Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι βρίσκεται πίσω από την άρνηση γιατρού να εξετάσει ασθενή στην ψυχιατρική του Ρίου;

Τι βρίσκεται πίσω από την άρνηση γιατρού...

Τι υποστηρίζουν για το συμβάν όλες οι πλευρές

Διαστάσεις παίρνει η περίεργη υπόθεση ασθενούς που μεταφέρθηκε συνοδεία περιπολικού στην ψυχιατρική του Ρίου για ιατρική γνωμάτευση και η εφημερεύουσα γιατρός αρνήθηκε να τον εξετάσει. Η καταγγελία έγινε από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της Πάτρας που μάλιστα απευθύνθηκε και στον Εισαγγελέα. Η απάντηση ήρθε από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαϊας που υπερασπίζεται την κίνηση της γιατρού ενώ η διοικήτρια του νοσοκομείου αποκαλύπτει οτι ο συγκεκριμένος ασθενής στο παρελθόν είχε χτυπήσει τη γιατρό.

 

 

Στην ανακοίνωσή τους οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν:

Καταγγέλουμε απερίφραστα την προσπάθεια δημόσιας δαπόμπευσης της συναδέλφου μας ψυχιάτρου στο ΠΓΝΠ και μέλους της Ε.Ι.Ν.Α, από τον πρόεδρο των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαϊας , με αφορμή περιστατικό που συνέβη χθες στα επείγοντα της ψυχιατρικής.  Η συνάδελφος ουδέποτε «αρνήθηκε να εξετάσει τον συγκεκριμένο ασθενή επικαλούμενη προσωπικούς λόγους» , όπως ψευδά αναφέρεται από τον εκπρόσωπο των αστυνομικών και όπως λανθασμένα αναπαράχθηκε ως πληροφορία από μερίδα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

 Η συνάδελφος ενήργησε επαγγελματικά, με γνώμονα την υγεία του ασθενούς, σεβόμενη τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και το νομικό πλαίσιο που προβλέπεται για την ακούσια νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική.  Θεώρησε ότι δεν είναι σωστό για τον ασθενή να εξεταστεί απ’ την ίδια. Όχι για λόγους προσωπικούς αλλά για σοβαρούς ιατρικούς που εμπίπτουν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και το ιατρικό απόρρητο και προφανώς δεν είναι δημοσιεύσιμοι. Ενημέρωσε τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα (ΕΚΕΠΥ) και τον Εισαγγελέα,  που υπέδειξαν διακομιδή στον κοντινότερο διαθέσιμο ψυχίατρο .

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται τέτοια γεγονότα που αφορούν στην υγεία ασθενών για κακής ποιότητας συνδικαλισμό και δημιουργία εντυπώσεων. Οι αστυνομικοί είναι υπεύθυνοι για την εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας ασθενών και προσωπικού. Δεν είναι γιατροί. Απαιτείται δε ειδική εκπαίδευση, εμπειρία και ευαισθησία για τη διαχείριση τέτοιων ειδικών περιστατικών. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι υπεύθυνοι για την διάγνωση και τη θεραπεία. Δεν είναι αστυνομικοί. Η διαχείριση ασθενών με ψυχική νόσο και ειδικά σε περιπτώσεις ακούσιας νοσηλείας απαιτεί την καλύτερη δυνατή συνεργασία απ’ όλους τους εμπλεκόμενους. Τα παραπάνω μας τα υπενθύμισε το πρόσφατο θλιβερό γεγονός της αυτοχειρίας συνανθρώπου μας μέσα στο χώρο εξέτασης των Επειγόντων.

Η κλινική του ΠΓΝΠ εφημερεύει καθημερινά, βρισκόμενη σε οριακό σημείο από πλευράς προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών, αποτελώντας τη βασική ψυχιατρική κλινική στη Δυτική Ελλάδα.  Οι ελλείψεις και τα κενά στον ευαίσθητο αυτό τομέα της Δημόσιας Υγείας δεν είναι ευθύνη των  ίδιων των εργαζόμενων, αλλά των κυβερνήσεων που συνειδητά την υποστελεχώνουν και την στραγγαλίζουν οικονομικά. Εκεί να στρέψουμε τα πυρά μας και όχι σε όσους με αυταπάρνηση προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας.

Καλούμε τη Διοίκηση του ΠΓΝΠ να τοποθετηθεί για το συμβάν και να υπερασπιστεί δημόσια τη συνάδελφο που έπραξε το αυτονόητο. Να αποκατασταθεί η αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα.

 

"Είχε χτυπήσει τη γιατρό στο παρελθόν"

Σύμφωνα με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Ρίου  Παναγούλα Μαμμή, η οποία μίλησε στην εφημερίδα Πελοπόννησο, ο λόγος που δεν εξετάστηκε από τη συγκεκριμένη γιατρό ο ασθενής δεν έχει να κάνει άρνηση παροχής υπηρεσιών.

 «Πράγματι ο συγκεκριμένος ασθενής προσήλθε στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείο μας.

Τον παρέλαβε η εφημερεύουσα ψυχίατρος, η οποία διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ασθενή που είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν και είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού εκ μέρους του, λόγω της έξαρσης στην οποία βρίσκονταν.

Αυτός ήταν ο προσωπικός λόγος που επικαλέστηκε η γιατρός. Μάλιστα, για να είναι καλυμμένη απευθύνθηκε στον εισαγγελέα, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά και με τη σύμφωνη γνώμη του, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το περιστατικό.

Στα εξωτερικά ιατρεία δυστυχώς δεν υπήρχε άλλος γιατρός. Εφημερεύει μόνον ένας. Το εάν είχε το περιθώριο να καλέσει κάποιον άλλον συνάδελφό της από την Κλινική είναι κάτι που θα διερευνήσουμε σήμερα...".

Υπό διοικητική και εισαγγελική διερεύνηση το περιστατικό

Για το περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί ο Εισαγγελεας από τους αστυνομικούς υπαλλήλους, ενώ η οικογένεια του ασθενή έχει υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντας από την γιατρό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις