Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τα πρώτα μηνύματα μετά το πράσινο φως που πήρε ο Ζάεφ από τη Βουλή της πΓΔΜ για την συνταγματική αλλαγή

Τα πρώτα μηνύματα μετά το πράσινο φως πο...

Ζόραν Ζάεφ: Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Πράσινο φως από τη Βουλή της πΓΔΜ για την συνταγματική αλλαγή -Βρήκε τους 80 ο Ζάεφ

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

«Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζάεφ.

«Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας, με πλειοψηφία 2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της δύσης και του κόσμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές γι΄ αυτήν τη ιστορική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση . «Ιδιαιτέρως θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ» είπε ο Ζάεφ.

Το μήμυμα του Αλέξη Τσίπρα

«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για τους λαούς μας!» αναφέρει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το μήνυμα του Νίκου Παππά

Για σημαντικό θετικό βήμα κάνει λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης Νίκος Παππάς αναφερόμενος στην έγκριση της πρότασης του Ζόραν Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων στην ΠΓΔΜ.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Παππάς τονίζει: «Κερδήθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ. Σημαντικό θετικό βήμα. Προχωράμε».

Ο δρόμος για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι πλέον καθαρός επισημαίνει από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

«Πολύ θετική εξέλιξη για την ειρήνη, την ευημερία και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια. Ο δρόμος για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπων είναι πλέον καθαρός. Συγχαρητήρια στον Ζόραν Ζάεφ και την κυβέρνηση του», αναφέρει.

Ένα «σημαντικό βήμα» στην πΓΔΜ χαιρετίζει η ΕΕ, το ΝΑΤΟ καλεί τα Σκόπια να «αδράξουν» μια ιστορική ευκαιρία»

Με κοινή τους δήλωση, η 'Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιόχανες Χαν επανέλαβαν τη σταθερή προσήλωσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας την ψηφοφορία της Παρασκευής στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωσή της και καλώντας τη γείτονα να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στις συνταγματικές αλλαγές, που θα οδηγήσουν τη χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται:

«Σήμερα στην ΠΓΔΜ το Κοινοβούλιο έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ψήφο του για την έγκριση της έναρξης της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αναμένουμε τώρα οι εθνικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις με την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σθεναρά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούνιο οι πρωθυπουργοί (σ.σ. της πΓΔΜ, Ζόραν) Ζάεφ και (της Ελλάδας, Αλέξης) Τσίπρας. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα και υπευθυνότητα για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τη σημερινή ψηφοφορία.

Είναι πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία για να προχωρήσει η χώρα αποφασιστικά προς τον ευρωπαϊκό δρόμο, όπως και για τη συμφιλίωση στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη στήριξή της στη χώρα τους πολίτες και τους θεσμούς της.»

Στόλτενμπεργκ: Τα Σκόπια πρέπει να αξιοποιήσουν την «ιστορική ευκαιρία»

Την έγκριση της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ από το κοινοβούλιο των Σκοπίων χαιρέτισε εξάλλου και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο twitter, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε: «Επαφίεται στην κυβέρνηση και τους πολιτικούς ηγέτες να ολοκληρώσουν τις εθνικές διαδικασίες για τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας και να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».

ΜΕ πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις