Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Η δύναμη και η σημασία του εθελοντισμού

Πάτρα: Η  δύναμη και η σημασία του εθελοντισμού

Eκδήλωση του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πάτρας «Δανιηλίς», στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης

Tη μεγάλη προσφορά και την πολύπλευρη διάσταση του εθελοντισμού  ανέδειξε η εκδήλωση του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πάτρας «Δανιηλίς», στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης. Για τον εθελοντισμό ως μέσο διοχέτευσης της πρόληψης στην κοινότητα, μίλησε η Ελένη Μπαλαδάκη, Εθελόντρια, Στέλεχος πρόληψης, Γραμματέας Δ.Σ., Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής, Συντονίστρια ομάδων εθελοντών του φορέα «ΠΡΟΤΑΣΗ Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής».

Επίσης παρουσίασε τη «φιλοσοφία» του εθελοντισμού και τη στόχευση της Κίνησης Πρόταση, η οποία μέσα από τα προγράμματα πρόληψης που εφαρμόζει, προσπαθεί, όπως είπε να συμβάλει  στην ανασύνθεση του κοινωνικού ιστού, να ξανασμίξει τους ανθρώπους, να δημιουργήσει ομάδες και συλλογικότητες και να δυναμώσει την κοινωνική αλυσίδα.

Η πρόληψη είπε πως είναι υπόθεση όλων μας του ατόμου, της οικογένειας, του σχολείου. «Βελτιώνω τον εαυτό μου και τη ζωή μου μέσα από την προσφορά μου στο σύνολο» τόνισε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία δικτύων.  Και πρόσθεσε: «Ο δικός μας αναπροσανατολισμός στην Κίνηση Πρόταση δεν είναι παρά αυτό που επιτελούμε τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι πρόταση στην πρόκληση του να παίρνουμε την ευθύνη μας ως άτομα και ως κοινωνία όλοι μαζί να οραματιζόμαστε και να αγωνιζόμαστε για ζωή με νόημα και ποιότητα. Να λειτουργούμε ως πολλαπλασιαστές  του άλλου τρόπου ζωής».

Η Ανδρομάχη Σαλαμαλίκη, που αναπτύσσει εθελοντική δράση στην Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) Νομού Αχαΐας και τον οποίο εκπροσωπεί και στην Ευρώπη,  αναφέρθηκε στη μεγάλη δύναμη του εθελοντισμού, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα  έχουμε το μικρότερο ποσοστό εθελοντών, σε σχέση με την Ευρώπη και την Αμερική. Όπως είπε, στην Ελλάδα ο αριθμός των εθελοντών σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς κυμαίνεται σε 30.000-35.000 άτομα σε ηλικίες από 25 -40 ετών, και ανέρχεται στο 4,7%  του πληθυσμού». Και πρόσθεσε:

«Λόγοι που μπορείς να γίνεις εθελοντής υπάρχουν πολλοί. Είσαι μέλος μιας κοινωνίας και μπορείς να προσφέρεις πολλά. Κερδίζεις  χρήματα; Σίγουρα όχι ,αλλά νοιώθεις καλά με τον  εαυτό σου, σου δημιουργούνται συναισθήματα  που μόνο η αλληλεγγύη σου δίνει» επεσήμανε.

Η Άντα Ρεμούντη, Υπεύθυνη της Εθελοντικής Ομάδας Πανταχού Παρών, μίλησε για τη δική της εμπειρία ως εθελόντρια και για τον σπουδαίο ρόλο που έχει διαδραματίσει ο εθελοντισμός στη ζωή της, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους, καθώς  μέσα από αυτόν ανταπεξήλθε.

«Ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής. Δεν έχει υπάρξει μέρα από το 2004, που να μην έχω κάνει κάτι εθελοντικά», είπε. Η δημιουργία της άτυπης ομάδας εθελοντών ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ, όπως ανέφερε , ξεκίνησε ενεργά τη δράση της το 2013 και δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της έννοιας του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία, με έδρα την Πάτρα. «Οι εθελοντές συμμετέχουν σε κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες διοργανώσεις ή δράσεις σε συνεργασία με φορείς και οργανισμούς, όπου τους ζητηθεί και σε όλες τις δράσεις και δραστηριότητες σε τομείς υγείας, περιβάλλοντος, αθλητισμού, κοινωνικής αλληλεγγύης κλπ», εξήγησε η κ. Ρεμούντη, τονίζοντας παράλληλα πως ο εθελοντισμός «είναι ο τρόπος παρέμβασης των ενεργών πολιτών στην κοινωνία και σαφώς δεν έρχεται να επιλύσει τα πολυσύνθετα  προβλήματα των σύνθετων κοινωνιών, αποτελεί όμως ένα μοχλό πίεσης προς αυτές και μια αισιόδοξη προοπτική θα λέγαμε ότι οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, αποτελούν την ελπίδα για σημαντικές αλλαγές γύρω μας».

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Νατάσα Ράγιου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις