Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Δυναμική παρουσία είχε στο φετινό, επετειακό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Δυναμική παρουσία είχε στο φετινό, επετε...

Είχε και δικό του περίπτερο στην Αγορά του Φεστιβάλ

Δυναμική παρουσία είχε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο επετειακό 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, τόσο με το περίπτερο του στην Αγορά του Φεστιβάλ όσο και με τη διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων και τη στήριξη αναπτυξιακών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Στο περίπτερο του Ε.Κ.Κ. πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με παραγωγούς, σκηνοθέτες, εκπροσώπους Φεστιβάλ, sales agents με σκοπό την ενημέρωσή τους για τις δράσεις του Ε.Κ.Κ. και την προώθηση των ελληνικών ταινιών ενώ τέθηκαν οι βάσεις πολλών συνεργασιών για ειδικά αφιερώματα στον ελληνικό κινηματογράφο και τη συμμετοχή ελληνικών ταινιών σε επόμενα κινηματογραφικά Φεστιβάλ, καθώς και για την διασύνδεση ξένων κινηματογραφιστών, όπως ο Αμερικανός σεναριογράφος Mike Werb (καλεσμένος του Ε.Κ.Κ.) με Έλληνες δημιουργούς.

Οι χρηματοδοτούμενες παραγωγές του Ε.Κ.Κ. οι οποίες βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ είναι οι ακόλουθες:

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΙΠΕΡΤΗ του Σταύρου Παμπαλλή

Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – Μιχάλης Κακογιάννης – χρηματοδοτείται από την ΕΡΤ

Βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) – χρηματοδοτείται από την ΕΡΤ

Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)

Ο ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ του Ζαχαρία Μαυροειδή

Βραβεία Κοινού Fischer για τα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Βραβείο Νεότητας (απονέμεται από την επιτροπή φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης)

COSMIC CANDY της Ρηνιώς Δραγασάκη

Βραβείο WIFT Ελλάδας (Women in Film & Television) για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΩΝ ΣΑΡΓΑΣΣΩΝ του Σύλλα Τζουμέρκα που έχει γυριστεί στο Μεσολόγγι.

Ειδικό Βραβείο Νεότητας (απονέμεται από την επιτροπή φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης)

Βραβεία Ε.Κ.Κ.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα: εξ’ ημισείας στους Ρηνιώ Δραγασάκη για την ταινία της COSMIC CANDY και στον Κώστα Αθουσάκη για την ταινία του ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ.

Βραβείο Καλύτερου Location (της Διεύθυνσης Hellenic Film Commission): στον Μίνωα Νικολακάκη για την ταινία του ENTWINED.

1ο βραβείο στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ VIRTUAL REALITY (χρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Κ.): ΕΠΙΒΑΤΗΣ σε σκηνοθεσία των Ίζομπελ Νόουλς και Βαν Σάουεργουαϊν (Αυστραλία).

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνεργάστηκε στενά με την Αγορά, το πιο αναπτυξιακό σκέλος του Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, η οποία απευθύνεται σε όλους τους νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς προκειμένου να αντλήσουν εξιδεικευμένη πληροφόρηση από καταξιωμένους επαγγελματίες για το πώς να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους προσφέρονται σε μια διεθνή αγορά.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Ελληνικό Κέντρου Κινηματογράφου υποστήριξε το ιδιαίτερα επιτυχημένο εργαστήριο σκηνοθεσίας του John Waters,  του σημαντικού αντισυμβατικού Αμερικανού δημιουργού και επίσημου καλεσμένου του Φεστιβάλ, ο οποίος ενθουσίασε τους συμμετέχοντες νέους κινηματογραφιστές και κινηματογραφιστές.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και τα πάνελ ομιλητών της δράσης Agora Talks. Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η συζήτηση με θέμα Unboxing TV, όπου αναλύθηκε το τηλεοπτικό τοπίο στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, οι αλλαγές στον τρόπο ανάπτυξης των τηλεοπτικών σειρών και οι σχέσεις με τον κινηματογράφο. Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Mike Werb (FACE/OFF, Η ΜΑΣΚΑ, σεναριογράφος-παραγωγός με έδρα το Λος Άντζελες, προσκεκλημένος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Διεύθυνση Hellenic Film Commission), William Horberg (παραγωγός, THE QUEEN’S GAMBIT – NETFLIX, ΗΠΑ),  Αμάντα Λιβανού (παραγωγός, SLEEPOVER - τηλεοπτική σειρά σε ανάπτυξη) και Λευτέρης Χαρίτος (σκηνοθέτης, ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ - Antenna TV).

Ο Mike Werb αναφέρθηκε στην εμπειρία συνεργασίας με τα μεγάλα αμερικάνικα τηλεοπτικά δίκτυα, λέγοντας μεταξύ άλλων, «όλα ξεκινούν από μία ιδέα. Κάποιες φορές είναι ένα μυθιστόρημα, μία είδηση που σου τραβάει την προσοχή ή μία ιδέα που έχει κάποιος άλλος. Η ανάπτυξη σεναρίου είναι μοναχική εμπειρία ακόμη και αν συνεργάζεσαι με άλλους…Η τηλεόραση είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό σύστημα. Η σεζόν των 22 επεισοδίων πεθαίνει στις ΗΠΑ. Τώρα κάθε κύκλος έχει έξι με οκτώ επεισόδια κι αυτό είναι καλύτερο για να αφηγηθείς μια ιστορία».

Μεγάλη απήχηση είχε και το Masterclass για την συγγραφή σεναρίου που παρέδωσε ο Mike Werb την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον, όπου έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Χωραφάς, ο Γιώργος Πυρπασόπουλους (φετινός πρέσβυς της Αγοράς του Φεστιβάλ), ο Μπάμπης Μακρίδης, ο Θοδωρής Παπαδουλάκης κ.α.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν ο Mike Werb μοιράστηκε με το κοινό ένα αρχαίο ελληνικό νόμισμα, με την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εξηγώντας πώς βρέθηκε στα χέρια του: «όταν ήμουν μικρός, ο πατέρας μου μου μιλούσε για τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, για το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού, για τον Ευριπίδη και μου έδωσε αυτό το αυθεντικό νόμισμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Αλέξανδρος ενδιαφερόταν να προωθήσει τον δικό του θρύλο, την ιδέα ότι καταγόταν από τον Ηρακλή και για τον λόγο αυτό στο νόμισμα φοράει γύρω από το κεφάλι του την προβιά από το Λιοντάρι της Νεμέας. Έχουν γίνει αρκετές ταινίες για τον Ηρακλή, τους άθλους του, πώς δολοφόνησε την πρώτη του γυναίκα και τα παιδιά του, πόσο βίαιη ήταν η ζωή του. Το νόμισμα ήταν μία στιγμή αποκάλυψης για μένα, ώστε να δημιουργήσω μία τηλεοπτική σειρά με ήρωα τον Ηρακλή την οποία θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα».

Τέλος ιδιαίτερο βάρος είχαν φέτος οι δράσεις του Γραφείου Δημιουργικής Ευρώπης MEDIA της Ελλάδας στο πλαίσιο του 60ου ΦΚΘ στις 4, 6 και 7 Νοεμβρίου.

Το φωτογραφικό υλικό μας εστάλη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture