Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Στις 5 Αυγούστου πριν 57 χρόνια είχε πεθάνει η Μέριλιν Μονρόε

Στις 5 Αυγούστου πριν 57 χρόνια είχε πεθ...

Η ξανθιά ηθοποιός έγινε το απόλυτο σύμβολο του σεξ και όρισε τον χαρακτηρισμό της "κινηματογραφικής σταρ"

Στις 5 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 57 χρόνια από τον χαμό της απόλυτης ξανθιάς Αμερικανίδας σταρ του σινεμά, της Μέριλιν Μονρόε. Η Μονρόε που ήταν γεννημένη τον Ιούνιο του 1926, έφυγε νεότατη, μόλις 36 ετών από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών στο σπίτι της στο Λος Άντζελες το 1962. Η τελευταία ταινία στην οποία έμελλε να εμφανιστεί ήταν ένα γουέστερν, το «Οι Αταίριαστοι – The Misfits» σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Τζον Χιούστον όπου συμπρωταγωνίστησε με το ίνδαλμα της, τον Κλαρκ Γκέιμπλ και τον Μοντγκόμερι Κλιφτ. Η Μονρόε με τραγικά και περιπετειώδη παιδικά χρόνια, κόρη της Γκλάντις Περλ Μπέικερ και αγνώστου πατρός, μπήκε στα 9 της μόλις χρόνια σε ορφανοτροφείο, στα 11 της έμενε σε μια φίλη της μητέρας της και σε ηλικία 16 ετών θα εγκατέλειπε το σχολείο για να παντρευτεί έναν νεαρό εργάτη ενώ στα 20 της ήταν ήδη παντρεμένη και διαζευγμένη.

Η Μέριλιν Μονρόε - Marilyn Monroe, που ξεκίνησε ως μοντέλο (είχε φωτογραφηθεί και για το περιοδικό Playboy) έμελλε τη δεκαετία του ’50 ν’ αναδειχθεί σε μία κορυφαία σταρ, μεγάλης εμπορικότητας και λάμψης που ωστόσο πολλοί την έπαιρναν στα ελαφρά θεωρώντας ότι και στην πραγματική της ζωή ήταν όπως και στις περισσότερες από τις ταινίες που πρόλαβε να κάνει, η ναζιάρα, άτακτη και λίγο χαζή ξανθιά.

Με το γάμο της με τον αριστερών καταβολών και διανοούμενο θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ ίσως να προσπάθησε να περάσει σε ένα άλλο κοινό και να πείσει ότι και η ίδια ήταν κάτι περισσότερο από την ξανθιά, γοητευτική εικόνα της. Χωρίζοντας πάντως από τον Μίλερ το 1961, ο οποίος σημειωτέον δεν παρέστη στην κηδεία της σε αντίθεση με τον θρύλο του μπέιζμπολ Τζο Ντι Μάτζιο που παντρεύτηκαν το 1954 και χώρισαν λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα κι ενώ η Μονρόε είχε «σκίσει» με την ταινία «Επτά χρόνια φαγούρα» με την περίφημη σκηνή που ανασηκωνόταν το λευκό της φόρεμα ενώ εκείνη στεκόταν πάνω από έναν αεραγωγό, λέγεται πως η Μονρόε εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική.

Ότι και να λέμε ο μύθος της παραμένει αναλλοίωτος τόσα χρόνια μετά, ένα εμβληματικό πρόσωπο και το απόλυτο σύμβολο του σεξ εκείνης της εποχής και όχι μόνο. Από τις ωραιότερες και καλύτερες ταινίες της ήταν η κωμωδία «Μερικοί το προτιμούν καυτό» το 1959 του Μπίλι Γουάιλντερ με τους Τζακ Λέμον και Τόνι Κέρτις που κέρδισε 6 υποψηφιότητες στα Όσκαρ, όχι όμως και για την Μονρόε που δεν προτάθηκε ποτέ για το βραβείο της Ακαδημίας των Όσκαρ. Το 1956 η Μονρόε, είχε παίξει στην ταινία «Στάση Λεωφορείου» για την οποία προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα – Golden Globe. Την ίδια χρονιά είχε παντρευτεί τον θεατρικό συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ, από τον οποίο έμεινε έγκυος αλλά απέβαλλε ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συνεργασία της, με τον Σερ Λόρενς Ολίβιε στον «Πρίγκιπα και η Χορεύτρια» που γυρίστηκε το 1957 στη Βρετανία.

Ένα ωραίο άρθρο – αφιέρωμα στη σχέση της Μονρόε με τον Άρθουρ Μίλερ φιλοξενεί το έντυπο BHMAgazino της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής (4/8/2019) ενώ αναλυτικό αφιέρωμα στην Μονρόε έχει και το tvxs.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture