Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Γνωρίστε το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο που μπαίνει το Σάββατο στη ζωή μας... μαζί με την Μικρή Περιμετρική- ΦΩΤΟ

Πάτρα: Γνωρίστε το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο...
Χριστακόπουλος Θάνος

Το νέο τμήμα του που αποκαλύφθηκε το 2016

Μπορεί το Ρωμαϊκό Ωδείο να κλέβει την… παράσταση από το Σάββατο που παραδίδεται στην κυκλοφορία η Μικρή Περιμετρική καθώς στέκει σε περίοπτη θέση στην πορεία του υπό παράδοση δρόμου, όμως δίπλα του υπάρχει (στο ύψος της Αρόης) και το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο. Ίσως λιγότερο γνωστό ωστόσο ένα εξίσου σημαντικό δημόσιο έργο για την πόλη των Πατρών το οποίο την υδροδοτούσε για σειρά ετών.

 

Πάτρα: Με την παράδοση της Μικρής Περιμετρικής επισκέψιμο το εντυπωσιακό Ρωμαϊκό Υδραγωγείο- ΑΥΤΗ είναι η ιστορία του- ΦΩΤΟ

 

Τώρα πλέον οι οδηγοί θα έχουν την ευκαιρία να το θαυμάζουν και αυτό κατά τις διελεύσεις τους από την Μικρή Περιμετρική.

Σκεφτήκαμε λοιπόν να σας το «συστήσουμε» με την βοήθεια της Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Αναστασίας Κουμούση. Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr η κυρία Κουμούση.

Όταν το 2009 το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο μετά την αποκάλυψή του και προκειμένου να συνεχιστεί η κατασκευή της Μικρής Περιμετρικής, αποκόπηκε και ένα τμήμα του (περίπου 23μ.) μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε νοτιότερα κοντά στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, κατά χώρα (in situ) παρέμεινε ένα μικρό τμήμα του με την τέταρτη καμάρα, προκειμένου να δηλώνει τη θέση του μνημείου στον χώρο (εικ. 1, 2).

 

Το 2016 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας προχώρησε στην πλήρη αποκάλυψη της τέταρτης καμάρας του Υδραγωγείου. Τότε αποκαλύφθηκε ένα επιπλέον τμήμα της υδατογέφυρας, πλήρως επιχωσμένο που ξεπερνούσε σε μήκος τα 60μ. με επτά ηµικυκλικές  καµάρες πάνω στις οποίες βαίνει κτιστός  υδραύλακας, ενώ επικλινείς αντηρίδες ενισχύουν αυτή την ισχυρή κατασκευή (εικ. 3, 4) Η οπίσθια όψη του μνημείου δεν ήταν δυνατό να αποκαλυφθεί πλήρως εξ αιτίας της σύγχρονης γέφυρας και του δρόμου που στηρίζεται σε αυτό.

 

Το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο ήταν ένα επιβλητικό δημόσιο έργο των πρώτων μεταβυζαντινών χρόνων που υδροδοτούσε την Πάτρα μετά την καταστροφή ή την αχρήστευση του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διαμόρφωσε γύρω από αυτό το νέο τμήμα του Υδραγωγείου έναν νέο αρχαιολογικό χώρο, επισκέψιμο από το Σάββατο 22.9.2018, που παρά την στενότητά του εντυπωσιάζει με την ξύλινη διαδρομή θέασης και τον φωτισμό ανάδειξης (εικ. 5).

 

 

 

 

Ο σύγχρονος δρόμος περνάει πια ανάμεσα στα δυο τμήματα του Μεσαιωνικού Υδραγωγείου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις