Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Iταλία: Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τον θάνατο του Ντομένικο Μοντούνιο

Iταλία: Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τον ...

Έμεινε στη μουσική ιστορία χάρη στο θρυλικό "Volare" & όχι μόνο

Είκοσι πέντε (25) χρόνια συμπληρώθηκαν στις 6 Αυγούστου 2019 από τον θάνατο του Ντομένικο Μοντούνιο, του ανθρώπου που κατάφερε να συνδέσει όσο κανένας άλλος το όνομά του με ένα τραγούδι: το διάσημο Volare - Nel Blu Dipinto Di Blu. Και είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο πως όταν κάποιος σκέπτεται Μοντούνιο, στα χείλη του αμέσως έρχεται ένα από τα διασημότερα κομμάτια της παγκόσμιας μουσικής.

Βέβαια, ο κανονικός τίτλος του κομματιού, που έγραψε το 1958 ο συνθέτης και τραγουδιστής, ο οποίος γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1928 στο Πολινιάνο α Μάρε και πέθανε στις 6 Αυγούστου 1994 στη Λαμπεντούζα, ήταν διαφορετικός. Ήταν Nel blu dipinto di blu, «στο γαλανό βαμμένος γαλανός», όμως η επιβλητικότητα του ρεφρέν, που τραγουδιέται σαν η φωνή να υψώνεται, πετώντας, στα ουράνια και η επίκληση καθαυτή της πτήσης στον γαλανό αέρα, έχει υποσκελίσει τον πραγματικό τίτλο.

Είκοσι πέντε χρόνια από τον θάνατό του, πάνω από ενενήντα από τη γέννησή του, όμως τα πάμπολλα τραγούδια του Μοντούνιο, που επί δεκαετίες τα τραγουδάει όλος ο κόσμος, μοιάζουν να έχουν καταργήσει κάθε χρονικότητα και την όποια σωματική απουσία.

Στην καριέρα του Μοντούνιο μπορεί κανείς να εντοπίσει κάποια συνταρακτικά στοιχεία, που ακόμη και με τα σημερινά μέτρα μοιάζουν φανταστικά. Ο Μοντούνιο έγραψε πάνω από 230 τραγούδια, έχει πρωταγωνιστήσει σε 38 ταινίες και σε 7 τηλεοπτικά φιλμ, έχει εμφανιστεί σε 13 θεατρικές παραστάσεις, χρημάτισε παρουσιαστής σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές, κέρδισε τέσσερις φορές το διάσημο Φεστιβάλ τραγουδιού του Σαν Ρέμο, συμμετείχε στον διαγωνισμό της Eurovision με το «Volare» το ’58 ενώ την ίδια χρονιά του απονεμήθηκαν τρία βραβεία Grammy και προς το τέλος της ζωής του έγινε και βουλευτής.

Πηγή: Corriere della Sera, newsmondo.it, soundblog.it, rockol.it

(Πηγή φωτογραφίας: Twitter Domenico Modugno).

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight