Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Η διεθνής παραγωγή «The Thread» έρχεται στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 24 Αυγούστου

Η διεθνής παραγωγή «The Thread» έρχεται ...

Tην μουσική με γκάιντες, λύρες & νταούλια υπογράφει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

Μετά την πρεμιέρα της στο Sadler's Wells του Λονδίνου, η διεθνής παραγωγή «The Thread», που συνδέει τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς με τον σύγχρονο χορό, έρχεται στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 24 Αυγούστου 2019.

Πρόκειται για μια παραγωγή με κορυφαίους συντελεστές: τη μουσική υπογράφει ο διεθνής μας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, τη χορογραφία ο Russell Maliphant, τα κοστούμια η Μαίρη Κατράντζου, τον φωτισμό ο Michael Hulls, ενώ η σύλληψη της ιδέας ανήκει στη Γεωργία Ηλιοπούλου.

Η παράσταση βασίζεται στον διάλογο του παρελθόντος με το παρόν. Από τη μία οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα φανερώνουν τη διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού και από την άλλη ο σύγχρονος χορός. Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι. Ο κόσμος της παράδοσης που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης που εκπροσωπεί την αναζήτηση και τον εσώτερο κόσμο των ανθρώπων. Οι δύο «αταίριαστοι» δρόμοι εμφανίζονται επί σκηνής και πότε αντιδικούν, πότε συμπλέουν, πότε εκθέτουν τη διαφορετικότητά τους και πότε επιδιώκουν τη συνεννόηση.

Η πρωτότυπη και εμπνευσμένη για τη συγκεκριμένη παράσταση μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου πλαισιώνεται αρμονικά από εξαιρετικούς σολίστες παραδοσιακών μουσικών οργάνων (γκάιντες, λύρες, νταούλια κ.λπ.), πότε διαχωρίζοντας και πότε ενώνοντας τους δύο αυτούς κόσμους.

Ο Russell Maliphant με την προσωπική του χορευτική γλώσσα, αποδομεί και ανασυνθέτει την κινησιολογία του παρελθόντος δημιουργώντας τομή στη δημιουργική του πορεία. Mε τη βοήθεια δυο Ελλήνων δασκάλων, της Ελένης Σπαθιά και του Τάκη Καραχάλιου, o Maliphant μελέτησε βαθιά τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κατάφερε να δημιουργήσει μια παράσταση, άλλοτε συνομιλώντας, άλλοτε αντιπαρατιθέμενος και άλλοτε αποδεχόμενος να εντάξει αυτούσια την αρχική «χορογραφία».

Ο «χορογράφος του φωτός» Michael Hulls, που το ελληνικό κοινό τον ξέρει από τις συνεργασίες του με τον Russell Maliphant, τον Akram Khan και τον Robert Lepage, δημιούργησε ένα μοναδικό φωτιστικό «σκηνικό» υψηλής αισθητικής και η ανερχόμενη δύναμη του σύγχρονου ντιζάιν Μαίρη Κατράντζου σχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης, εμπνευσμένη από τα μινωικά αγγεία.

Πριν από τρία χρόνια, τον Ιανουάριο του 2016, γεννήθηκε η ιδέα του «The Thread» από τη Γεωργία Ηλιοπούλου, ιδρύτρια και διευθύντρια της πολιτιστικής εταιρίας Λάβρυς από το 1991, η οποία αποφάσισε να δημιουργήσει μια πολυδάπανη πρωτογενή παραγωγή χορού, με σπουδαίους συντελεστές διεθνούς φήμης και μια ομάδα 18 επιλεγμένων Ελλήνων χορευτών.

Η παράσταση ονομάστηκε «The Thread» από τον μίτο της Αριάδνης, το νήμα που ενώνει, οδηγεί και μπορεί να μας ταξιδέψει σε κόσμους ασύμβατους φαινομενικά, φωτίζοντας υπόγειες συγγένειες που οι άνθρωποι διστάζουν να αποδεχθούν. Το «The Thread» είναι μια παραγωγή της εταιρίας Λάβρυς και θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 24 Αυγούστου, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture