Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών: «Πάτρα, μια πόλη με πολυπολιτισμικούς δεσμούς»

Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών:  «Πάτρα, μια π...

22ο Forum Ανάπτυξης

 

Μια πόλη που αποτέλεσε  σημείο συνάντηση πολιτισμών και λαών ήταν η Πάτρα, όπως διαφάνηκε από την  εκδήλωση της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών, στο πλαίσιο του 22ου Forum Ανάπτυξης, το απόγευμα της Κυριακής στον «Αστέρα».

Την εκδήλωση συντόνισε ο συγγραφέας Βασίλης Λαδάς, παραθέτοντας μέσα από τη δική του ματιά ορισμένα στοιχεία σε σχέση με την ταυτότητα της Πάτρας και τις σχέσεις της με το ξένο στοιχείο.

Ο Νίκος Σαραφόπουλος, πρόεδρος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών, μίλησε για τους στόχους της Εταιρείας και την διάθεσή της να προσφέρει στην τοπική Ιστορία με πολύπλευρες δράσεις, ενώ έκανε και μια ιστορική αναφορά για την σχέση της Πάτρας με κατοίκους που έζησαν στην πόλη προερχόμενοι από άλλες χώρες, όπως Ιταλία, Ισπανία κλπ

Ο Δημήτρης Στεμπίλης, Δημοσιογράφος -Ιστορικός, ανέλυσε τις σχέσεις της Πάτρας με το εβραϊκό στοιχείο. Όπως διαφάνηκε οι δεσμοί ήταν και είναι ισχυροί, μιας και το  Βλατερό  την περίοδο της Φραγκοκρατίας ήταν η περιοχή που έμεναν οικογένειες Εβραίων οι οποίοι  ήταν έμποροι και βιοτέχνες. Το 1756 λόγω πανώλης έμειναν μόνο 20 οικογένειες Εβραίων στην Πάτρα ενώ κάνοντας ένα χρονικό άλμα αιώνων, διαπιστώνουμε ότι την περίοδο της Κατοχής έμειναν μόλις 265 άτομα. Δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει την ανάγκη να παραμείνει άσβεστη η τοπική ιστορία των Εβραίων, δεδομένου ότι «οφείλουμε πάντα να συνδιαλεγόμαστε με την Ιστορία και τη μνήμη».

Η αρχαιολόγος Νίκη-Ράλλη από την πλευρά της μίλησε για την παρουσία των Βρετανών στην Πάτρα, που ξεκίνησε μέσω  του εμπορίου σταφίδας το 18ο αιώνα και επεκτάθηκε σε όλο την οικονομική δραστηριότητα της εποχής,. Είναι  χαρακτηριστικό ότι οι Βρετανοί έλεγχαν τις μεγάλες τράπεζες και ήταν τοποθετημένο σε καίριες οικονομικές θέσεις. Μάλιστα το πρώτο βρετανικό προξενείο το 1676 βρισκόταν στη θέση του σημερινού Δημοτικού Βρεφοκομείου. Όσο για το άθλημα το οποίο παρουσίασε άνθιση στην Πάτρα, αυτό ήταν το κρίκετ το οποίο οι Βρετανοί συνήθιζαν να παίζουν σε ιδιωτικές αυλές και πλατείες εκείνη την περίοδο.

Ο Ανδρέας Σπυρούλιας, αρχαιολόγος, υποψήφιος διδάκτορας Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων,  αναφέρθηκε στους δεσμούς της Πάτρας με τους Ιταλούς από τα τέλη του 17ου αιώνα, μιας και οι πρώτοι Ιταλοί που βρέθηκαν στην Πάτρα ήταν από τη Νάπολη. Αποτέλεσαν ουσιαστικό τον ενωτικό κρίκο με συντοπίτες τους που βρέθηκαν εδώ  μερικά χρόνια μετά . Ένα σημαντικό κύμα προσφύγων αφίχθη το 1849, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί, έπειτα από κύμα εσωτερικών αναταραχών στην Ιταλία. Το νέο ελληνικό κράτος τους προσέφερε άσυλο και οι Πατρινοί εκείνη την εποχή τους βοήθησαν μέσω εράνων.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture