Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020 Αγιά Σοφιά ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΦΑΚΕΛΟΣ "Δήμαρχοι της Πάτρας": Ο νεότερος δήμαρχος που γκρέμισε το φάρο κι αυτός που του έφταιγαν οι...Πατρινοί

ΦΑΚΕΛΟΣ "Δήμαρχοι της Πάτρας": Ο νεότερος δήμαρχος που γκρέμισε το φάρο κι αυτός που του έφταιγαν οι...Πατρινοί
Παπαδάκου Γωγώ

Κωνσταντίνος Γκολφινόπουλος και Διονύσιος Τσερώνης

Ο Κωνσταντίνος Γκολφινόπουλος (1925 - 26 Νοεμβρίου 1990) ήταν Έλληνας νομικός, διπλωμάτης, κι είχε διατελέσει δήμαρχος Πατρέων.

Γεννήθηκε στην Πάτρα και είχε σπουδάσει νομικά, οικονομικές & πολιτικές επιστήμες καθώς και φιλολογία. Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός και έφτασε μέχρι τον βαθμό του ταγματάρχη. Ασχολήθηκε με την δικηγορία και το 1954 πρωτοεκλέκτηκε δημοτικός σύμβουλος. Στις 16 Μαΐου του 1959 ο Γκολφινόπουλος ανέλαβε χρέη δημάρχου ύστερα από την παραίτηση για λόγους υγείας του Βασίλειου Ρούφου. Έτσι έγινε ο νεότερος δήμαρχος Πατρέων. Παρέδωσε την θέση του λίγες μέρες αργότερα, στις 31 Μαΐου, στον Νικόλαο Βέτσο.

Το 1963 χρημάτισε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Είχε επίσης διατελέσει γραμματέας του δικηγορικού συλλόγου και ήταν πρόξενος της Δυτικής Γερμανίας στην Πάτρα.

Τοποθετήθηκε δήμαρχος Πατρέων από την Χούντα το 1969 μέχρι το 1973.

Κατά τη θητεία του πραγματοποίησε πολλά δημοτικά έργα, όπως η ανάπλαση του Δημοτικού θεάτρου, η διαμόρφωση της Πλατείας Υψηλών Αλωνίων και της Πλατείας Γεωργίου, ενώ τοποθέτησε πολλούς παλιούς παραδοσιακούς φανούς.

Τόλμησε όμως να κατεδαφίσει τον Φάρο στην προβλήτα της Αγίου Νικολάου, ένα σύμβολο της ακμής της πόλης παρελθόντων περιόδων. Από τότε το σύμβολο αυτό (ο φάρος) μπαίνει σαν έμβλημα σε αθλητικά σωματεία και συλλόγους.

Το 1975 έθεσε υποψηφιότητα για την δημαρχία, χωρίς όμως επιτυχία και παρέμεινε μέλος του δημοτικού συμβουλίου μέχρι το 1981. Ήταν παντρεμένος με την Ευγενία Λαδοπούλου και είχε μία κόρη, την Μαρία. Απεβίωσε στις 26 Νοεμβρίου του 1990. Στην ιδιοκτησία του ήταν το θαυμάσιο κτίριο της Αλάμπρας στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, το οποίο έχει περάσει στον ανιψιό του.

Ο Διονύσιος Τσερώνης (1915 - 13 Μαρτίου 1999) ήταν Έλληνας πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Πατρέων.

Γεννήθηκε στην Πάτρα, με απώτερη καταγωγή τα Λεχαινά, το 1915. Μαθήτευσε στην Λεόντειο σχολή και στη συνέχεια σπούδασε νομικά. Ανέπτυξε πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα.

Διορίστηκε δήμαρχος από την Χούντα τον Αύγουστο του 1967. Ανακατασκεύασε το δημοτικό μέγαρο, προετοίμασε την ανέγερση του νέου βρεφοκομείου και την ανακαίνιση του Δημοτικού θεάτρου και κατέγραψε και φωτογράφισε όλα τα παλιά διατηρητέα κτίρια της πόλης.

Ιδιαίτερη φροντίδα έδωσε στο ίδρυμα Μέριμνα και κυρίως στο θέμα της κοινωνικής μέριμνας και αποκατάστασης των παιδιών του κέντρου αυτού.

 Παραιτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1970.

Στην αυτοβιογραφία του έγραψε: «Σα δήμαρχος δεν έκανα τίποτα. Όχι πως μου δεν ήθελα ή δεν προσπάθησα ή μου 'φταιγε η Δικτατορία και οι Συνταγματαχαίοι. Τουναντίον με βοηθάγανε όσο μπορούσανε. Οι Πατρινοί είναι υπεύθυνοι για την κατάντια της πόλεως τους».

Στις 25 Ιανουαρίου 1968, ως δήμαρχος Πατρέων, ανέλαβε προσωρινά πρόεδρος της Παναχαϊκής Γ.Ε. όταν η Χούντα απαίτησε την καθαίρεση του προηγούμενου πρόεδρου και ανάληψη της προεδρίας από τον Δήμαρχο.

Απεβίωσε στις 13 Μαρτίου του 1999. Ήταν παντρεμένος με την Καλλιόπη Πράτσικα, της γνωστής πατρινής οικογένειας των γαιοκτημόνων, και είχε 3 παιδιά.

Ειδήσεις