Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Υποτονικές οι αγορές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Πόσο κοστίζει

Αχαΐα: Υποτονικές οι αγορές για το  χρισ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Αυτές τις ημέρες αναμένεται να ανέβει η κίνηση

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς κότα, γαλοπούλα ή όποιο άλλο κρέας, και φυσικά χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα δεν γίνονται.  Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από τα Χριστούγεννα αλλά ακόμα φαίνεται πως δεν έχει μπει στους πλήρεις εορταστικούς της ρυθμούς η αγορά, εικόνα που ωστόσο θα βελτιωθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο Γιώργος Κοκοής ιδιοκτήτης της ομώνυμης επιχείρησης κρέατος ,  με καταστήματα στην Πάτρα, αναφέρει στο thebest.gr πως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εορταστική κίνηση και η φετινή εικόνα σε σχέση με την περσινή των αντίστοιχων ημερών, δεν έχει καμία σχέση και μιλά για πτώση 45 – 50 %.

«Η εικόνα θα αλλάξει όσο περνούν οι μέρες, ωστόσο λείπει το μέρισμα από την αγορά. Οι ίδιοι πελάτες μπαίνουν αλλά αγοράζουν λιγότερα».

Πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι όπως μας αναφέρει η κότα και η γαλοπούλα και ακολουθούν χοιρινό και αρνί.  «Η κότα το κιλό κυμαίνεται από 2,80 ως 3 ευρώ το κιλό, η γαλοπούλα γύρω στα 7,50 το κιλό ενώ το αρνί στα 10».

Από την πλευρά του ο Χρήστος Μιχαλάκος ιδιοκτήτης της αγοράς κρεάτων Carna αναφέρει πως η κίνηση διαμορφώνεται ως τώρα στα αναμενόμενα επίπεδα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί και να κορυφωθεί. Πρώτη επιλογή των καταναλωτών κότες και γαλοπούλες φυσικά.

 

Γλυκά

 

Κουραμπιέδες μελομακάρονα και δίπλες έχουν τον πρώτο λόγο ωστόσο και τα υπόλοιπα γλυκίσματα βρίσκουν λίγο πολύ τη θέση τους  στο γιορτινό τραπέζι. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Ζαχαροπλαστών Αχαΐας Ταξιάρχη Κάππα οι Έλληνες και σε αυτά είναι της τελευταίας στιγμής και ως τώρα τα πράγματα είναι υποτονικά.  Οι τιμές δεν έχουν αλλάξει και δεν έχουν αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω, τονίζει και οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα κυμαίνονται από 9 ως 13 ευρώ  και οι  δίπλες ως 15 το κιλό.

Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος, ιδιοκτήτης του ΕΝΤΕΛΒΑΪΣ  επισημαίνει πως η κίνηση κινείται σε καλά επίπεδα σε γενικές γραμμές στα ίδια περσινά επίπεδα και πέρα από τα παραδοσιακά γλυκά μεγάλη προτίμηση δείχνουν οι καταναλωτές και στα panettone.

 

O Aντώνης Δημακόπουλος , ιδιοκτήτης του Ζαχαροπλαστείο Γλυκοτεχνίες αναφέρει πως η κίνηση στο κατάστημά του είναι καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ήδη έχουν ξεκινήσει οι προμήθειες στα γλυκίσματα. Πέρα από τα καθιερωμένα ζητούν και α οικογενειακά banoffi και προφιτερόλ.

 

 

Το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού  2019 πανελλαδιά

Παρά τη μείωση του μοναδιαίου κόστους των προϊόντων του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, η αύξηση της τιμής των κρεάτων συνετέλεσε στην άνοδο του συνολικού κόστους

Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε κατά την περίοδο 16 έως 17 Δεκεμβρίου τον καθιερωμένο δειγματοληπτικό έλεγχο για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού το 2019, ενώ αμέσως μετά τις γιορτές στις 7 Ιανουαρίου 2020 θα δημοσιοποιήσει ευρεία έρευνα για την πορεία του τζίρου της εορταστικής περιόδου. Σημειώνεται πως οι τιμές των προϊόντων (Πίνακας 1) είναι ενδεικτικές και δεν αφορούν στο σύνολο της Επικράτειας, καθώς ελήφθησαν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επί συγκεκριμένων προϊόντων, σε σημεία πώλησης των Αθηνών/Λεκανοπέδιο Αττικής.

Το κόστος του τραπεζιού τα φετινά Χριστούγεννα είναι αυξημένο κατά 3,68% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με ταυτόχρονη ωστόσο υποχώρηση του μοναδιαίου κόστους των προϊόντων κατά 0,96%. Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος 154,57 € έναντι 149,09 € που κόστιζε πέρυσι τα Χριστούγεννα, ενώ αντίθετα το κόστος ανά μονάδα προϊόντων εμφανίζεται μειωμένο από τα 79,05 € το 2018 στα 78,29 € φέτος. Η αύξηση της μέσης τιμής των κρεάτων κατά 11,36% επιδρά καταλυτικά στην αύξηση του συνολικού κόστους, καθώς οι καταναλούμενες ποσότητες υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνες των υπόλοιπων κατηγοριών που απαρτίζουν  το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι δαπάνες για αγορά κρεατικών αντιστοιχούν στο 47,6% του συνολικού κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, αναδεικνύοντας τον αντίκτυπο της φετινής, μέχρι στιγμής, αύξησής τους.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην ανοδική κατά 17,65% τιμή του χοιρινού, με τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς να καλύπτονται κατά περίπου 70% από εισαγόμενα προϊόντα λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στα κρούσματα πανώλης που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2018 στην Αφρική και μετέπειτα στην Ασία. Συνεπώς, η αυξητική πορεία του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού (συνολικό κόστος) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε φαινόμενα εισαγόμενου πληθωρισμού και περιορισμένης προσφοράς που συμπαρασύρουν και τα υπόλοιπα προϊόντα της κατηγορίας των κρεάτων.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες κατηγορίες που συνθέτουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, οι τιμές των Γλυκισμάτων εμφανίζουν μείωση της τάξεως του 4,78%, αντισταθμίζοντας έως έναν βαθμό τις αυξήσεις των κρεατικών. Τα Λαχανικά – Φρούτα (+0,70%) όπως επίσης και τα προϊόντα Supermarket (-1,08%) καταγράφουν μικρές αυξομειώσεις, με συνέπεια να επηρεάζουν ελάχιστα τη διαμόρφωση τόσο του συνολικού κόστους όσου και του αντίστοιχου μοναδιαίου. Συνολικά, από τα 17 προϊόντα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού που ομαδοποιούνται σε 4 κατηγορίες, τα 8 εμφανίζουν άνοδο και τα υπόλοιπα 9 υποχώρηση.

Παρακάτω παρατίθενται ο αναλυτικός πίνακας των ποσοστιαίων μεταβολών ανά μονάδα προϊόντος όπως και η συνοπτική απεικόνιση της έρευνας του ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ ανά κατηγορία προϊόντων μεταξύ των ετών 2019 και 2018.

Μεθοδολογικές σημειώσεις:

 Σημείωση 1: Το επιλεγμένο δείγμα προϊόντων υπόκειται σε διαφοροποιήσεις, αναλόγως των αναγκών της έρευνας, με στόχο τη διεξαγωγή περισσότερο αξιόπιστων και αντιπροσωπευτικών αποτελεσμάτων.

Σημείωση 2: Η τιμοληψία των κρεάτων έγινε από τη Βαρβάκειο Αγορά, ενώ για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων η λήψη των τιμών έγινε από Supermarkets.

 Σημείωση 3: Στο επιλεγμένο δείγμα δεν περιλαμβάνονται  τα προϊόντα Supermarket που διατίθενται με το καθεστώς (προωθητική ενέργεια) των προσφορών. αναφέρει η esee.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις