Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Έφυγε από τη ζωή στα 67 του ο Αυστριακός σκηνοθέτης Γκούσταβ Ντόιτς

Έφυγε από τη ζωή στα 67 του ο Αυστριακός...

Είχε τιμηθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης

Ο Aυστριακός σκηνοθέτης Γκούσταβ Ντόιτς - Gustav Deutsch, ένας σημαντικός δημιουργός του πειραματικού σινεμά, που είχε τιμηθεί με ένα αφιέρωμα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πέθανε όπως έγινε γνωστό στις 2 Νοεμβρίου 2019 σε ηλικία 67 ετών.

O Γκούσταβ Ντόιτς, ανήσυχο και θυελλώδες πνεύμα, μεταπήδησε από την αρχιτεκτονική στο σινεμά στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, υιοθετώντας ένα sui generis ύφος που μεταμορφώνει το αρχειακό υλικό σε συναρπαστική κινηματογραφική πραγματικότητα. Αψηφώντας κάθε υπόνοια κατηγοριοποίησης και διαρρηγνύοντας κάθε ιερό κανόνα λογικής συνέχειας, ο Ντόιτς δημιουργεί έναν αρχετυπικό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην κινούμενη εικόνα και τον ανθρώπινο νου. Δουλεύοντας συχνά με found footage αλλά κι υλικό από τα δικά του αρχεία, κινηματογραφώντας τα πάντα με μια εγγενή περιέργεια έκανε τα πάντα από μικρού μήκους ταινίες «ταινίες τσέπης» όπως τις αποκαλούσε έως μνημειώδη έργα αρχειακού υλικού όπως το «Film Ist.» και ταινίες μυθοπλασίας όπως το «Shirley - Visions of Reality» που ζωντάνευε τον κόσμο του ζωγράφου Εντουαρτ Χόπερ με έναν μοναδικό τρόπο, όπως αναφέρει το flix.gr.

«Προσωπικά αισθάνομαι ότι κάνω απλώς σινεμά. Πιθανόν να ξεφεύγω από τον κλασικό ορισμό αυτής της κατάστασης κι αυτό γιατί ως κινηματογραφιστής βρίσκομαι κάπου στη μεθόριο των ειδών, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν βρίσκω διαφορές μεταξύ του κινηματογράφου μυθοπλασίας και του ντοκιμαντέρ» έλεγε ο ίδιος στη ανοιχτή συζήτηση που είχε παραχωρήσει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

«Θέλω θεατές που να είναι περίεργοι και να επιθυμούν να ανιχνεύσουν κάτι στις ταινίες όσο κι εγώ. Αν δουν μάλιστα, κάτι τελείως διαφορετικό σε σχέση με αυτό που εντόπισα εγώ, τότε αυτό με ικανοποιεί ακόμη περισσότερο» συνέχισε, πιστεύοντας πως βασικό συστατικό του κινηματογράφου πρέπει να είναι η έκπληξη: «Για μένα κάθε ταινία πρέπει να περιέχει αυτό το στοιχείο. Κάθε δημιουργός πρέπει να πιστεύει ότι το έργο του μιλάει από μόνο του, αλλά και ότι δεν θα γίνει αντιληπτό με τον ίδιο τρόπο από όλους τους θεατές. Άρα πρέπει να είναι ανοιχτός σε επιμέρους εναλλακτικές αναγνώσεις και σίγουρα θα πρέπει να μην είναι διδακτικός προς το κοινό», είχε πει ο γεννημένος το 1952 στη Βιέννη δημιουργός.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture