Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Μικρό το ενδιαφέρον για πούλμαν για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Πάτρα: Μικρό το ενδιαφέρον για πούλμαν γ...

Στο Αίγιο στις 11 το πρωί της Κυριακής, το συλλαλητήριο που οργανώνει ο Μητροπολίτης κ.κ. Αμβρόσιος

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος που ως γνωστό κατάγεται από την Ηλεία, θα διοργανώσει μετά τη Θεία λειτουργία, συγκέντρωση - συλλαλητήριο με θέμα το Σκοπιανό. Από την Πάτρα και την Αχαΐα πάντως φαίνεται πως δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, για οργανωμένη τουλάχιστον μετάβαση στη Θεσσαλονίκη καθώς τα τουριστικά γραφεία της περιοχής δεν έχουν "ναυλώσει" κάποιο πούλμαν, ενώ δεν υπάρχει και κάποια κινητικότητα στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας.

Η Θεία λειτουργία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου, 7-11 το πρωί, και θα ακολουθήσει το συλλαλητήριο όπου οι συγκεντρωθέντες που αναμένεται να είναι από όλη την περιοχή της Μακεδονίας αλλά και της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, θα φωνάξουν ότι «η Μακεδονία είναι Ελληνική».

Το συλλαλητήριο διοργανώνεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ονομασία του γειτονικού κράτους των Σκοπίων που μέχρι το 1991 αποτελούσε τμήμα της Γιουγκοσλαβίας που στη συνέχεια διαλύθηκε. Χρέη ειδικού διαμεσολαβητή έχει αναλάβει ως γνωστό, από τον ΟΗΕ, ο Μάθιου Νίμιτς.

Όπως διαβάσαμε, ο Μητροπολίτης κ.κ. Άνθιμος έχει ήδη διαβιβάσει επιστολή σε Μητροπολίτες της επικράτειας της Βορείου Ελλάδος προκειμένου να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία και στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Αναφορικά με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, η στάση είναι διαφορετική και όχι υπέρ της διοργάνωσης συλλαλητηρίων, κάτι που επιβεβαιώθηκε και την Πέμπτη 18/1 το απόγευμα, όταν πήγε να συναντήσει τον κ.κ. Ιερώνυμο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην Πάτρα δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για ναυλωμένα πούλμαν προκειμένου να μεταβεί κόσμος στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Το thebest.gr επικοινώνησε με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας όπου απλά μας είπαν πως το σαββατοκύριακο θα ισχύσουν τα κανονικά 3 δρομολόγια της γραμμής για Θεσσαλονίκη στις 8.30 το πρωί, στις 12.15 το μεσημέρι και στις 15.30 και δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Σε επικοινωνία που είχαμε με γνωστά ταξιδιωτικά γραφεία όπως του κ. Φραγκούλια και του κ. Καβαλλιεράτου στην Πάτρα και το Mattheos tours στο Αίγιο, επίσης μας είπαν πως δεν έχει προγραμματιστεί κάποιο πούλμαν για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο όπως μας είπαν από το γραφείο του κ. Φραγούλια, δέχτηκαν κάποια τηλεφωνήματα από κόσμο που ρωτούσε για το ενδεχόμενο κάποιου πούλμαν.

Φυσικά μπορεί κάποιοι να μεταβούν ιδιωτικά με τα οχήματα τους.

Την ίδια ώρα δεν υπήρξε στην Πάτρα και καμία κινητοποίηση από ενορία της Μητροπόλεως. Εξάλλου και στην ειδική ιερατική σύναξη την περασμένη Δευτέρα στον παλαιό ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου, όπου ενημέρωσε ο σεβασμότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος και ο Γεώργιος Νεκτάριος Λόης, Καθηγητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου τους ιερείς για το κρίσιμο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, δεν αποφασίστηκε κάποιους είδους κινητοποίηση.

Εκδόθηκε και σχετικό ψήφισμα όπου τονίστηκαν μεταξύ άλλων τα εξής: «εἲμεθα στό πλευρό τῶν Ἀρχιερέων τῆς Μακεδονίας, οἱ ὁποῖοι ὡς Ἕλληνες Ἱεράρχες, διάδοχοι τῶν Ἐθνομαρτύρων Ἱεραρχῶν καί φύλακες τοῦ τόπου τόν ὁποῖον τόν ἐπότισαν μέ τό αἶμα τους οἱ Ἕλληνες Μακεδονομάχοι ἐκφράζουν μέ παρρησίᾳ τήν θέση τους ὑπέρ τῶν ἀπαραχαράκτων δικαίων τῆς Μακεδονίας.

