Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Διαβάστε τα 10 πιο επιδραστικά φιλμ της δεκαετίας του 2010 που τελειώνει, σύμφωνα με το Time

Διαβάστε τα 10 πιο επιδραστικά φιλμ της ...

Στη λίστα είναι από τους "Εκδικητές" και το "Moonlight" έως το θρίλερ "Τρέξε!"

Δεν τελειώνει μόνο η χρονιά 2019 αλλά και η δεκαετία του 2010 και σίγουρα έχει ενδιαφέρον η λίστα του περιοδικού Time με τις 10 πιο επιδραστικές (influential) ταινίες των χρόνων 2010-2019. Χωρίς απαραίτητα να είναι και οι καλύτερες με την αυστηρή έννοια των κινηματογραφικών κριτικών, ωστόσο και οι δέκα επιλογές όντως είναι μία και μία.

Η λίστα ξεκινά με το πολύ επιτυχημένο εμπορικά φιλμ του «γερόλυκου» Κλιντ Ίστγουντ «American Sniper» του 2014 που όχι μόνο εκτοξεύτηκε στο box office με 547 εκατ. δολάρια σε εισπράξεις αλλά προτάθηκε και για 6 βραβεία Όσκαρ. Ακολουθεί το 1ο φιλμ των «Εκδικητών – Avengers» της Μάρβελ εν έτει 2012 σε σκηνοθεσία Τζος Γουέντον που σάρωσε με 1 δις 519 εκατ. δολάρια παγκόσμιες εισπράξεις ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα φιλμ του απόλυτα επιτυχημένου franchise των υπερηρώων έως το φετινό «Εκδικητές, η Τελευταία Πράξη» που έγινε το εμπορικότερο φιλμ όλων των εποχών!

Η λίστα του Time με τις ταινίες της δεκαετίας που φεύγει, οι οποίες και άφησαν την στάμπα και επιρροή τους στη ζωή μας περιλαμβάνει και το «Frozen – Ψυχρά & Ανάποδα» του 2013, η υπέροχη ταινία της Ντίσνει με το βραβευμένο με Όσκαρ τραγούδι «Let it go» ενώ φέτος έχουμε και τη συνέχεια της, το «Ψυχρά και Ανάποδα ΙΙ» να «σκίζει» στις αίθουσες και στη χώρα μας.

Μία άλλη επιλογή της λίστας είναι το «Blackfish», ένα ξεχωριστό Αμερικάνικο ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία της 48χρονης Gabriela Cowperthwaite, με επίκεντρο μία φάλαινα – δολοφόνο, την Tilikum και το θέμα της αιχμαλωσίας του συγκεκριμένου είδους από θαλάσσια, ψυχαγωγικά πάρκα. Το φιλμ είχε κάνει την πρεμιέρα του το 2013 στο Sundance Film Festival στη Γιούτα και προτάθηκε για το βραβείο BAFTA της Βρετανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας για καλύτερο ντοκιμαντέρ.

Τέλος η λίστα του Time με τα πιο επιδραστικά φιλμ της δεκαετίας που μας αποχαιρετά, περιλαμβάνει το υποψήφιο για Όσκαρ θρίλερ «Get Out! – Τρέξε» του 2017 σε σκηνοθεσία & σενάριο Τζόρνταν Πιλ (πήρε το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου), την κωμωδία «Φιλενάδες» του Πολ Φέιγκ του 2011 απ’ όπου έγινε σταρ η Μελίσα Μακάρθι, το «The Hunger Games: Catching Fire» σε σκηνοθεσία Φράνσις Λόρενς το 2013 με την Τζένιφερ Λόρενς και εισπράξεις που έφτασαν παγκοσμίως τα 865 εκατ. δολάρια, το εξαιρετικό και συγκινητικό «Μoonlight» του Μπάρι Τζένκινς το 2016 (Όσκαρ καλύτερης ταινίας, Όσκαρ καλύτερου β’ ανδρικού για τον Μαχερσάλα Αλι και Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου), το περιπετειώδες φιλμ φαντασίας «Okja» του 2017 σε σκηνοθεσία του Κορεάτη Bong Joon-ho, ο οποίος φέτος με τα «Παράσιτα» μετά τον Χρυσό Φοίνικα των Κανών οδεύει σίγουρα και για Όσκαρ, και τέλος το «Star Wars, Η Δύναμη Ξυπνάει» του 2015 σε σκηνοθεσία Tζέι Τζέι Άμπραμς που έκανε ρεκόρ εισπράξεων 2 δις 66 εκατ. δολαρίων ενώ φέτος και δη από 18/12 θα δούμε στις αίθουσες τον επίλογο της πολύκροτης και μυθικής πλέον διαστημικής saga του σινεμά, το φιλμ πάλι σε σκηνοθεσία του Άμπραμς, “Star Wars: Skywalker Η Άνοδος”.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture