Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

H Tαινιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στο Αthens Pride Week

H Tαινιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στο ...

Προβάλλοντας στις 6 Ιουνίου το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ "The Fruit Machine" της Sarah Fodey

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στις εκδηλώσεις τoυ Athens Pride Week 2019 την Πέμπτη 6/6/2019 στις 21.00, παρουσιάζοντας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την ταινία "The Fruit Machine" στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς.

Η ντοκιμαντερίστα Sarah Fodey μιλάει με τους επιζώντες της γκέι εκκαθάρισης του Καναδά. Για 40 χρόνια, από το 1950 έως και τις αρχές του 1990, μέλη του Καναδικού Δημοσίου και του στρατού με χαρακτηριστικά γνωστά ως «ελαττώματα του χαρακτήρα», τέθηκαν υπό παρακολούθηση, ανακρίθηκαν και έχασαν τις δουλειές τους. Oι φωνές τους είναι πλέον ενωμένες και αποφασισμένες. Απαιτούν δικαιοσύνη και θέλουν να ακουστούν.

Η σκηνοθέτιδα Sarah Fodey μιλάει με τους επιζώντες της γκέι εκκαθάρισης του Καναδά.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, στον απόηχο του ψυχροπολεμικού κλίματος, η εμμονή με την εθνική ασφάλεια παρασύρει και τον Καναδά. Οι αρχές, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν πιθανές διασυνδέσεις κρατικών λειτουργών με τους Σοβιετικούς, βάζουν στο στόχαστρο τους ομοφυλόφιλους. Η ομοφυλοφιλία θεωρείτο «αδυναμία χαρακτήρα», συνεπώς οι γκέι θεωρούνταν πιο πιθανό να ενδώσουν σε πιθανή απόπειρα εκβιασμού από Σοβιετικούς κατασκόπους και πιο ενδοτικοί σε πιθανές διαρροές των εθνικών μυστικών του κράτους.

Προκειμένου να …ανιχνεύουν πιθανές τάσεις ομοφυλοφιλίας στους κρατικούς λειτουργούς επινόησαν μια συσκευή που τελικά έμεινε γνωστή ως «The fruit machine».

Για 4 περίπου δεκαετίες, χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και τον στρατό υπέστησαν μια άνευ προηγουμένου παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής και είδαν την καριέρα τους να καταστρέφεται. Κάποιοι οδηγήθηκαν στην φτώχια και τα ναρκωτικά, κάποιοι βρέθηκαν άστεγοι, άλλοι  προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν ιατρικά το «πρόβλημά» τους. Ορισμένοι δεν άντεξαν ψυχολογικά και έδωσαν τέλος στη ζωή τους.

Η περίοδος αυτή της γκέι εκκαθάρισης, που έμεινε γνωστή ως «The Fruit Machine Era», θεωρείται σήμερα μια από τις μεγαλύτερες «καμπάνιες μπούλινγκ» στην ιστορία του Καναδά. Ένας από τους επιζώντες, στην ταινία την  χαρακτηρίζει «ως ιστορία τρόμου”. Που σύμφωνα με την σκηνοθέτρια Sarah Fodey θα έπρεπε να διδάσκεται στα βιβλία ιστορίας του Καναδά.

Πρόπερσι, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό απολογήθηκε εκ μέρους της χώρας για την «εθνική αυτή ντροπή» και συμφώνησε σε μια αποζημίωση της τάξης των 110 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους επιζώντες.

Εδώ θα βρείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Αthens Pride.                          

http://athenspride.eu/events

 

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136

104 35 Κεραμεικός,  Αθήνα

Τηλ:  210 3609695 & 210 3612046. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture