Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Ο Φάρος Ποντίων Πατρών συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας στην Αθήνα -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ο Φάρος Ποντίων Πατρών συμμετείχε στις ε...

Την περασμένη Τρίτη 19η Μαΐου 2015, στην πλατεία Συντάγματος

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Σωματείο «Φάρος Ποντίων Πατρών», εκπληρώνοντας ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον, τίμησε την 19η Μαίου - Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την Μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου, πραγματοποιώντας σειρά εκδηλώσεων.

Φέτος, για 1η φορά και με την αρωγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας-Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, μέλη του Φάρου Ποντίων συμμετείχαν στην κεντρική εκδήλωση μνήμης, που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), την περασμένη Τρίτη 19η Μαΐου 2015, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, με κεντρικό ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Αρμενικής Βουλής, Eduard Sharmazanov.

Την αποστολή συνόδευσαν ο πρόεδρος Κώστας Κωτσαλίδης και η γενική γραμματέας του συλλόγου, Βιβή Λουκοπούλου-Στεφανίδη, όπου μαζί και με άλλα μέλη δεκάδων ποντιακών σωματείων, παρακολούθησαν συγκινημένοι την επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς, με τους Εύζωνες να είναι ενδεδυμένοι με την τιμημένη φορεσιά του Πόντιου αντάρτη.

Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν, όταν χορευτές συλλόγων-μελών του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων (τον Φάρο εκπροσώπησε ο πρόεδρος του συλλόγου), χόρεψαν για πρώτη φορά τον πυρρίχιο χορό μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Το Σύνταγμα τραντάχτηκε, από τον σπουδαιότερο χορό των Ποντίων, αιχμαλωτίζοντας τα φλας των φωτογράφων, στέλνοντας μήνυμα αγωνιστικότητας και υπερηφάνειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας, όπου θυροκολλήθηκε ψήφισμα.

Οι εκδηλώσεις στην Πάτρα, την ερχόμενη Κυριακή 24 Μαΐου

Στην Πάτρα, ο δραστήριος σύλλογος των Ποντίων της πόλης, συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος-Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, το Δήμο Πατρέων και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, εκδηλώσεις μνήμης με την παρουσία της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της πόλης των Πατρών.

Tην ερχόμενη Κυριακή 24 Μαΐου 2015, στις 10.00 π.μ. μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών, θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση, υπέρ αναπαύσεως των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στη Θεία Λειτουργία καθώς και στις επιμνημόσυνες δεήσεις, θα συμμετέχει η γυναικεία βυζαντινή χορωδία «Πανύμνητος», υπό την διεύθυνση της Αφροδίτης Χρυσανθακοπούλου.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία μνήμης, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών, έως την πλατεία Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού, στη συμβολή Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου και Ακρωτηρίου, στην οποία βρίσκεται και η προτομή του Μητροπολίτου Χρυσάνθου, τελευταίου Μητροπολίτου Τραπεζούντος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών .

Εκεί, θα τελεσθεί Ιερό Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων, από τις αρχές και διάφορους φορείς. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον κ. Κωνσταντίνο Πλατυκώστα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, με θέμα : «Ποντιακή Γενοκτονία – Από τον Πόντο στην Πάτρα», ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με τον πυρρίχιο χορό ατσαπάτ – σέρρα, από το χορευτικό τμήμα του Φάρου.

Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους, που είχαν ως αποτέλεσμα, να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View