Ἐκφράζομε τήν εὐαρέσκειά μας πρός τόν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερώνυμο καί τά Μέλη τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, γιά τίς θέσεις ὡς πρός τό ἐν λόγῳ ζήτημα καί γιά τήν ἀπόφαση πού ἔλαβαν σχετικά μέ τό μείζονος σημασίας αὐτό θέμα.

Μέ ἰκανοποίηση ἀκούσαμε ἀπό τόν Ἐξοχώτατο Πρόεδρο τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο κατά τά Ἐγκαίνια τῆς “Στέγης Γραμμάτων Κωστῆς Παλαμᾶς”, στήν Πάτρα, τά ὅσα εἶπε περί τοῦ “Μακεδονικοῦ” ζητήματος καί μάλιστα τήν τοποθέτησή του “περί ἀποφυγῆς ὀνομάτων ἀνιστορήτων, τά ὁποῖα ἀποπνέουν ἀλυτρωτισμό”.

Σεβόμεθα τήν ἱστορία χιλιάδων χρόνων, ὑποκλινόμεθα σ’ αὐτήν καί θεωροῦμε ἐθνική μειοδοσία ὁποιαδήποτε ὀνομασία γιά τά Σκόπια, ἡ ὁποία θά περιέχῃ τήν λέξη “Μακεδονία”.

Ὑπενθυμίζομε ὃτι ὁ ἡγέτης τῶν Σκοπίων Γκλιγκόροφ εἶχε ὑποστηρίξει δημοσίως τό ἒτος 1992 στόν τηλεοπτικό Σταθμό ΑΝΤ1, ὃτι “Ἐμεῖς εἲμαστε Σλαῦοι, δέν ἒχομε καμμία σχέση μέ τήν Μακεδονία καί τόν Μέγα Ἀλέξανδρο, ὃπως καί μέ τήν Ἑλληνική ἱστορία”.

Εἶναι νωπά τά δάκρυα τοῦ ἀειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλῆ, ὁ ὁποῖος ἔλεγε: “Πιστεύομε ὅτι οἱ σύμμαχοι καί συνεταῖροι μας θά καταλάβουν ἐπιτέλους ὅτι δέν ὑπάρχει παρά μία Μακεδονία καί ἡ Μακεδονία αὐτή εἶναι Ἑλληνική”.

Ἀλλά καί ἐκεῖνα τοῦ μακαριστοῦ Ἀρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ὁ ὁποῖος διεκήρυττε ἀπό τήν Ἒδεσσα λίγο πρίν ἀσθενήση: “Εὑρισκόμεθα στόν Χῶρο τῆς Ἑλληνικῆς Μακεδονίας, ὁ ὁποῖος εἶναι ποτισμένος ἀπό τά αἵματα Ἡρώων καί Μαρτύρων, οἱ ὁποῖοι ἐθυσίασαν καί τήν ζωή τους ἀκόμη, γιά νά εἴμαστε ἐμεῖς ἐλεύθεροι. Καί κάποιοι ἀπό μᾶς νά κάθωνται ἀναπαυτικά στήν πολυθρόνα τους σήμερα γιά νά προετοιμάζουν τήν ἱστορική λήθη, ὥστε νά μή θυμᾶται κανείς ἀπό τήν νέα γενεά, πού ὀφείλομε τήν ἐλευθερία μας καί τήν ἀνεξαρτησία μας...”».

Ουσιαστικά στην Μητρόπολη Πατρών εξεφράσθη η ανησυχία για το θέμα, αλλά δεν προτάθηκε και αποφασίστηκε κάποια κινητοποίηση.

Στη Θεσσαλονίκη η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής: «Προσκαλούμε και παρακαλούμε τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της Θεσσαλονίκης σε πανστρατιά προσευχής προς τον Δωρεοδότη άγιο Θεό με κύριο αίτημα, πρώτον να διατηρηθεί για πάντα η μεγάλη δωρεά τη ΕΙΡΗΝΗΣ στην πατρίδα μας και στην περιοχή μας και δεύτερον να αποδοθεί στην ΕΛΛΑΔΑ μας η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, σχετικά με το όνομα της ελληνικότατης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ μας».

Να προσθέσουμε πως στο ραδιοφωνικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ακούστηκε η είδηση για 450 πούλμαν που θα μεταφέρουν κόσμο στη Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο.

*Τέλος την Κυριακή 21/1/2018 έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο και στο γειτονικό Αίγιο, για το Σκοπιανό, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ.κ. Αμβροσίου. Οι ιερείς του Αιγίου έκαναν πορεία για το εθνικό αυτό ζήτημα στο Αίγιο την περασμένη Τετάρτη ενώ μοίρασαν και ενημερωτικά φυλλάδια στον σταθμό των διοδίων του Ελαιώνα. Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 11 το πρωί της Κυριακής στην πλατεία του ιερού ναού Φανερωμένης Αιγίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις