ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χάνει 5εκ. ευρώ το ΤΕΙ Πάτρας από το "κούρεμα" των αποθεματικών του - Βάζουν λουκέτο οι Πρυτάνεις;

Χάνει 5εκ. ευρώ το ΤΕΙ Πάτρας από το "κούρεμα" των αποθεματικών του - Βάζουν λουκέτο οι Πρυτάνεις;

Κρίσιμη η εβδομάδα που διανύουμε

Αποφασισμένοι να κλείσουν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δηλώνουν πρόεδροι των ΤΕΙ και πρυτάνεις Πανεπιστημίων, αντιδρώντας στην απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να «κουρέψει» τα αποθεματικά κεφάλαια των Ιδρυμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το συγκεκριμένο "κούρεμα" το ΤΕΙ της Πάτρας χάνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 5εκ. ευρώ!

Ήδη, οι πρόεδροι των ΤΕΙ αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων, πλην της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Σε ανακοίνωσή τους, οι πρόεδροι των ΤΕΙ επισημαίνουν ότι ζητούν να συναντηθούν άμεσα με τον υπουργό Παιδείας, να υπογραφεί ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2012 και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, από το αποθεματικό του υπουργείου Παιδείας, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν από το "κούρεμα".

Επίσης, ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης του ταμειακού υπολοίπου, για να εξοφληθούν όλες οι δαπάνες του 2011 , ενώ θα κατατεθούν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πρόθεση των προέδρων των ΤΕΙ είναι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, καθώς, όπως αναφέρουν στην απόφασή τους, σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκριθεί και δεν διασφαλίσει τις προαναφερόμενες, ελάχιστες, όπως τονίζουν, προϋποθέσεις, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων θα υποχρεωθούν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και την ευθύνη μη λειτουργίας των Ιδρυμάτων θα πρέπει να την αναλάβει το υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σύνολο των 150 εκατομμυρίων ευρώ, "κουρεύτηκαν" τα 100 εκατομμύρια και μάλιστα στις 9 Μαρτίου.

Ενδεικτικά οι πρόεδροι αναφέρουν ότι το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης χάνει με το "κούρεμα" 7,9 εκατ. ευρώ, της Πάτρας 5 εκατ. ευρώ, της Καβάλας 6 εκατ. ευρώ, της Αθήνας 9,1 εκατ. ευρώ, Δυτικής Μακεδονίας 300.000 ευρώ και Σερρών 3,5 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύσκεψη αύριο, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους, ενώ ζητούν να συναντηθούν εκ νέου με τον υπουργό Παιδείας.

Οι πρυτάνεις, ήδη, με γραπτή ανακοίνωση, ανέφεραν ότι η χρήση των λογαριασμών των Πανεπιστημίων για την ολοκλήρωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI), δημιουργεί τεράστια και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων, για τα οποία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους.

Τα πανεπιστήμια της χώρας, τονίζεται στην ανακοίνωση της Συνόδου, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενέταξε σε Κοινά Κεφάλαια και επένδυσε σε Ομόλογα του Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών τους, οι οποίες προέρχονται από επιχορηγήσεις για τη λειτουργία τους και των προσόδων από τη διαχείριση αυτών, χωρίς τη βούληση των Ιδρυμάτων.

Σχόλια

Ειδήσεις