Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο Δ. Βούλτσος στο thebest.gr: "Τα μηνύματα του έργου Άνθρωποι και Ποντίκια μιλούν καθαρά και στο σήμερα"

Ο Δ. Βούλτσος στο thebest.gr: "Τα μ...

Είναι ένα ονειρόδραμα που μιλά για χειροπιαστά θέματα όπως η εκμετάλλευση του εργάτη και η διαπόμπευση της γυναίκας από μία φαλλοκρατική κοινωνία

Ο γνωστός ηθοποιός Διονύσης Βούλτσος που συνεργάζεται από το 1992 με το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας, είναι ο μεγαλύτερος της παρέας στην παράσταση «Άνθρωποι και Ποντίκια» του Αμερικανού δραματουργού Τζον Στάινμπεκ που κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019 στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας σε σκηνοθεσία ενός νέου, ταλαντούχου καλλιτέχνη, του Μάνου Καρατζογιάννη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Διονύση Βούλτσο, ο οποίος κάνει το ρόλο του επιστάτη στο συγκεκριμένο έργο που έχει γραφτεί το 1937 και εκτυλίσσεται στην Αμερικάνικη επαρχία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης του ’30, μας είπε γελώντας όσο και με ενθουσιασμό πως νιώθει σαν να είναι ο «Νέστορας» της παρέας.

«Είναι μία ενδιαφέρουσα ματιά πάνω στο κλασικό αυτό έργο του Τζον Στάινμπεκ. Ο Μάνος Καρατζογιάννης πέρα από την ευφυΐα του, είναι ένα ευαίσθητο παλικάρι και ειλικρινά είμαι πολύ χαρούμενος από αυτή την συνεργασία. Είχαμε λιγότερο από δύο μήνες για να ετοιμάσουμε το έργο αλλά ήταν καλή και δυνατή η ομάδα και θεωρώ πως ο Μάνος Καρατζογιάννης έκανε μία σκηνική ανάγνωση καθαρή. Πέρα από τον ποιητικό ρεαλισμό που διακρίνει το έργο, ο τρόπος με τον οποίο ο Μάνος έθεσε σε κίνηση τις δυνάμεις, αφήνει τα περιθώρια, να πατάνε τα πόδια στη γη και συνάμα τα μάτια να είναι χαμένα στον  ορίζοντα», ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο Διονύσης Βούλτσος, ο οποίος με έναν πρόχειρο υπολογισμό, έχει πάρει μέρος και έχει παίξει σε κοντά τριάντα παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Με καταγωγή από το Βαρθολομιό του γειτονικού νομού Ηλείας σπούδασε υποκριτική στην Αθήνα, στη δραματική σχολή του Πειραικού Συνδέσμου. Δούλεψε στην Αθήνα σε θιάσους όπως της Ξένιας Καλογεροπούλου, με καλλιτέχνες όπως τον Σταμάτη Φασουλή ενώ έχει συνεργαστεί και με άλλα ΔΗΠΕΘΕ όπως των Ιωαννίνων και της Ρούμελης. Από τις αρχές του ’90 δραστηριοποιείται σταθερά στην Πάτρα. Εδώ έφτιαξε την οικογένεια του έχοντας και ως μοναχοπαίδι το νου του στους δικούς του στο Βαρθολομιό που δεν είναι μακριά από την Πάτρα. Πολιτογραφήθηκε Πατρινός και το εδώ κοινό τον γνώρισε τόσα χρόνια, τον αγάπησε και τον εκτίμησε.

Στο «Άνθρωποι και Ποντίκια» ο Διονύσης Βούλτσος υποδύεται τον επιστάτη. «Είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός ανάμεσα στα αφεντικά και την εργατιά», μας εξήγησε. «Μου θυμίζει έναν χαρακτήρα από ένα ελληνικό έργο που έλεγε, εγώ προσωρινός είμαι. Ο χαρακτήρας που υποδύομαι θα έλεγα ότι θυμίζει αυτούς που είναι βασιλικότεροι του βασιλέως ή γεράκια, κάτι σαν χαμαιλέοντες που μπορεί την ίδια ώρα να “γλύφουν” και να κάνουν τους καλούς στους εργάτες και την άλλη ώρα να τους ρουφιανεύουν στα αφεντικά. Είναι σαν ένα μεσαίο φάντασμα, η αναπνοή όλου του μηχανισμού».

Σκηνικό είναι ένα αγρόκτημα της Αμερικανικής ενδοχώρας και πρωταγωνιστές, άνθρωποι που εν ονόματι της κρίσης ξεριζώνονται. Βλέπουμε επιχειρήσεις να πτωχεύουν, να χάνεται η μικροιδιοκτησία και μαζί να χειραγωγείται ο εργάτης και να παρακαλάει για ένα μεροκάματο. Ο Σταύρος Τσακίρης που είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έχει επιμεληθεί τη διασκευή του κειμένου. Όπως ανέφερε ο κ. Βούλτσος,, με ωραίο, ενδιαφέροντα και ελλειπτικό λόγο, με γλώσσα θεατρική ο Σταύρος Τσακίρης παραδίδει ένα κείμενο εξαιρετικό και πυκνό.

«Είναι ένα ονειρόδραμα το οποίο μιλά για χειροπιαστά θέματα όπως η εκμετάλλευση του εργαζόμενου και η χειραγώγηση του, η διαπόμπευση της γυναίκας από μία φαλλοκρατική κοινωνία, κ.α. Τα μηνύματα του μιλούν καθαρά και στο σήμερα καθώς οι κανόνες της μακροοικονομίας συνεχίζονται αποτελώντας μία μέγγενη πάνω από τα κεφάλια όλων. Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Το έργο με τη ματιά του Μάνου Καρατζογιάννη συμβολίζει ένα ταξίδι στο χρόνο με καθαρότητα.

Δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να αντιληφθείς που είναι το τρωκτικό της ιστορίας, αυτός που υπονομεύει τα πάντα αλλά ποιός είναι ο άνθρωπος που παλεύει. Όπου χρειαζόταν ο Μάνος Καρατζογιάννης μας άκουγε, δεν άφηνε τίποτα να πάει χαμένο, μάζευε πληροφορίες και στοιχεία και τα ενσωμάτωνε στην παράσταση», τόνισε ο Διονύσης Βούλτσος, προσθέτοντας συνάμα πως σε σχέση με την παράσταση του έργου «Άνθρωποι και Ποντίκια» που την ίδια περίοδο έχει ανέβει και στην Αθήνα, η παράσταση της Πάτρας απέχει πολύ ως ύφος. Η παράσταση της Αθήνας θυμίζει περισσότερο σκληρό ροκ, ανέφερε ο Διονύσης Βούλτσος.

Μαζί του στην παράσταση σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, παίζουν οι Πάνος Ιωσηφίδης, Γιάννης Θανασούλιας, Γεωργία Αντωνοπούλου, Πάνος Τρουμπουνέλης και ο Δημήτρης Βαμβακάς.

Χρέη Β’ σκηνοθέτη είχε η Έφη Ρευματά, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Άσης Δημητρολοπούλου, τον σχεδιασμό του ηχητικού περιβάλλοντος έχει επιμεληθεί ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου και τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος ενώ βοηθός σκηνογράφου ήταν η Φανή Παΐτάκη.

Το εξαιρετικό βίντεο για την προώθηση της παράστασης σκηνοθέτησε ο Παναγιώτης Φαφούτης ενώ τις φωτογραφίες από τις πρόβες ο Νίκος Τσακανίκας.

Τέλος ο Διονύσης Βούλτσος μας έκανε κι ένα σχόλιο για το πόσο μοιάζουμε να μην μπορούμε να προχωρήσουμε ως λαός παρά τους τόσους αγώνες και προσπάθειες κατά καιρούς. «Ως χώρα, στο δημόσιο βίο αλλά και στα τοπικά δημοτικά πράγματα, είναι απογοητευτικό κάποια πράγματα παρά τους τόσους αγώνες να παραμένουν ίδια».

Οι παραστάσεις την περίοδο τω εορτών έχουν ως εξής:

26 Δεκεμβρίου 21:00

28 Δεκεμβρίου 19:00 και 21:30

29 Δεκεμβρίου 19:00

30 Δεκεμβρίου 21:00

1η Ιανουαρίου 21:00

 2  Ιανουαρίου 21:00

 3 Ιανουαρίου 21:00

 4 Ιανουαρίου 19:00 και 21:30

 5 Ιανουαρίου 19:00

 9 Ιανουαρίου  21:00

10  Ιανουαρίου 21:00

11 Ιανουαρίου   19:00 και 21:30         

12 Ιανουαρίου 19:00 και 21:30.

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων-Κρατήσεις στο τηλ.2610273613 και

www.ticketservices.gr

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος 12 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ, ομαδικό 8 και ανέργων, ΑΜΕΑ 5 ευρώ.

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture