Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Λατερνατζής με καπελάκι και ντέφι για τα "φιλοδωρήματα" τριγυρνούσε το πρωί στο κέντρο της Πάτρας

Λατερνατζής με καπελάκι και ντέφι για τα...

Με κόκκινη λατέρνα και φωτό από την παλιά ταινία με την Τζένη Καρέζη

Μία παλιά λατέρνα ήχησε το πρωί της Τρίτης 5 Μαίου 2015 στο κέντρο της Πάτρας. Η λατέρνα που είχε εξωτερικά, κόκκινου χρώματος υφασμάτινη επένδυση και την απαραίτητη ασπρόμαυρη φωτογραφία από την θρυλική ελληνική ταινία «Λατέρνα Φτώχεια και φιλότιμο» με την Τζένη Καρέζη και τους Μίμη Φωτόπουλο, Βασίλη Αυλωνίτη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη (ταινία του ’55 που είχε γυριστεί και στην Πάτρα, στο λιμάνι και στο παλαιό νοσοκομείο στην άνω πόλη) σκόρπισε με τον γλυκό της ήχο νοσταλγία και αναμνήσεις στους περαστικούς.

Η μουσική της περιελάμβανε γνώριμους ήχους από τραγούδια της Μελίνας Μερκούρη αλλά και από την ταινία «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο» όπως το «Γαρύφαλλο στ’ αυτί».

Η λατέρνα είχε και ροδάκια ενώ εκτός από τον λατερνατζή που δεν ήταν μεγάλης ηλικίας υπήρχαν και δύο γυναίκες (μάνα και κόρη) που κρατώντας ντέφια ζητούσαν τον οβολό των περαστικών για το «νοσταλγικό» θέαμα της λατέρνας.

Είναι αλήθεια πως πλέον πολύ σπάνια συναντάς λατερνατζή σε αντίθεση με τα παλιότερα χρόνια που το συγκεκριμένο μουσικό όργανο ήταν πιο δημοφιλές και αγαπητό. Οι περισσότερες λατέρνες έχουν καταλήξει είτε σε συλλέκτες είτε σε παλαιοπωλεία, αχρηστευμένες.

Μάλιστα πολλοί πλανόδιοι λατερνατζήδες έκαναν αυτό το επάγγελμα και έβγαζαν τα προς το ζην τριγυρνώντας και παίζοντας μουσική γυρνώντας τον "μοχλό" της παραδοσιακής λατέρνας.

Το thebest.gr συνάντησε την λατέρνα στην οδό Κανακάρη και Αγ.Νικολάου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις