Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γνωρίστε τους 11 υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Γνωρίστε τους 11 υποψηφίους βουλευτές το...

Έγινε η παρουσίαση τους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη συντονίστρια της Νομαρχιακής του κόμματος Μαρία Αντύπα

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Αχαΐα, στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου η συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του κόμματος, Μαρία Αντύπα ανέφερε «μπαίνουμε στην τελική ευθεία για μια από τις κρισιμότερες εκλογικές μάχες των τελευταίων ετών».

Πριν την παρουσίαση του ψηφοδελτίου μάχης και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο νομό Αχαΐας, η κυρία Αντύπα τόνισε πως «πέρασαν τεσσεράμισι χρόνια με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην διακυβέρνηση της χώρας, για τα οποία είμαστε περήφανοι. Είμαστε περήφανοι για τις μάχες που δώσαμε και κερδίσαμε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Παραλάβαμε την χώρα σε βαθειά οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και ανθρωπιστική κρίση.

Η ανεργία είχε εκτιναχθεί στο 27%, ενώ στους νέους ξεπερνούσε το 60%, με 1 εκατομμύριο χαμένες θέσεις εργασίας στην περίοδο 2010-2014, μετά από δύο μνημόνια και ένα μεσοπρόθεσμο, που στοίχισαν πτώση του ΑΕΠ μεγαλύτερη από 25% - ούτε σε καιρό πολέμου τέτοια πτώση. Αυτά τα χρόνια δεν κατάφεραν να περάσουν έστω και μια αξιολόγηση, ούτε να πετύχουν τους στόχους που έβαζαν.

Και όλα αυτά παρά την ακραία λιτότητα που επέβαλαν σε μισθούς και συντάξεις. Περικοπή του κατώτατου μισθού κατά 22% και για τους νέους 33% με την θέσπιση του ανήθικου “υποκατώτατου”, αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και απορρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας με ταυτόχρονη υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας. Οι συντάξεις μετά από 12 αλλεπάλληλες περικοπές, με συνολική περικοπή 45,6 δισεκατομμύρια ευρώ, μειώθηκαν από 30 έως 50%.

Όλα αυτά στο κυνήγι της περιβόητης “ανάπτυξης” που όχι μόνο δεν ήρθε ποτέ, αλλά οδήγησε σε κλείσιμο 250.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, φτωχοποιώντας την μικρομεσαία τάξη. Πάνω από 2 εκατομμύρια συμπολίτες έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα, είτε γιατί απολύθηκαν είτε γιατί έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, είτε γιατί δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Καθημερινές ήταν οι αποτρόπαιες εικόνες δεκάδων πολιτών να ψάχνουν στα σκουπίδια για ένα πιάτο φαΐ. Δεκάδες παιδιά λιποθυμούσαν από την πείνα στα σχολεία. Εκατομμύρια ασθενείς δεν είχαν πρόσβαση στην δημόσια υγεία και στο φάρμακο αφού δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν. Ανάλγητο το νεοφιλελεύθερο σύστημα τους έριχνε στον Καιάδα της κοινωνικής αναλγησίας.

Το πρώτο εξάμηνο δώσαμε σκληρή μάχη να ανατρέψουμε τα μνημόνια. Βρεθήκαμε όμως μπροστά σε τοίχος και αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό. Με την συμπαράσταση όμως του Ελληνικού Λαού καταφέραμε να περιορίσουμε κατά το δυνατόν τις συνέπειες του συμβιβασμού, πετυχαίνοντας σαφώς ηπιότερους δημοσιονομικούς όρους. Τον συμβιβασμό αυτόν παρουσιάσαμε με ειλικρίνεια στον Ελληνικό Λαό τον Σεπτέμβρη του 2015, μαζί με το παράλληλο πρόγραμμά μας που στόχευε κατά κύριο λόγο στην ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο Λαός μας έδωσε εντολή να προχωρήσουμε σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό και να βάλουμε τέλος στην εποχή των μνημονίων.

Καθιερώσαμε την ελέυθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στην δημόσια υγεία, ενώ διαγράψαμε εκατομμύρια ευρώ νοσήλια, που είχαν χρεωθεί στους ανασφάλιστους. Καθιερώσαμε τα σχολικά γεύματα, το ΚΕΑ, το επίδομα ενοικίου, το επίδομα παιδιού. Δημιουργήσαμε στους δήμους Κέντρα Κοινότητας για να γνωρίζει ο κάθε πολίτης τι δικαιούται από προνοιακές παροχές τριπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό της Πρόνοιας, εν μέσω μνημονίων. Αποτέλεσμα ήταν η σημαντική μείωση της φτώχειας και ιδιαίτερα της παιδικής φτώχειας σε επίπεδα προ κρίσης».

Ακόμα η κυρία Αντύπα ανέφερε πως ως ΣΥΡΙΖΑ «μειώσαμε κατά 9 ολόκληρες μονάδες την ανεργία, δεν πανηγυρίζουμε γιατί η ανεργία βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Δώσαμε όμως δείγμα γραφής για τα επόμενα 4 χρόνια. Επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις, μειώσαμε την αδήλωτη εργασία, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό 11% και καταργήσαμε τον υποκατώτατο. Ενισχύσαμε τους φορολογικούς ελέγχους με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής που οδηγεί σε θεμιτό ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Σταδιακά οδηγήσαμε την χώρα στην ανάπτυξη. Ιδιαίτερα τα 2,5 τελευταία χρόνια έχουμε σταθερό και προοδευτικά αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης. Το 2018 έκλεισε στο 1,9% και το 2019 προβλέπεται στο 2,2%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης».

Η κυρία Αντύπα υπογράμμισε ακόμα πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε με πρωτοφανή ρυθμό και αποτελεσματικότητα, όλα σχεδόν τα μεγάλα έργα υποδομής, που την περίοδο 2010-2014 είχαν εγκαταλειφθεί, πως ανέστειλε την συρρίκνωση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας και πως έχουν προγραμματιστεί και βρίσκονται στον ΑΣΕΠ, 10000 θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού νοσοκομειακού προσωπικού, για την προσεχή περίοδο 2019-2022 και 15000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, με τους 4500 χιλιάδες της ειδικής αγωγής φέτος.

Τέλος με την έξοδο από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου. «Μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια. Θεσμοθετήσαμε, σπάζοντας την νεοφιλελεύθερη μνημονιακή επιταγή, πρόσθετη συνταξιοδοτική αποζημίωση πέρα από τις 12 συντάξεις.

Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, στην Αχαΐα, προχώρησαν όλα τα μεγάλα έργα και υλοποιήθηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

Με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Πατρών, με το τραίνο να φτάνει στο Ρίο και μέχρι το 2023 στο Λιμάνι, με την Ιόνια οδό, με την επανένταξη του λιμένα Πατρών στο Κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών μπαίνει οριστικό τέλος στην Οδική απομόνωση της Αχαΐας από την υπόλοιπη Ελλάδα και ανοίγει ο δρόμος για να γίνει η περιοχή σύγχρονος κόμβος συνδυασμένων μεταφορών ανθρώπων και εμπορευμάτων. Πραγματική και ουσιαστική πύλη της χώρας με την Δύση. Μαζί με την υλοποίηση του σταθμού του υγροποιημένου φυσικού αερίου, μπαίνουν γερές βάσεις για την ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής, προς όφελος των κατοίκων.

Η ολοκλήρωση του φράγματος Πείρου- Παραπείρου δίνει οριστική μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης της πόλης της Πάτρας. Θεωρώ σίγουρο ότι θα ξεπεραστούν οι εμμονές της Δημοτικής αρχής με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Η παράδοση των 3,5 χιλιομέτρων του θαλασσίου μετώπου, έναντι των 350 μέτρων που παραχωρούσε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ανοίγει επιτέλους την πόλη στην θάλασσα και είναι στο χέρι των τοπικών αρχόντων να πάρουν τις αποφάσεις και να κάνουν εκείνες τις επιλογές που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών της Πάτρας.

Σημαντική είναι η αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της πόλης. Η δημιουργία  Νομικής και Γεωπονικής Σχολής δίνει νέα πνοή στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών και του πρωτογενούς τομέα, συμπληρώνοντας την λειτουργικότητα του Ιδρύματος. Παράλληλα η αναβάθμιση του Ανοικτού Πανεπιστημίου, με την μείωση των διδάκτρων, την αύξηση των προσφερόμενων προγραμμάτων, την δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων για μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών καθώς και την ανάπτυξη της εκδοτικής δραστηριότητας δίνει νέες προοπτικές στο Ίδρυμα», ανέφερε.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών, με τους οποίους και θα δοθεί μία μάχη με αισιοδοξία και σιγουριά για την νίκη στις 7 του Ιούλη, για να μην γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της διαπλοκής, στους κρατικοδίαιτους των offshore και της αρπαγής του δημόσιου πλούτου, ια να μην ξαναγυρίσουμε στα χρόνια του ΔΝΤ, για να συνεχίσουμε με ασφάλεια την θετική μας πορεία, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Επικεφαλής της μάχης αυτής στην Αχαΐα είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα είναι αλφαβητικά οι εξής:

Σία Αναγνωστοπούλου

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1959. Πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και πτυχίο στην Τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό από το INALCO (InstitutNational des LanguesOrientales) στο Παρίσι. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη Paris-I στο Παρίσι και πήρε το διδακτορικό της πάνω στην Ιστορία από την Ecole des HautesEtudesenSciencesSociales (EHESS), επίσης στο Παρίσι.

Ήταν επί 9 χρόνια (1995-2004) καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και από το 2004 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι Καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Έχει διδάξει, ως επισκέπτρια καθηγήτρια, σε πολλά Πανεπιστήμια, στην Ευρώπη και στην Αμερική ενώ διαθέτει μεγάλο συγγραφικό έργο. Γνωρίζει τρεις γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Τουρκικά.

Είναι μέλος της ΚΕ και της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ όπως και μέλος του ΔΣ της «Αυγής» και του ραδιοφώνου «στο Κόκκινο». Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και των ΑΣΚΙ.

Αρθρογραφεί στις εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή». Είναι μέλος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής της Ακαδημίας για την Ευρωπαϊκή Ιστορία που έχει συγκροτηθεί στο Παρίσι από το Transform! Europe.

Εξελέγη βουλευτής Αχαΐας με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Διατέλεσε Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών καθώς και Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και σήμερα είναι   Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών.

Μαργαρίτα  Καραγιώργου-Λάζαρη

Γεννήθηκε το 1965, με σπουδές στη Νοσηλευτική και στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Πατρών και εργάστηκε στο Νοσοκομείο Πατρών Άγιος Ανδρέας.

Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής  Ένωσης για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας και από το 1999 συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικές δράσεις που αφορούν κυρίως τα ΑμεΑ.

Έχει βραβευτεί από φορείς και συλλόγους για την πλούσια εθελοντική της δράση και τη μεγάλη προσφορά της  στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Βιώνοντας η ίδια την Αναπηρία αγωνίζεται με σθένος για τα δικαιώματα  και για τη βελτίωση της  ποιότητας ζωής των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και προχωρά με γνώμονα την Αγάπη, την Αλληλεγγύη και την Ενότητα, γιατί πιστεύει ότι όλοι μαζί ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!

ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Γεννήθηκε το 1961. Eίναι έγγαμος με ένα παιδί.

Υπάλληλος ΙΚΑ ΕΤΑΜ από 1985 – σήμερα (ΕΦΚΑ). Προϊστάμενος Τμήματος Παροχών ΕΦΚΑ Μισθωτών Αχαΐας και Μέλος ΔΣ ΕΦΚΑ (2017 – σήμερα). Μέλος ΔΣ ΙΚΑ ΕΤΑΜ και Πρόεδρος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ ΕΤΑΜ (2012 – 2016). Αντιπρόεδρος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ ΕΤΑΜ (2016 – σήμερα).  Μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ ΕΤΑΜ (1993 – σήμερα). Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ ΕΤΑΜ Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας (2001 – 2016).

Μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Αχαΐας (2004 – 2010) και εκπρόσωπος τύπου (2007 – 2010).

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βραχναιίκων (2003 – 2010) και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου (2009 – 2010).

Πρόεδρος Αθλητικού Συλλόγου Διαγόρα Βραχναιίκων (1991 – 1997). Γενικός Διευθυντής Παναχαϊκής (2017 – 2018).

Κώστας  Β. Μάρκου

Γεννήθηκε στα Καλάβρυτα στις 3 Σεπτεμβρίου 1953. Είναι ο πρωτότοκος γιος του δικηγόρου Βασιλείου Μάρκου. Τελείωσε το 6τάξιο Γυμνάσιο Καλαβρύτων το 1971 και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών το 1977. Είναι πατέρας δύο αγοριών. Έγινε  Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών το 1991 και μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών 1998 έως σήμερα που είναι Τακτικός Καθηγητής Ενδοκρινολογίας.

Από τον Φεβρουάριο 2016 είναι Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας όπου πρωτοστάτησε στην αναμόρφωση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης  των ιατρών τα δεδομένα της οποίας χρονολογούντο από το 1002. Υπήρξε μέλος της συσταθείσας από τον Υπουργό Παιδείας κ. Ν. Φίλη «Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία» υπό τον καθ. Α. Λιάκο, που τον Μάιο 2016 παρέδωσε τα πορίσματα της πάνω στα οποία στηρίχθηκε η πρόσφατη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος παρακολούθησης των αθλητών σε παγκόσμιο επίπεδο, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG) και Πρόεδρος της Ιατρικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (UEG). Είναι μέλος πολλών  Επιστημονικών Εταιρειών και Ενώσεων όπως: Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, Ελληνική  Εταιρεία   Μελέτης  και  Μεταβολισμού των Οστών, European Thyroid Association, European Association for the Study of Diabetes, American Thyroid Association,European Thyroid Association  κ.α. και αναγνωρισμένο μέλος ως Ειδικός Ενδοκρινολόγος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ειδικοτήτων της Ιατρικής (UEMS).

Εκπροσωπεί, ως Εθνικός εκπρόσωπος, την Ελλάδα στη Διεθνή Επιτροπή Αντιμετώπισης των Ιωδιοπενικών Διαταραχών (Iodine Council to Confront Iodine Deficiency Disorders-ICCIDD) παρά την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας από το 1998. Έχει διατελέσει μέλος  του   Δ.Σ.   της  Ελληνικής  Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών.

 Υπήρξε  ιδρυτικό μέλος και επιστημονικός υπεύθυνος  του  Προγράμματος  Ανθρωπιστικής βοήθειας του Ενδοκρινολογικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών με στόχο την αντιμετώπιση της ιωδιοπενίας  σε παιδικό και εφηβικό πληθυσμό στην περιοχή του Ν. Καυκάσου (Αζερμπαϊτζάν). Με επιστημονικό υπεύθυνο τον ίδιο υλοποιήθηκε  το ίδιο Πρόγραμμα στο Ουζμπεκιστάν και τη Γεωργία από το 1998-2008.

Από το 2013 παρακολουθεί εθελοντικά ασθενείς στο νοσοκομείο Καλαβρύτων σε μηνιαία βάση.

Είναι υπεύθυνος ομάδας εθελοντών γιατρών που έχει την ευθύνη υγείας των 850 κρατουμένων στο σωφρονιστικό Κατάστημα «Αγ. Στέφανος» Πατρών και συμμετείχε στο κοινωνικό ιατρείο Πάτρας.

Κατά την διάρκεια της φοιτητικής του ζωής είχε ενεργό δραστηριότητα στο αντιδικτατορικό κίνημα μέσω των Φοιτητικών Επιτροπών Αγώνα (ΦΕΑ) και συμμετείχε ενεργά σε όλες τις κορυφαίες του στιγμές (Νομική, Πολυτεχνείο κλπ). Από τότε στρατεύθηκε ιδεολογικά και πολιτικά στο χώρο της Αριστεράς έως σήμερα.

Γιώργος Νικολάου

Ο Γιώργος Νικολάου είναι κοινωνικός επιστήμονας/παιδαγωγός, με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός και ερευνητής στην Πρωτοβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σήμερα είναι Καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας (πρώην ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει σημαντικό συγγραφικό, ερευνητικό και διδακτικό έργο σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Από τα μαθητικά του χρόνια έχει έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση στον προοδευτικό  χώρο. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί συστηματικά με την ένταξη και την εκπαίδευση παιδιών που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Είναι πατέρας δύο κοριτσιών, της Ελεάνας και της Μαντώς, 24 και 20 χρονών αντίστοιχα.

ANΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στα Καραίικα Αχαΐας, ζει και εργάζεται στην Πάτρα.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ειδικεύτηκε στην καρδιολογία. Από το 1994 έως σήμερα ασκεί το επάγγελμα του ειδικού καρδιολόγου και είναι διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πατρών.

Το 1986 κατήλθε στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος με το συνδυασμό «Δημοκρατία Πρόοδος» του Θεοδώρου Άννινου.

Το 1994 εξελέγη πρόεδρος της κοινότητας Καραιίκων και έκτοτε υπηρετεί συνεχώς την τοπική  αυτοδιοίκηση σε θέσεις ευθύνης, ως Δήμαρχος Μόβρης (2002-2010), Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δ. Δυτικής Αχαΐας (2010-2014) και ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πατρέων (2014-2019). Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 2015 κατέρχεται ως υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.           

Παναγοπούλου-Σταυρούλια Παναγιώτα (Γιώτα)

Γεννήθηκε στα Λεχαινά Ηλείας και μεγάλωσε στο χωριό Μπόρσι Λεχαινών Ηλείας. Μένει στην Πάτρα από το 1975, αποφοίτησε από το Γ’ θηλέων Πατρών (Ν. Τεμπονέρα) το 1976 και εργάζεται ως εμποροϋπάλληλος από τότε μέχρι και σήμερα. Είναι μητέρα δύο υιών και γιαγιά τριών εγγονών.

Συνδικαλίζεται από το 1984. Στην αρχή ως απλό μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, μετά ως Γεν. Γραμματέας και τα 12 τελευταία χρόνια ως πρόεδρος του ως άνω Συλλόγου και Αντιπρόεδρος της ΟΙΥΕ. Από το 2018 είναι Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Πάντα στο πλευρό των συναδέλφων εμποροϋπαλλήλων, με πολλούς αγώνες για τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου και κυρίως από το 2013 μέχρι και σήμερα σκληρά αγωνιζόμενη για τη θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας και κατάργηση του αντιεργατικού νόμου 4177 άρθρου 16 του κ. Χατζηδάκη για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις Κυριακές.

Παπανίκου Γεωργία

Η Γεωργία Παπανίκου του Χρήστου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα και είναι Καθηγήτρια Ιταλικών.

Είναι Απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και τελειόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επιστήμες της Εκπαίδευσης», με ειδίκευση στην Κοινωνική Ανισότητα και Ετερότητα. Επίσης, σπουδάζει Κοινωνική Εργασία στο ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων και Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Έχει παρακολουθήσει το ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα της ΑΣΠΑΙΤΕ (ΠΕΣΥΠ).

Μιλάει Αγγλικά, Ιταλικά και Ισπανικά.

Τα τελευταία 10 χρόνια δραστηριοποιείται στην Πάτρα ως ελεύθερη επαγγελματίας στο χώρο της εστίασης.

Είναι έγγαμη και μητέρα μία κόρης 7 μηνών.

Ριζούλης Ανδρέας

Γεννήθηκε το 1963.

Έχει 2 παιδιά.

Εργασία

 1978 – 1989 σε βιομηχανία και οικοδομή ως εργάτης.

 1989 - 1995 Ιατρικός Επισκέπτης.

1996 – 1998 συνεργάτης χρηματιστηριακής εταιρείας.

 1998 – 2014 Δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στην Αχαΐα.

Σπουδές

Πτυχιούχος Παιδαγωγικής Ακαδημίας

Πτυχιούχος Φιλοσοφίας Πανεπιστήμιου Πατρών.

Μεταπτυχιακός στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Πολιτική δράση

Οργανώθηκε το 1978 στην ΚΝΕ και από το 1991 μέλος του Συνασπισμού της Αριστεράς και αργότερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το 2013, μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, με ευθύνη την Αγροτική Πολιτική, μέλος των Τμημάτων Αγροτικής πολιτικής και Παιδείας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Από τον Φλεβάρη του 2014, Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας.

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, την περίοδο 2015 -2019

Μέλος των Επιτροπών της Βουλής:

Εξωτερικών και Άμυνας,

Παραγωγής και Εμπορίου,

Οικονομικών Υποθέσεων

Μορφωτικών Υποθέσεων,

Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σπαρτινός Κώστας

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Αχαΐας από το Σεπτέμβριο του 2015. Συμμετείχε στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Παραγωγής & Εμπορίου, Έρευνας & Τεχνολογίας, Οδικής Ασφάλειας, Εξωτερικών και άμυνας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση για την Ένωση της Μεσογείου.

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1951. Σπούδασε Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ. Εργάστηκε στον ΕΛΟΤ, τη ΔΕΠΑ, όπου είχε έντονη συνδικαλιστική δράση. Επίσης στη βιομηχανία και ως ελεύθερος επαγγελματίας. Υπήρξε πρώτος Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πατρών.

Διατέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης, της Πανελλαδικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων και της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας.

Ενταγμένος στην Αριστερά από το 1978 (ΚΚΕ Εσωτερικού, ΚΚΕ Εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά, Συνασπισμός, ΣΥΡΙΖΑ). Υπήρξε μέλος Κεντρικών Επιτροπών.

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Πάτρας.

 

Τσονάκα Αγγελική

Μεγάλωσε στην Πάτρα και αποφοίτησε από το 3ο Γενικό Λύκειο το 1993. Ολοκλήρωσε σπουδές στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Βενετίας και επέστρεψε στην Πάτρα όπου δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά και συνδικαλιστικά στον τοπικό και στον πανελλαδικό φορέα των αρχιτεκτόνων. Παράλληλα ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Κτιρίων και Πόλεων του ΕΑΠ. Ισχυρή πεποίθησή της αποτελεί η υποχρέωση της  προστασίας του περιβάλλοντος και του σεβασμού της ζωής ανθρώπων και ζωών απέναντι σε μια χωρίς αρχές και κανόνες αλόγιστη ανάπτυξη.

Συστρατεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καθώς είναι πεπεισμένη  πως τα κοινωνικά - πολιτικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσα από τις ιδέες της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις