Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Το παλιό Αρσάκειο της Πάτρας αποκτά την παλιά του αίγλη – Μπαίνει εργολάβος στο εμβληματικό κτίριο

Το  παλιό Αρσάκειο της Πάτρας αποκτά την...
Βγενόπουλος Φάνης

Το εμβληματικό κτίριο της πόλης θα στεγάσει δημοτικές υπηρεσίες

Ένα εμβληματικό κτίριο της Πάτρας, το πρώην Αρσάκειο που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο, Μαιζώνος,  Παρθενάκου, Κορίνθου και Γκότση, βγαίνει από τα αζήτητα μετά από σχεδόν 15 χρόνια που το είχε ο Δήμος στην ιδιοκτησία του. Το κτίριο θα ξαναζωντανεύσει καθώς εκεί θα μεταφερθούν υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες στην πόλη, γεγονός που θα επιφέρει και οικονομικό όφελος στα δημοτικά ταμεία, από την εξοικονόμηση κονδυλίων.

Όλα αυτά πλέον, αποκτούν «σάρκα και οστά», καθώς αναδείχθηκε ο εργολάβος του έργου, που θα προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του κτιρίου.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», σύμφωνα με την οποία η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων ενέκρινε και μάλιστα ομόφωνα, το από 12-12-2017 1ο Πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού της ανοιχτής δημοπρασίας του έργου: «Αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού κτιρίου πρώην Αρσακείου Πατρών», η οποία διενεργήθηκε την 31η -10-2017 και την ανάθεση της σύμβασης για το έργο «Αποκατάσταση και Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικού Κτιρίου πρώην Αρσακείου Πατρών» προϋπολογισμού 4.000.000,00€ (με ΦΠΑ). Ο ανάδοχος του έργου προσέφερε, όπως διαβάζουμε στην απόφαση, μέση έκπτωση 53,99% και συνολικό ποσό προσφοράς 1.484.164,33€ (χωρίς ΦΠΑ) και 1.840.363,77€ με ΦΠΑ. Να σημειωθεί ότι ο ανάδοχος του έργου, αναδείχθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό και πως το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Ήδη οι μελέτες του έργου είναι έτοιμες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων και ο εργολάβος αναμένεται να πιάσει δουλειά εντός των προσεχών λίγων μηνών.

Μάλιστα, όπως λέει στο thebest.gr, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς το κτίριο, αναμένεται αργότερο σε ενάμιση χρόνο από την έναρξη των εργασιών, να έχει παραδοθεί στο Δήμο, πλήρως ανακαινισμένο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά την αποκατάστασή του θα διατηρηθούν όλα τα χαρακτηριστικά της τυπολογίας και του περιβλήματος του κτιρίου (κουφώματα, δάπεδα, πόρτες, σκάλες, κιγκλιδώματα), καθώς το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Όσον αφορά τη διάταξη των νέων λειτουργιών, θα υπάρξει κοινή αντιμετώπιση σε όλους τους χώρους (γραφεία) με τις μικρότερες δυνατές επεμβάσεις.

Στο κτίριο θα λειτουργήσουν υπηρεσίες του Δήμου, που σήμερα λειτουργούν στο ακίνητο της Μαιζώνος, μεταξύ Παντανάσσης και Βότση.

Επίσης, θα συνεδριάζει, σε ειδική αίθουσα και το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο σήμερα συνεδριάζει στο κτίριο «Λαδόπουλου» στην Ακτή Δυμαίων, ενώ θα λειτουργήσει και αίθουσα πολλαπλών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου οι υπηρεσίες θα στεγαστούν στο πρώην Αρσάκειο ως εξής:

Το αρχείο της Πολεοδομίας, η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και η Διεύθυνση Προσόδων στο ημιυπόγειο.

Η Διεύθυνση Έργων στο ισόγειο.

Η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού στον πρώτο όροφο, όπου θα υπάρχει και αίθουσα εκδηλώσεων.

Οι Διευθύνσεις Οικονομικής Διαχείρισης, Διοίκησης και Προμηθειών στον δεύτερο όροφο.

Στο δώμα θα λειτουργεί καπνιστήριο.

Να σημειωθεί ότι τα γραφεία του δημάρχου Πατρέων και τον Αντιδημάρχων θα παραμείνουν στο σημερινό δημαρχείο.

Η επαναλειτουργία του κτιρίου θα κλείσει ένα «αστικό κενό» στο κέντρο της πόλης και παράλληλα θα βοηθήσει τον Δήμο να εξοικονομεί περίπου 16.000 ευρώ μηνιαίως από μισθώσεις κτιρίων για τις υπηρεσίες του.

Παράλληλα, θα συμβάλει σημαντικά στη διευκόλυνση εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω της συγκέντρωσης των δημοτικών υπηρεσιών σε ένα σημείο.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight