Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Παρουσιάζονται στο Πολύεδρο τα νέα βιβλία του Δημήτρη Ορφανίδη

Πάτρα: Παρουσιάζονται στο Πολύεδρο τα νέ...

Το δοκίμιο του για τον Καβάφη & η ποιητική του συλλογή "Κοινωνία των Πωλητών"

Το Πολύεδρο προσκαλεί το κοινό στην εκδήλωση παρουσίασης των βιβλίων του Δημήτρη Ορφανίδη, την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, στις 20.30 το βράδυ. Θα παρουσιαστούν στον κήπο του Πολύεδρου στην οδό Κανακάρη 147, στην Πάτρα το δοκίμιο «Ο 21ος Αιώνας του Κ.Π. Καβάφη» και η ποιητική συλλογή του κ. Ορφανίδη «Κοινωνία των Πωλητών». Και τα δύο βιβλία κυκλοφόρησαν το 2018.

Για το βιβλίο «Ο 21ος Αιώνας του Κ.Π. Καβάφη»  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροδακιό, θα μιλήσει ο Πατρινός δικηγόρος και συγγραφέας Χρήστος Μούλιας.

Για την ποιητική συλλογή «Κοινωνία των Πωλητών» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής, θα μιλήσει ο Χρήστος Κοντογιάννης, καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Δημήτρης Ορφανίδης είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών (Κ.Ε.Λ.Δ.).

Για την δραστηριότητα του Κ.Ε.Λ.Δ. και το έργο αρκετών από τα μέλη του θα μιλήσουμε το Σάββατο 22 Ιουνίου 1 το μεσημέρι.

 «Ο 21ος αιώνας του Κ. Π. Καβάφη»

Ο ελληνισμός είναι πολιτισμική υπερδύναμη. Στη διάρκεια ενός μόνον αιώνα ανέδειξε τουλάχιστον επτά μείζονες ποιητές: Παλαμά, Σεφέρη, Σικελιανό, Ρίτσο, Ελύτη, Βάρναλη, Καβάφη. Καβάφη; Συγκαταλέγεται στους μείζονες δικαίως ή είναι υπερεκτιμημένος, όπως υποστηρίζει ο Κώστας Κουτσουρέλης στο δοκίμιό του;

Προσωπικά, θεωρώ ότι όχι μόνο δικαίως συγκαταλέγεται, αλλά, παρά ταύτα, είναι και υποτιμημένος. Χάρις σε ένα υποβόσκον ταλέντο και στην επίμονη επεξεργασία του, από ασχημόπαπο μετατρέπεται σε κύκνο της ποιήσεως. Χρησιμοποιεί τη γλώσσα πρωτότυπα εισάγοντας στην ελληνική ποίηση το αγγλικό φλέγμα και αποδεικνύει πόσο κατάλληλη είναι η ειρωνεία για την καταγγελία της παρακμής και της φθοράς. Παρουσιάζει έργο μεγάλου νοηματικού βάθους σε πολιτικό, φιλοσοφικό, κοινωνικό, ερωτικό επίπεδο, εξατομικευμένο και πανανθρώπινο και ταυτοχρόνως εθνικό. Είναι ο μοναδικός Νεοέλληνας ποιητής ο οποίος αντιλαμβάνεται και αναδεικνύει τη σημασία της ηγεσίας και του στρατηγικού νου προς υπεράσπιση των δικαίων μας.

Η μόνη σχέση του Καβάφη με την παρακμή και τη φθορά: είναι πολέμιός τους. Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει ευτυχής. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να διαφυλάξει την προσωπικότητά του. Δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένη ήττα αν αγωνιστεί. Αλλά και αν ηττηθεί, πάλι αξιοπρεπής μπορεί να παραμείνει.

Αξιοπρέπεια και αισιοδοξία είναι η πεμπτουσία του έργου του. Είναι οι χαραγματιές στην πανοπλία της παρακμής και της απαισιοδοξίας. Αυτές προτείνει ο Καβάφης ως στάση ζωής. Όχι την πανοπλία. Διανύουμε ήδη τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Είναι καιρός να κατανοήσουμε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους ο Καβάφης είναι μείζων. (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

*Ο Δημήτρης Ορφανίδης έχει γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη το 1964. Μετά από δικηγορία εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1995 και σήμερα φέρει το βαθμό του Εφέτη. Έχει εκπονήσει μεταπτυχιακή εργασία και διδακτορική διατριβή στο Εργατικό Δίκαιο. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα του Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου. Από το 2004 μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει άρθρα στους τομείς του Εργατικού, Συνταγματικού, Ενωσιακού και Ιατρικού και Διεθνούς Δικαίου.

Από τις εκδόσεις Σάκκουλα κυκλοφορεί από τον Μάιο του 2019 η νομική μελέτη του με τίτλο «Η Κοινωνική Αρχή και η Δεσμευτικότητά της στις Έννομες Τάξεις της Παγκοσμιοποίησης». Έχει διδάξει στην ΕΣΔΙ από το 2014 έως 2018.

Ποιήματά του έχουν βραβευθεί σε ποιητικούς διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευθεί στην Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας Χάρη Πάτση το 2014, 2015 και 2017. Έχει εκδώσει στις Επίλεκτες Ψηφιακές Εκδόσεις «24 grammata» και σε έντυπη αυτοέκδοση την ποιητική συλλογή «Δασυνόμενον Έψιλον». Το 2018 κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Ροδακιό το δοκίμιο «Ο 21ος Αιώνας του Κ. Π. Καβάφη - Μία Discipline De Vie» και η ποιητική συλλογή του «Κοινωνία των Πωλητών» από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ρωσικά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture