Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Στις 27 Δεκεμβρίου 2019 τελικά η πρεμιέρα του "Άνθρωποι και Ποντίκια" στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Στις 27 Δεκεμβρίου 2019 τελικά η πρεμιέρ...

Το πρόγραμμα αναλυτικά της περιόδου 2019-2020 παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου

Τον προγραμματισμό της τρέχουσας χειμερινής καλλιτεχνικής περιόδου 2019-2020, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας παρουσίασε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Σταύρος Τσακίρης σε συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 19/11/2019 στις πρώην σταφιδαποθήκες Μπάρρυ. Παρών ήταν και ο υπεύθυνος σπουδών της Δραματικής Σχολής Περικλής Μουστάκης.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας έχοντας διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της χώρας. Η νέα καλλιτεχνική περίοδος 2019-2020 όπως ειπώθηκε, ξεκινά με νέους συνεργάτες και διακεκριμένα έργα της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας επί σκηνής, με στόχο την ουσιαστικότερη σύνδεση του θεάτρου με το λαό της πόλης των Πατρών και την προσέγγιση ενός καινούργιου θεατρικού κοινού. Οι πολιτιστικές ανταλλαγές και συμπαραγωγές με άλλους ελληνικούς θεατρικούς οργανισμούς, η ερευνητική και ψυχαγωγική του δραστηριότητα, η επένδυση σε έργα υποδομής και σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για νέους, οι μεταφράσεις αρχαίου δράματος και ξένης δραματουργίας καθώς και άλλες παράλληλες δράσεις εδραιώνουν την παρουσία του θεάτρου όχι μόνο στη τοπική κοινωνία αλλά σε όλο τον ελληνικό χώρο. Οι παράλληλες δράσεις για τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας, θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη  του 2020 & το πρόγραμμα θ’ ανακοινωθεί σύντομα.

Στην Κεντρική Σκηνή – Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, επαναλαμβάνεται όπως ήδη έχουμε γράψει η παράσταση «Οι Τόποι είναι Ήχοι» στην ενότητα Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης.

Πρωτότυπο Κείμενο Κωνσταντίνου Μάγνη «Όλα Τούμπα»                                           

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Μάρια Φλωράτου     

Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη                                                

Σύνθεση - Μουσική Επιμέλεια: Ανδρέας Ζαφειρόπουλος                   

Μουσική Τεχνολογία – Βίντεο: Γαβριήλ Καμάρης                                 

Κίνηση: Κατερίνα Τασσύ                                                                     

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος 

Ερμηνεία: Γεράσιμος Γεννατάς.

Η θεατρική αυτή πρόταση που ξεκίνησε την θεατρική περίοδο 2018-2019 με θέμα Αναμνήσεις από την Πάτρα περιελάμβανε τα έργα: Οι τόποι είναι Ήχοι σε σκηνοθεσία Μάριας Φλωράτου, Ερόικα σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Τσαρδάκα και Πριμαρόλια σε σκηνοθεσία Φάνη Δίπλα.

Η παράσταση «Οι Τόποι είναι ήχοι» παρουσιάζει την πορεία του τουμπίστα  Γιάννη Ζουγανέλη από το αναμορφωτήριο του Κορυδαλλού έως την ανάδειξή του σε έναν διεθνούς φήμης μουσικό.

Το έργο επικεντρώνεται στην παραμονή του Γιάννη Ζουγανέλη στην Πάτρα, όπου ήρθε ως υπαξιωματικός του στρατού. Η ιστορία εξελίσσεται στα τέλη του 1950, μετά το πέρας του πολέμου, όταν η πόλη εισέρχεται στη περίοδο αντιπαροχής, της αστικοποίησης και της ραγδαίας εκβιομηχάνισης. Μια χαρτογράφηση των τόπων και των ήχων της Πάτρας του παρελθόντος.    

Στην παράσταση συμμετέχουν πολίτες της Πάτρας και η Μπάντα του Δήμου Πατρέων.

Πρωτότυπο Κείμενο Κωνσταντίνου Μάγνη «Όλα Τούμπα»                                          

Τα αποσπάσματα από την αλληλογραφία του  Ερνέστου Τσίλλερ με το Θεόφιλο Χάνσεν (1861-1890), που ακούγονται στην παράσταση, είναι ευγενική παραχώρηση της Μαριλένας Ζ. Κασσιμάτη από την  Αλληλογραφία Ερνέστου Τσίλλερ [Αθήνα] - Θεόφιλου Χάνσεν. Εκδ. ΜIET Αθήνα 2019.

Η παράσταση θα παιχθεί στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στις 29 και 30 Νοεμβρίου και την 1η, στις 6, 7 και 8 Δεκεμβρίου 2019.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το ανέβασμα του έργου του Τζον Στάινμπεκ «Άνθρωποι και Ποντίκια» στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων με προγραμματισμένη πρεμιέρα στις 27 Δεκεμβρίου 2019.

Νέα γραφή για το θέατρο: Σταύρος Τσακίρης

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης

Β Σκηνοθέτης : Έφη Ρευματά

Σκηνικά Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου

Σχεδιασμός ηχητικού περιβάλλοντος: Αντώνης Παπακωνσταντίνου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός Σκηνογράφου: Φανή Παΐτάκη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Διονύσης Βούλτσος, Πάνος Ιωσηφίδης, Γιάννης Θανασούλιας,

Γεωργία Αντωνοπούλου, Πάνος Τρουμπουνέλης, Δημήτρης Βαμβακάς.

 Ο Τζον Στάινμπεκ, κύριος εκπρόσωπος του νατουραλισμού, θεωρεί ότι ο ρόλος του συγγραφέα «είναι επιφορτισμένος με το καθήκον να αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία και τα σφάλματα του ανθρώπου, να φέρει στο φως τα σκοτεινά και επικίνδυνα όνειρά, με σκοπό να βελτιώσει τη ζωή του». Παρά το γεγονός ότι καταγόταν από εύπορη οικογένεια, ο Αμερικάνος συγγραφέας, κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας, ασχολήθηκε με τις ζωές των εργατών. Οι ήρωες του είναι φτωχοί αγρότες και μετανάστες που καλλιεργούν τη γη και ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Στο έργο «Άνθρωποι και ποντίκια», απεικονίζονται οι συνθήκες ζωής των εργατών στην αμερικανική ύπαιθρο, ενώ στο προσκήνιο τοποθετείται η συγκινητική, βαθιά και τραγική φιλία δυο φαινομενικά αντίθετων χαρακτήρων, του γιγαντόσωμου και απλοϊκού Λένι και του μικρόσωμου κι έξυπνου Τζορτζ. Οι δυο αταίριαστοι αλλά αχώριστοι φίλοι πιάνουν δουλειά σ' ένα αγρόκτημα, και εκεί με αφορμή την όμορφη γυναίκα του μοχθηρού Κέρλι, που είναι ο γιος του αφεντικού, ξετυλίγεται μία τραγωδία.

Το Άνθρωποι και ποντίκια είναι μια σκληρή μα και βαθιά ανθρώπινη ιστορία διαψευσμένων ονείρων. Το έργο πρωτοεκδόθηκε το 1937.

Στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων για τον Απρίλιο 2020 προγραμματίζεται η παράσταση «Ο Ήχος του Κώδωνος» του Γιάννη Σκαρίμπα, μία συμπαραγωγή με την ομάδα ΟΜΑΖ.

Σκηνοθεσία: Χάρης Πεχλιβανίδης                                                       

Δραματουργία-Σκηνοθέτης β’: Μαριλένα Κατρανίδου                                 

Πρωτότυπη Μουσική σύνθεση: Μίνως Μάτσας

Κίνηση: Κική Μπάκα

Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού           

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος.

Πρόκειται για ένα τρίπρακτο δράμα, αριστούργημα της νεοελληνικής δραματουργίας, και ένα από τα λιγοστά θεατρικά έργα του πιο αντισυμβατικού ποιητή και συγγραφέα. Απαλλαγμένο από τα ρομαντικά στολίδια των παραδοσιακών έργων, αφορά μία ερωτική ιστορία που καταλήγει σε μία πραγματική έκρηξη αισθημάτων και ενστίκτων. Οι βαλτωμένες ανθρώπινες σχέσεις που κινούνται μονίμως ιδιοτελώς, το αιώνιο θέμα της απιστίας, η αναζήτηση της ευτυχίας, η κοινωνική θέση της γυναίκας, ο έρωτας και εν τέλει ο θάνατος αποδίδονται με όμορφο, κωμικό και ενίοτε δραματικό τόνο, θέτοντας ερωτήματα για το μέλλον της σημερινής κοινωνίας. Το αστικό θέατρο του Ίψεν, το θέατρο του παραλόγου του Ιονέσκο και η κωμωδία των παρεξηγήσεων συναντιούνται στον Ήχο του Κώδωνος (1942) του Γιάννη Σκαρίμπα.

Πολλοί ρωτούν και δικαιολογημένα για την φετινή παράσταση της Παιδικής Σκηνής, κι αυτή είναι το «Ένα Παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

Σκηνοθεσία: Μαίρη Ανδρέου                                                                                    

Θεατρική Διασκευή: Γιάννης Ρήγας                                                                                

Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ                                                                                    

Πρωτότυπη μουσική: Κλέων Αντωνίου                                                                              

Κίνηση: Κωνσταντίνα Λάλλου                                                                                                   

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Μάγια Ανδριανού                                                          

Φωτισμοί: Richard Antony Λούκας.

Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Βάσω Ασίκογλου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Ευαγγελίνα Καριοφύλλη, Σοφία Μπλέτσου, Μιχάλης Παπαδημητρίου, Χρήστος Τσιώτας.

Η ιστορία:

Ένα ορφανό, χαρισματικό αγόρι, ο Μέλιος, διψάει για μόρφωση. Η λαχτάρα του για μάθηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει,  του δίνει ώθηση και φτερά. Φως, στήριγμα και οδηγός του σε αυτή την διαδρομή είναι ο δάσκαλός του, ο οποίος τον βοηθάει να φύγει απ’ το χωριό και να συνεχίσει τις σπουδές του στην πόλη. Αγωνίζεται να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, ζει μια μεγάλη περιπέτεια και παίρνει δύναμη από τα γράμματα, τη γνώση και τα βιβλία . Στα δύσκολα βήματα του, συναντά καλούς φίλους, αλλά και σκληρούς ανθρώπους. Και παλεύει να φτάσει ψηλά στ’ άστρα. Γνωρίζει την προδοσία και τη φιλία, το μίσος και την τρυφερότητα, δοκιμάζεται και αδικείται, αγαπά και αγαπιέται, υποστηρίζει με πάθος την ειλικρίνεια και την αλήθεια, παλεύει με θάρρος ενάντια στην αδικία. Το ταξίδι του αυτό προς την ενηλικίωση, που κυλά όπως το μεγάλο ποτάμι της πολιτείας του, άλλοτε με ορμή και άλλοτε γαλήνια, άλλοτε με πίκρες και άλλοτε με χαρές, θα τον σημαδέψει για πάντα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του Μενέλαου Λουντέμη και μαζί με τα μυθιστορήματα «Συννεφιάζει», «Αγέλαστη Άνοιξη» και «Κάτω απ’ τα κάστρα της Ελπίδας» αποτελούν μια τετραλογία που μιλάει για την ζωή και τις αντίξοες συνθήκες ενός προσφυγόπουλου από την Κωνσταντινούπολη του Μέλιου Καδρά. Είναι ένα έργο ύμνος για το βιβλίο το σχολείο και τον δάσκαλο. 

Οι παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων  θα ξεκινήσουν στις 7 Ιανουαρίου 2020.

Άρμα Θέσπιδος

Σπυρίδωνος Περεσιάδη «Η Γκόλφω»

Σκηνοθεσία –Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος

Σκηνικά Κοστούμια Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Χορογραφία Μαριμίλλη Ασημακοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Βασίλης Κόκκαλης, Έφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Μαρία Χρυσανθακοπούλου.

Πρόκειται για το κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας του Σπυρίδωνα Περεσιάδη που παρουσιάστηκε για 1η φορά στο Θέατρο «Παράδεισος» από τον θίασο «Πρόοδος» του Δημήτριου Κοτοπούλη, στις  10 Αυγούστου 1894.

Η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νέα ερωτευμένα παιδιά αποφασίζουν να παντρευτούν παίρνοντας την ευχή των γονιών τους. Ωστόσο το πρόσωπα του περιβάλλοντός τους εκφράζουν τις ενστάσεις τους και προσπαθούν να τους χωρίσουν. Η Γκόλφω πλήρως αφοσιωμένη στον αγαπημένο της αρνείται πεισματικά τις προτάσεις του πλούσιου Κίτσου που θέλει να την κάνει γυναίκα του. Αντίθετα, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς του, o Τάσος δέχεται να παντρευτεί την Σταυρούλα, την κόρη του τσέλιγκα Ζήση που θα του εξασφάλιζε οικονομική άνεση. Η Γκόλφω νιώθοντας προδομένη αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της, αφού πρώτα συναντήσει το ζευγάρι και με μεγαλοψυχία τους δώσει τις ευχές της. Ο Τάσος συγκινημένος από την στάση της Γκόλφως αποφασίζει να γυρίσει στην πρώτη και μοναδική του αγάπη. Είναι όμως αργά. Η προδοσία του τιμωρείται, γιατί «όποιος προδίνει την αγάπη, μπορεί να προδώσει τα πάντα».

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στις 20 Ιανουαρίου 2020.

 Όπερα - Τζιουζέπε Βέρντι «Ο Χορός των Μεταμφιεσμένων - Un ballo in maschera»

Όπερα σε τρεις πράξεις

Λιμπρέτο του Αντόνιο Σόμα

Πρώτη παρουσίαση Θέατρο Απόλλων  της Ρώμης, στις 17 Φεβρουαρίου 1859.

Πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα, Θέατρο Απόλλων της Πάτρας, 18 Φεβρουαρίου 1872.

Η πιο πολιτική όπερα του Βέρντι που στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Θα κάνει πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων τον Μάρτιο 2020.

Performace/Φεστιβάλ

Σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί

HOME-MADE MoVe Patras

Curator: Γιάννης Αντωνίου

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιάννης Μανταφούνης, Τατιάνα Λοβέρδου, Γιάννης Αντωνίου/KUNST-STOFF Productions, Τίμος Ζέχας, Αναστασία Μπρουζιώτη & Σταύρος Αποστολάτος/almalibre.co, Στέφανος Μπιζάς.

Γιάννης Μανταφούνης FADED

Τατιάνα Λοβέρδου-Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Re-flection#2-Γιάννης Αντωνίου KUNST-STOFF Productions

Σόλο 1-Τίμος Ζέχας-1979 Loss and life

Αναστασία Μπρουζιώτη & Σταύρος Αποστολάτος/Infinity Room Dear/Almalibre.co.

Στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων τον Μάρτιο του 2020.

Ακόμα στην ενότητα Για ένα Θέατρο της Αφήγησης και της επινόησης θ’ανέβει στο θεατράκι Μπάρρυ η παράσταση ΠΑΤΡΑ. Η Πόλη των εργοστασίων, των Ρεμπέτικων και του Καραγκιόζη.

Ένα θέαμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «Πολιτιστική κιβωτός μιας Πόλης».

Από τις αρχές του Ελεύθερου Ελληνικού κράτους, η Πάτρα είναι μια πόλη ταξικών ανισοτήτων. Από την μια πλευρά, πλούσιοι αστοί με ανοιχτούς ορίζοντες στην Ευρώπη μια και το λιμάνι της πόλης είναι η πρώτη Ελληνική πύλη προς την Δύση. Το εξαγωγικό εμπόριο της σταφίδας τους δίνει τις δυνατότητες να επιστρέφουν με εμπειρίες από τον δυτικό πολιτισμό που εγκαθιστούν στην πόλη. Νεοκλασικά κτίρια σχεδιασμένα από ξένους αρχιτέκτονες, παραστάσεις όπερας από Ιταλικούς θιάσους, ακριβά ρούχα, λογοτεχνικές αναφορές που ταξιδεύουν μέσα από τις κουβέντες τους. Από την άλλη πλευρά, αγρότες που καλλιεργούν την σταφίδα, εργάτες των εργοστασίων, πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, εσωτερικοί μετανάστες από την Αχαϊκή ενδοχώρα αλλά και το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο, Ιταλοί ιδιοκτήτες μικρών εκταρίων, ναυτικοί που ξημεροβραδιάζονται στα κουτούκια του λιμανιού, άνεργοι. Μέσα σ’ αυτόν τον ανθρώπινο πολτό αναπτύσσονται δυο δρόμοι πολιτιστικής έκφρασης. Τα ρεμπέτικα που ταξιδεύουν από την Μικρά Ασία και βρίσκουν την θέση τους μέσα στις τάξεις των εργατών και των ανέργων και ο καραγκιόζης που αν και προερχόμενος από την μακρινή Ανατολή στην Πάτρα, χάρη στη δεξιότητα κάποιων προικισμένων καλλιτεχνών αποκτά μια ιδιαίτερη παράδοση, αυτή του Πατρινού Καραγκιόζη. Παράλληλα, οι αστοί γιορτάζουν το καρναβάλι με τα Μπουρμπούλια και η εργατική τάξη με τις Μπούλες.

Δυο κόσμοι που ανάμεσά τους κυριαρχεί το χάος.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του έργου NeTT που έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2014 -2020

Παραστάσεις πάνω στις ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ- (Δημοτικά Τραγούδια) στο θεατράκι στις πρώην Σταφιδαποθήκες Μπάρρυ

Συμπαραγωγή με Πατρινές Θεατρικές ομάδες και Πατρινούς Λογοτέχνες.

Οι Παραλογές είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία δημοτικών τραγουδιών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως ο αφηγηματικός τους χαρακτήρας και η ανάπτυξη ενός μύθου. Οι συγκεκριμένες παραστάσεις θα δοθούν τον Απρίλιο 2020.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας εδραιώνει την παρουσία της Δραματικής Σχολής στην πόλη μας με Διευθυντή τον σκηνοθέτη Περικλή Μουστάκη.

Διδάσκουν υποκριτική ο Περικλής Μουστάκης, ο Νίκος Γιαλελής, ο Δημήτρης Ήμελλος, ο Γιώργος Ζαμπουλάκης, ο Δημήτρης Καραντζάς και ο Θάνος Παπακωνσταντίνου.

Αγωγή Προφορικού Λόγου η Παρθενόπη Μπουζούρη. Μουσική η Κωνσταντίνα Μάντζαρη και η  Σαβίνα Γιαννάτου   

Κίνηση – Χορός ο Edy Lame, η  Όλγα Σπυράκη και ο  Χρήστος Γιαννόπουλος.

Δραματολογία ο  Δημήτρης Σιούτης. Ιστορία Θεάτρου και Ν. Λογοτεχνίας ο  Παναγιώτης Σκούρας. Ιστορία και Πρακτική Κινηματογράφου ο Παναγιώτης Φαφούτης και Σκηνογραφία- Ενδυματολογία ο  Κέννυ Μακ Λέλλαν.

*Το θέατρο τέλος συνεχίζει την εκπαιδευτική του δραστηριότητα με το Θεατρικό Εργαστήρι με υπεύθυνη την Γιούλη Δούβου. Συνεργάζεται με πολιτιστικούς φορείς  αλλά και με  δομές του Δήμου Πατρέων όπως το ΚΟΜΑΙΘΩ, τα ΚΑΠΗ και το Εκπαιδευτικό Πάρκο, καθώς και με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Γ.Ν. «Άγιος Ανδρέας»

Στόχος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είναι να δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες με την πολιτική του χαμηλού εισιτηρίου να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του.

*Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήσαν και ο Μάνος Καρατζογιάννης που σκηνοθετεί το έργο "Άνθρωποι και Ποντίκια", ο Χρήστος Στρέπκος, ο πρόεδρος του ΔΣ του θεάτρου Πέτρος Βάης, η Τατιάνα Λοβέρδου, κ.α.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture