Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Ο «Τζόκερ» σε στοιχειώνει και είναι αυστηρά θέαμα ενηλίκων

Ο «Τζόκερ» σε στοιχειώνει και είναι αυστ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Στα Odeon η «πόρτα» έγινε πιο αυστηρή. Ομως άλλοι γονείς αποτρέπουν τα παιδιά και άλλοι «πιέζουν» τους υπεύθυνους να τα πάρουν μαζί τους

Κοσμοπλημμύρα το βράδυ της Κυριακής στα Odeon της Veso Mare με κυρίαρχο δέλεαρ την ταινία- εισπρακτικό φαινόμενο και  «must see» trend των ημερών, τον «Joker»  με τον εκπληκτικό Χοακίν Φίνιξ. Με παγκόσμια απήχηση που άγγιξε τους «Εκδικητές» (540 εκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από δυο εβδομάδες, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 800), έχουμε να πούμε πως ο απίστευτος πρωταγωνιστής κυριολεκτικά σε «στοιχειώνει», ενώ το διάσημο κόμικ του Μπάτμαν έχει εντελώς εξαφανιστεί. Πρόκειται για καθαρόαιμο ψυχολογικό θρίλερ στη «βρώμικη» Γκόθαμ- Νέα Υόρκη, με δριμύ κοινωνικό κατηγορώ. Κεντρικός ήρωας ένας δυστυχής κωμικός, ο οποίος βυθίζεται σταδιακά στην παράνοια ως θύμα καθημερινής βίας και ανελέητου εξευτελισμού.

Ο μοναχικός και καταθλιπτικός Αρθουρ ονειρεύεται και φαντασιώνεται την επιτυχία και την αποδοχή, αλλά συνειδητοποιεί πως είναι ο «κλόουν» της σκληρής και διεφθαρμένης μεγαλούπολης όπου ζει. Αναρωτιέσαι αν γελάει ή θρηνεί. Το χαρακτηριστικό γέλιο του παραπέμπει σε σπαραγμό. Οταν ξεσπάει κατά εκείνων που τον έβλαψαν, υιοθετεί τη φιγούρα του «Τζόκερ» με τον παρανοικό χορό και το «τρελό» μακιγιαρισμένο χαμόγελο, σπέρνοντας το θάνατο και την αναταραχή στους δρόμους.  Είναι ο νέος ήρωας των φτωχών και των κατατρεγμένων που ωθούνται στο αίμα σαν διέξοδο από το success story των ισχυρών.

 

Ο θεατής αναμφίβολα επηρεάζεται από όσα συμβαίνουν στον Αρθουρ, καθώς «συνθλίβεται» καθημερινά. Δέχεται βάναυσες επιθέσεις από αλήτες του δρόμου, golden boys του μετρό, προδίδεται από συναδέλφους, την κοινωνική πρόνοια και την ίδια του τη μητέρα αλλά και από το είδωλό του, έναν διάσημο τηλεπαρουσιαστή που τον φιλοξενεί για να τον χλευάσει. Καταρρέει και μεταμορφώνεται σε σχιζοφρενές, εγκληματικό «φρικιό» ως «καθρέφτης» της κοινωνίας του. Η ταινία έχει υπέροχα ατμοσφαιρικές σκηνές από ψηλά, σε «βουτάει» δηλαδή στις φτωχογειτονιές και τους ουρανοξύστες αλλά και έντονες εικόνες πλήθους. Βέβαια τα φορτισμένα, κοντινά πλάνα στο πρόσωπο του δραματικού ήρωα αφθονούν. Κατά τους ειδικούς παρακολουθούμε το νέο, πιο θεαματικό «Ταζιτζή», που παραμένει μια αξεπέραστη ταινία κοινωνικής καταγγελίας στην έβδομη τέχνη. Ο σκηνοθέτης Τοντ Φίλιπς δείχνει απροκάλυπτα πως ο «Τζόκερ» δικαιώνει το ταξικό μίσος και δεν είναι ο συμβατικός «κακός» του παραμυθιού.

Κατάλληλο άνω των 18 ετών

 Λόγω της έντονης ψυχογραφικής του δύναμης που «δικαιολογεί» το ξέσπασμα, το φιλμ είναι κατάλληλο για κόσμο άνω των 18 ετών. Ομως αυτό καταστρατηγείται σε περιπτώσεις που βγαίνουν νωρίτερα τα εισιτήρια μιας παρέας στο ταμείο και δύσκολα «ξεχωρίζει» ένας ενήλικος τινέιτζερ στην είσοδο. Είδαμε μαθητές να φεύγουν – και δικαίως- χωρίς εισιτήριο αλλά και συνομιλίκους τους να μπαίνουν στις αίθουσες επειδή είχαν εισιτήριο από πριν. Ο διευθυντής των Odeon, κ. Μπιτούνης μας είπε πως αρχικά ήταν πιο χαλαρή η είσοδος αλλά πλέον η σύσταση από την Αθήνα είναι να αποτρέπονται τα άτομα που δεν δείχνουν ενήλικα, εκτός εάν δείξουν ταυτότητα. Υπήρξαν πάντως και γονείς οι οποίοι πίεσαν για να μπουν τα ανήλικα παιδιά τους, με τη δική τους επίβλεψη. Γεγονός που προφανώς είναι ακόμα πιο δυσάρεστο…

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View