Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Ο απολογισμός των φιλολογικών βραδινών στην Πάτρα

Ο απολογισμός των φιλολογικών βραδινών στην Πάτρα

Πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις

 

Τα τελευταία χρόνια ο θεσμός των Φιλολογικών Βραδινών της Εταιρείας Λογοτεχνών παρουσίασε πλούσιο απολογισμό των ομιλιών και παρουσιάσεων βιβλίων με τη συνεργασία της Δημοτική Βιβλιοθήκης Πατρών. Την περασμένη περίοδο η οποία άρχισε στις αρχές Οκτωβρίου 2018 και έληξε στις αρχές Ιουνίου 2019  πραγματοποιήθηκαν οι εξής ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων  από τους παρακάτω συμπολίτες συγγραφείς, λογοτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους με τα αντίστοιχα θέματα.

 

          Ο Ηρακλής Καλλέργης Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών  ανάπτυξε υπ θέμα : Σκέψεις γύρω από τη ρήση του Αλμπέρτο Αϊνστάιν: «Η εποχή μας, είναι εποχή των τελείων μέσων και των συγκεχυμένων σκοπών».

 

Η Bίβιαν Φαρμάκη, Φιλόλογος - Δρ Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θέμα: «Οι  οικουμενικές  διαστάσεις στην ποίηση  του  Αγγέλου Σικελιανού».      

 

Ο Ποιητής Χρήστος Γεωργακόπουλος  μίλησε με   θέμα: «Ο κυνισμός των Φιλοσόφων».

 

Η Φιλόλογος - Ποιήτρια Ειρήνη Μπόμπολη ανάπτυξε το

 

θέμα: «Η Ελένη της Σπάρτης, αρχέτυπο που οδηγεί στο κλασσικό ιδεώδες».

 

          Ο Δημοσιογράφος  και  Λογοτέχνης Σταύρος Ιντζεγιάννης  ανάπτυξε το  θέμα: «Ο Παλαμάς και η εποχή του. (Σατυρικά Γυμνάσματα)».

 

        Οι Αλέξιος Λυκουργιώτης  τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Φώτης Δημητρόπουλος Φιλόλογος και ποιητής, και ο ποιητής Γεώργιος Σπηλιώτης,   παρουσίασαν  την  ποιητική συλλογή του Δικηγόρου και Λογοτέχνη Φώτη N. Παλαιολόγου με τίτλο: «…Ποιημένη Φιλοσοφία…» ενώ ποιήματα της συλλογής  απάγγειλε η Σοφία Παπαδοπούλου μέλος της Θεατρικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Ο Συγγραφέας Τάκης Τσονάκας  ανάπτυξε το    θέμα: «Η Φιλική  και άλλες μυστικές Εταιρείες ».

 

Ο Εκπαιδευτικός  και  Λογοτέχνης Λάμπρος Βρεττός ανάπτυξε  το θέμα: «Το τραγικό στοιχείο στην ποίηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη».

 

          Οι Χρήστος Μούλιας Δικηγόρος-Συγγραφέας-Ιστορικός Ερευνητής και ο Βασίλης Λαδάς Ποιητής και Συγγραφέας παρουσίασαν  το νέο Βιβλίο του συγγραφέα , Αρεοπαγίτη επί τιμή, Αργύρη Σταυράκη, με τίτλο: «H τελευταία Λειτουργία».

 

          Ο τ. Σχολικός Σύμβουλος και συγγραφέας   Δημήτρης Μαρκόπουλος  μίλησε με θέμα: «Προς αναζήτηση της αλήθειας».

 

 Ο τ. Λυκειάρχης και  Συγγραφέας  Δημήτριος Παπαθανασόπουλος ανάπτυξε το θέμα:«Μελετητές του Παλαμικού έργου».

 

          Ο Συγγραφέας - Ιστορικός Ερευνητής Λεωνίδας Καρνάρος μίλησε με  θέμα: «Η Πάτρα και ο Κωστής Παλαμάς».

 

          Ο Φιλόλογος Καθηγητής  και  Ποιητής  Φώτης Δημητρόπουλος  ανάπτυξε το  θέμα: «Η Παναγία στην ποίηση του Παλαμά».

 

          Ο Καθηγητής - Συγγραφέας π. Ευάγγελος Κ. Πριγκιπάκης  μίλησε με θέμα: «Θρησκεία και Ελληνικότητα στην ποίηση του Κωστή Παλαμά».

 

          Ο Δικηγόρος Συγγραφέας - Ιστορικός Ερευνητής Xρήστος Μούλιας μίλησε με  θέμα: «Oι Παλαμάδες των Πατρών».

 

          Ο Πρόεδρος Εφετών επί τιμή Γιώργος Σπηλιωτόπουλος  ανάπτυξε το  θέμα: «Δωδεκάλογος του Γύφτου».

 

Ο Δικηγόρος επί τιμή και  Συγγραφέας Γιώργος Αμπατζής μίλησε με θέμα: Κωστής Παλαμάς: «O Άνθρωπος πίσω από τον ποιητή. Μία ψυχογραφική προσέγγιση».

 

 H Φιλόλογος και   Πεζογράφος Ευγενία Αρβανίτη-Παλαιολόγου  ανάπτυξε το  θέμα: «Σελίδες από τα  πολεμικά απομνημονεύματα του Νικολάου Δημητρακοπούλου».

 

          Η  Φιλόλογος – Θεατρολόγος και Συγγραφέας Χριστίνα Κόκκοτα μίλησε με θέμα: «Τρισεύγενη. Το μόνο της Παλαμικής γραφής θεατρικό έργο».

 

          Η Νομικός  και  Ερευνήτρια Ειρήνη Κρίκη,μίλησε με  θέμα: «Η Έξοδος. Ο αποχαιρετισμός του Κωστή Παλαμά».

 

          Η Φιλόλογος - Νηπιαγωγός.  Ηλιάννα Πέττα ανάπτυξε το

 

θέμα: «Πατρίδες του Παλαμά: Πάτρα, Μεσολόγγι, Αθήνα».

 

          Ο Ιατρός και Λογοτέχνης Γεράσιμος Ρηγάτος , μίλησε με  θέμα: «Θάνατος Παλικαριού. Κιβωτός της Λαϊκής Ιατρικής».

 

          Ο Συγγραφέας.  Νικόλαος Αθανασίου  ανάπτυξε το

 

θέμα: «Ο Παλαμάς στην Αιωνιότητα».

 

Οι Δημοσιογράφοι Τάσσος Σταθόπουλος  και Νατάσσα Τραγουστή παρουσίασαν το νέο βιβλίο του  Λεωνίδα Κ.Καρνάρου  με τιτλο: «Χρονικό Αμαλιαδίτικου Τύπου  1908-2018».

Οι Λεωνίδας Μαργαρίτης Επίτ.Δικηγόρος και   Συγγραφέας, Χρήστος Μούλιας Δικηγόρος, Συγγραφέας- Ιστορικός Ερευνητής και ο Φιλόλογος και Ποιητής Φώτης Δημητρόπουλος μίλησαν για τη ζωή και το έργο του πρόσφατα αποβιώσαντος μέλους της Εταιρείας, Καθηγητή και Ιστορικού Συγγραφέα Βασίλη Λάζαρη στο Φιλολογικό Μνημόσυνο που διοργάνωσε η Εταιρεία Λογοτεχνών για να τιμήσει τη μνήμη του σημαντικού εργάτη του πνεύματος.

Τέλος τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του έτους Παλαμά  έκλεισε η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Λογοτεχνών και ποιήτρια Χριστίνα Παπανικόλα με  αναφορά της  στο Παλαμικό έργο με  ενημερωτική προβολή VIDEO  σχετικό με το θέμα της. Έτσι   η πρώτη περίοδος των εκδηλώσεων του τρέχοντος έτους έληξε με  απαγγελίες ποιημάτων του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά από την ομιλήτρια της εκδήλωσης και από την ηθοποιό Ειρήνη Τρυφωνοπούλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture