Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Το φετινό καλοκαίρι βρίσκει τον Δημήτρη Γεωργαλά σε Επίδαυρο & Φεστιβάλ Αθηνών

Το φετινό καλοκαίρι βρίσκει τον Δημήτρη ...

Παίζει στο χορό της παράστασης "Οιδίπους Τύραννος" & σκηνοθετεί "Μήδεια" στο Μπάγκειον

Ο Πατρινός ηθοποιός Δημήτρης Γεωργαλάς που έχει τελειώσει την δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου στις αρχές του ’90 και έχει παίξει σε πολλές αξιόλογες παραστάσεις, έχει συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε παραστάσεις όπως ο «Χορός του θανάτου» του Στρίντμπεργκ, έχει παίξει με την Βανέσα Παραντί σε Γαλλικό φιλμ του Πατρίς Λεκόντ ενώ έχει συνεργαστεί και με το Λιθογραφείον σκηνοθετώντας παραστάσεις όπως η «Έντα Γκάμπλερ» και ο «Κάτοικος Πατρών», είναι ένας ανήσυχος, ταλαντούχος καλλιτέχνης και το αποδεικνύει και το φετινό καλοκαίρι με τις δύο θεατρικές δουλειές όπου έχει «εμπλακεί».

Κατ’ αρχάς, στις 28 και 29 Ιουλίου 2019 θα δούμε στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στο 38ο Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη με τον Δημήτρη Λιγνάδη όπου ο Δημήτρης Γεωργαλάς μετέχει στον χορό.  Στην παράσταση αυτή – παραγωγή των Αθηναϊκών Θεάτρων & του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης που θα παιχθεί στις 12 και 13/7 στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, παίζουν η Αμαλία Μουτούση (Ιοκάστη), ο Νίκος Χατζόπουλος (Κρέων), ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Τειρεσίας), Γο ιώργος Ζιόβας (Άγγελος) και ο Γιώργος Ψυχογιός (Θεράπων).

Εκτός από αυτή την σημαντική συμμετοχή ο Δημήτρης Γεωργαλάς παρουσιάζει από τις 20 Ιουνίου 2019 το αριστούργημα του Ευριπίδη, «Μήδεια» για 10 μόνο παραστάσεις στην καρδιά της Αθήνας, στην Ομόνοια, στο ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο «Μπάγκειον».

Η παράσταση όπως διαβάσαμε είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά, πριν δύο χρόνια, στο Εθνικό Θέατρο της Χάγης, STET- the English Theatre, όπου & για 1η φορά ακούστηκε η τραγωδία στα ελληνικά και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Γεωργαλάς, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα, συνεχίζει να πειραματίζεται και να δουλεύει πάνω στον λόγο του Ευριπίδη με την εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, η οποία επιμένει να ερμηνεύει την ιστορία με ψυχαναλυτική προσέγγιση. Μια μετάφραση, άμεση και ποιητική που εμπεριέχει την προσωπική του θεώρηση και επιχειρεί να πλησιάσει την ψυχή των ηρώων.

Το ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Τζούλη Σούμα.

Σκηνοθετικό σημείωμα του Δημήτρη Γεωργαλά:

Η πρώτη φορά που ασχολείσαι με την αρχαία τραγωδία, είναι σαν μια πρώτη εξερεύνηση ενός οικείου–άγνωστου τόπου.

Υπάρχουν πολλά να δεις και να σε τραβήξουν μέσα στη δίνη της και πολλά που σου αποκαλύπτονται όταν έχεις φύγει από εκεί και σε κάνουν να θες να ξαναγυρίσεις.

-Η Μήδεια δεν είναι η ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας.

-Είναι ο πρώτος πόλεμος ή ο πρώτος Γάμος μεταξύ του ΑΝΤΡΑ και της ΓΥΝΑΙΚΑΣ.

-Είναι η ρήξη μεταξύ δύο ισχυρών πολιτισμών.

-Είναι η αναμέτρηση , η καταδικασμένη , του ανθρώπου με τη φύση και με το « θείο».

-Είναι, για μένα, ένα αρχέγονο μυστήριο απ’ το οποίο βγαίνεις σοκαρισμένος και καθαγιασμένος. Ο θεός Έρωτας, σαν άλλος Διόνυσος, αποκαλύπτεται και επιβάλλεται μέσα από πράξεις καταλυτικές για την ανθρώπινη ψυχή. Η πρώτη ευκαιρία μου δόθηκε από το θέατρο STET– the English Theatre και το Εθνικό Θέατρο της Χάγης, όπου παρουσιάστηκε πρώτη φορά στα ελληνικά η τραγωδία του Ευριπίδη, πριν δυο χρόνια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μήδειας που έγινε εκεί. Η παράσταση εκείνη παρουσιάζεται τώρα στο Μπάγκειον. Από τότε η προσέγγιση οφείλει να έχει πάει πιο βαθιά. Τόσο για μας όσο και για τους θεατές , η «Μήδεια» είναι ο ΤΟΠΟΣ μέσα μας όπου θα θελήσουμε σίγουρα να ξαναγυρίσουμε.

Ηθοποιοί: Τζούλη Σούμα, Κυριακή Καραλουκά, Γιώργος Σταυριανός, Νίκος Δερτιλής, Σταύρος Γιαννακόπουλος.

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία- Επεξεργασία: Δημήτρης Γεωργαλάς

Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης

Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Χορογραφίες- Επιμέλεια Κίνησης : Φαίδρα Σούτου

Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ και φωτογραφία αφίσας Αγγελική Κοκκοβέ

Δημιουργικό: Ανδρέας Πούρνος

Έναρξη - Πέμπτη 20 Ιουνίου, για 11 μοναδικές παραστάσεις.

Ημερομηνίες παραστάσεων:

    Πέμπτη 20 Ιουνίου

    Παρασκευή 21 Ιουνίου

    Σάββατο 22 Ιουνίου

    Κυριακή 23 Ιουνίου

    Πέμπτη 27 Ιουνίου

    Παρασκευή 28 Ιουνίου

    Σάββατο 29 Ιουνίου

    Κυριακή 30 Ιουνίου

    Πέμπτη 4 Ιουλίου

    Παρασκευή 5 Ιουλίου

    Σάββατο 6 Ιουλίου

 

Ώρα έναρξης: 21:30

Τιμές: Γενική είσοδος 10 ευρώ/ 5 ευρώ μειωμένο

Διάρκεια: 80 λεπτά.

*Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας 19, Κέντρο Αθήνας.

Η παράσταση παίζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019.

Eπιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture