Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πρωτότυπο και εξαιρετικό το Ημερολόγιο κατά του στίγματος στην ψυχική υγεία - Θα το βρείτε και στην Πάτρα

Πρωτότυπο και εξαιρετικό το Ημερολόγιο κ...

Στο εξώφυλλο ο εντελώς αγνώριστος Κώστας Βουτσάς

Πρωτότυπο, διαφορετικό και απλά εξαιρετικό είναι το Ημερολόγιο τοίχου για το νέο έτος 2018 που εκδόθηκε στο πλαίσιο καμπάνιας για την καταπολέμηση του στίγματος στην ψυχική Υγεία.

Το συγκεκριμένο Ημερολόγιο, για τις ανάγκες του οποίου γνωστοί πρωταγωνιστές του καλλιτεχνικού χώρου φωτογραφήθηκαν και μοιάζουν σχεδόν αγνώριστοι, ανάμεσα τους ο αειθαλής Κώστας Βουτσάς, κυκλοφορεί και στα Πατρινά βιβλιοπωλεία και η τιμή του είναι γύρω στα 17 ευρώ.

«Το αίσθημα της ύπαρξής μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το βλέμμα των άλλων πάνω μας: επίσης μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως απάνθρωπη την εμπειρία εκείνου που έζησε μέρες κατά τις οποίες ο άνθρωπος ήταν ένα αντικείμενο στα μάτια του ανθρώπου». - Πρίμο Λέβι, (κρατούμενος στο Άουσβιτς)

Την περίοδο της κοινωνικής και οικονομικής ύφεσης, μεταξύ άλλων θεσμών, ο χώρος της ψυχικής υγείας έχει υποστεί μια βαθιά απορρύθμιση και καθίζηση. Είναι εμφανές στο κοινωνικό σύνολο ότι η πολιτεία μας νοσεί. Όλα αυτά που μας συνδέανε, πλέον έρχονται και μας διαχωρίζουν, όπου ακραία φαινόμενα βίας και αποκλεισμού εμφανίζονται σαν μια απεγνωσμένη προσπάθεια εξισορρόπησης της «μελαγχολοποίησης» της κοινωνίας. Πιστεύουμε πως ο τρόπος που ρίχνουμε το βλέμμα μας στον πιο αδύναμο καθρεπτίζει την δυνατότητα του πολιτισμού μας να παράγει δεσμούς.

Το δημιουργικό γραφείο designpark ξεκίνησε όπως αναφέρει το σάιτ mcf.gr του Ιδρύματος Μιχάλης Κακκογιάννης στην Αθήνα, ένα καλλιτεχνικό / κοινωνικό έργο με θέμα τον αποστιγματισμό των ψυχικά ασθενών από το οποίο εμπνεύστηκε  και δημιούργησε ένα ετήσιο ημερολόγιο. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια στάθηκε η διεπιστημονική ομάδα του Οικοτροφείου Ψυχικής Αποκατάστασης “ΑΛΘΑΙΑ” κι έτσι το συγκεκριμένο Ημερολόγιο αποτέλεσε την εναρκτήρια ενέργεια για μια καμπάνια με τίτλο «καθΕΝΑΣ» με σκοπό την ενημέρωση για την καταπολέμηση του στίγματος στην ψυχική νόσο.

Επαγγελματίες της ψυχικής υγείας μοιράστηκαν εμπειρίες και βιώματα και η δημιουργική ομάδα του designpark ανέλαβε να μετατρέψει τον ψυχικό πόνο, τις σκέψεις, τα συναισθήματα,  την οδύνη, το παραλήρημα, το ανείπωτο σε καλλιτεχνική δημιουργία.

Μεταλλάσσουν τα πρόσωπα από πολύ γνωστές αναγνωρίσιμες περσόνες σε μη αναγνωρίσιμες σε μία προσπάθεια να αντιταχθούν απέναντι στην διαστρεβλωμένη και εκλαϊκευμένη εικόνα του «τρελού» και να προσεγγίσουν την εξανθρωπισμένη και «πολιτιστικοποιημένη» μετάδοση του τι είναι η ψυχική ασθένεια.

Διακεκριμένοι και δημοφιλείς ηθοποιοί ανταποκρίθηκαν ανιδιοτελώς στο κάλεσμα αυτού του εγχειρήματος όπου ο καθένας ανεξάρτητα από τη θέση, το φύλο, την εκπαίδευση και πέρα από την κοινωνικο-οικονομική του κατάσταση, έγινε ο καθΕΝΑΣ.

Οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα ηθοποιοί είναι οι εξής:

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ, ΝΑΤΑΛΙΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΑΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΙΒΑΝ ΣΒΙΤΑΪΛΟ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΛΕΥΡΑΣ, ΜΑΡΙΑ ΑΛΙΦΕΡΗ, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΤΣΙΝΑΣ.

Η καμπάνια Κathenas.gr έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας. Το κίνημα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης προάγει την αξιοπρεπή διαβίωση του ψυχικά πάσχοντα εντός της κοινότητας.

*Τα έργα φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 16 Δεκεμβρίου 2017 έως και τις 28 Ιανουαρίου 2018.

Αναμένεται να διοργανωθεί και εκδήλωση παρουσίασης του καλλιτεχνικού ημερολογίου και ομιλία από το επιστημονικό προσωπικό της Αλθαία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις αρχές Ιανουαρίου 2018. Την έκδοση του Ημερολογίου ανέλαβε το designpark ενώ οι Εκδόσεις Πατάκη την διανομή. Tα έσοδα θα διατεθούν στο Οικοτροφείο Αλθαία.

Κathenas.gr

Ο Δ. Κουρούμπαλης.

Ο Δ. Κουρούμπαλης.

Ο Δ. Κουρούμπαλης.

Η Μαρία Αλιφέρη.

Η Μαρία Αλιφέρη.

Η Μαρία Αλιφέρη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight