Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παντρεύεται η Γιαννούλα! Τσικνίζει και γλεντά η Πάτρα - Δείτε τις εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης

Παντρεύεται η Γιαννούλα! Τσικνίζει και γ...

Επίκεντρο η Άνω Πόλη

Τσίκνα, δρώμενα, μουσική, γάμος και το σύνθημα ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία του Καρναβαλιου. Η Τσικνοπέμπτη παραδοσιακά στην Πάτρα είναι μέρα γιορτής και αυθεντικής αποκριάτικης διάθεσης, μια πολύ καλή αφορμή για όλους μας να δραπετεύσουμε προσωρινά από προβλήματα και έγνοιες και να το ρίξουμε έξω. Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης έχει ιδιαίτερο παραδοσιακό αποκριάτικο χρώμα και στην Πάτρα, την πρωτεύουσα του Καρναβαλιού αποκτά ξεχωριστές διαστάσεις.

Όλη η πόλη γιορτάζει...Σε κάθε γειτονιά, στα πεζοδρόμια, στα σχολεία, στις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, στα καφέ και όπου μπορεί να φτάσει η χαρούμενη διάθεση της ημέρας, η τσίκνα έχει την τιμητική της.

Όπως αναφέρει και η Κοινωφελής του Πατρινού Καρναβαλιού, "μια βόλτα από το πρωί στην πόλη και εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι η μέρα αυτή είναι διαφορετική. Η αυθεντικότητα του εθίμου σε όλο της το μεγαλείο. Οι Πατρινοί μεθούν με τις μυρωδιές της τσίκνας και του κρασιού, γεύονται τις ψητές λιχουδιές, αφήνονται στους χορούς και τις μουσικές, στήνουν επιτόπια υπαίθρια γλέντια, ανταλλάσσουν ευχές και πειράγματα. Ευθυμία, σάτιρα, αποκριάτικη εγρήγορση και ένα μεγάλο υπαίθριο ξεφάντωμα, όπως προστάζει το αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων έθιμο, περιμένουν τους Πατρινούς.

Στο κλίμα αυτό της χαράς και της εξωστρέφειας συντονίζεται το πρόγραμμα δράσεων που έχει ετοιμάσει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας.

Επίκεντρο των φετινών απογευματινών και βραδινών εκδηλώσεων και δρώμενων, θα είναι η Άνω Πόλη, ωστόσο οι δράσεις θα επεκταθούν και στην Κάτω Πόλη μέχρι το Μώλο της Αγίου Νικολάου δίνοντας χρώμα και στο ιστορικό κέντρο.

Οι εκδηλώσεις θα κινηθούν σε δυο άξονες και αφορούν στο δρώμενο «Ο Γάμος της Γιαννούλας» και στην συναυλία και περαντζάδα μελών και φίλων του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας «Η Φανερωμένη». Και οι δυο παράλληλες εκδηλώσεις επιχειρούν να αναδείξουν παραδοσιακές πτυχές της Αποκριάς ταξιδεύοντάς μας σε έθιμα και συνήθειες αλλοτινών εποχών.

Το κυρίαρχο δρώμενο θα είναι «Ο Γάμος της Γιαννούλας» και η αναβίωση των λαϊκών εθίμων τα οποία έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και τη μακρόχρονη ιστορία. Παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές, ξέφρενο κέφι και αυθεντική σατιρική διάθεση συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας.

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ

Το δρώμενο «Ο Γάμος της Γιαννούλας» πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Θεατρικής Ομάδας «Υποκριτές».

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

18.00   Γαμήλια πομπή Νύφης με σημείο συνάντησης και αφετηρία την πλατεία Ταμπαχάνων.

Διαδρομή: Γερμανού – Αγ. Νικολάου – Κορίνθου – Κολοκοτρώνη – Όθωνος Αμαλίας – πλατεία Τριών Συμμάχων – αριστερό τμήμα του Μώλου της Αγίου Νικολάου,  όπου  η πομπή υποδέχεται τον Γουίλσον.

Στη γαμήλια πομπή και στην πομπή του Γουίλσον και στα παραδοσιακά δρώμενα που θα παρουσιαστούν, συμμετέχουν η νύφη με τη συνοδεία της, καρναβαλιστές, φραγκοφορεμένοι,  σκορπίζοντας παντού την εύθυμη καρναβαλική διάθεση. Την πομπή πλαισιώνει  λεωφορείο με μεταμφιεσμένους και μέλη πληρωμάτων, ταβέρνα με μεταμφιεσμένους, το Μουσικό Άρμα και βέβαια αντίκα-αμάξι για τις ανάγκες των ξεχωριστών πρωταγωνιστών. Ο Γουίλσον με τη δέουσα καρναβαλική επισημότητα συνοδευόμενος από φραγκοφορεμένους επίσημους σμίγει στο λιμάνι της Πάτρας με τη Νύφη. Μετά την υποδοχή η πομπή γύρω στις 19.30 συνεχίζει ακολουθώντας τη διαδρομή: ΄Οθωνος Αμαλίας, Ερμού, Κορίνθου, Αγ. Νικολάου και η πομπή καταλήγει στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου όπου όλοι μαζί συμμετέχουν στο γαμήλιο τραπέζι και στο γλέντι με τραγούδια των δεκαετιών του 30 και του 40, καρναβαλικά τραγούδια, δημοτικά και ρεμπέτικα. Καλοδεχούμενοι όλοι οι Πατρινοί και όσοι ρέει στο αίμα τους το καρναβαλικό αίμα για να γιορτάσουμε μαζί.

Στο δρώμενο συμμετέχουν μέλη της Θεατρικής Ομάδας «Υποκριτές»: Μάχη Αντωνοπούλου (Νύφη), Γιώργος Νταλιάνης (Ουίλσον), Θάνος Τσέρης, Μιλτιάδης Παπλάς, Ασημάκης Στρατογιάννης, Άρης Καρύδης, Σταύρος Σοκαλάκης (η παρέα του Ντόρου) επιχειρώντας μια όσο το δυνατό πιο πιστή και κοντά στη γνησιότητα αναπαράσταση του εθίμου.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ «Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ»

Το δεύτερο πεδίο που θα ξετυλιχτεί η παραδοσιακή διασκέδαση της βραδιάς θα είναι η συναυλία των μελών και φίλων του Συλλόγου Λευκαδίων εν Πάτραις «Η Φανερωμένη», που θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου στο ύψος της οδού Κανακάρη.

Καντάδες και αξέχαστα παλαιά, παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια θα ζωντανέψουν από τις φωνές, τις κιθάρες και το ακορντεόν αφήνοντας τη γλυκιά, ευγενική πινελιά τους και ενεργοποιώντας μνήμες του παρελθόντος όταν η Αποκριά και το Καρναβάλι χαρακτηρίζονταν από άλλα ήθη, συνήθειες, συναισθήματα και ακούσματα.

Συγκεκριμένα θα ακουστούν:

1. Ωδή στη Λευκάδα ή Έλα κι εσύ (Στίχοι: Ηλίας Π. Γεωργάκης και Μουσική: Διονύσης Γεωργάκης)

2.Εις τον αφρό της θάλασσας (Παραδοσιακή Ζακυνθινή καντάδα)

3.Απόψε την κιθάρα μου (Παραδοσιακή Καντάδα)

4.Μενεξέδες και ζουμπούλια (Παραδοσιακή καντάδα Επτανήσων)

5.Αχ! Βαλεντίνα (Μουσική: Γ. Μητσάκης)

6.Μπαρμπα Γιάννης Κανατάς (Παραδοσιακή Καντάδα του 1870 σε Ιταλική Μουσική)

7. Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου (Μουσική: Κώστας Γιαννίδης και Στίχοι: Βασίλης Σπυρόπουλος και Πάνος Παπαδούκας)

8. Γειά σου Δημητρούλα (Παραδοσιακό τραγούδι)

9. Ψέματα ψέματα ( Παραδοσιακή Καντάδα)

10. Λαλούν τ' αηδόνια (Παραδοσιακή Καντάδα)

11. Μένω σε κάποια γειτονιά (Στίχοι: Θάνος Σοφός και Μουσική: Λυκούργος Μαρκέας)

12. Να το πάρεις το κορίτσι (Στίχοι: Κώστας Νικολαϊδης και Μουσική: Ζακ Ιακωβίδης)

13. Βαρκούλα θ' αρματώσω (Παραδοσιακή Ζακυνθινή Καντάδα)

14. Το καουμπόικο (Στίχοι: Βασίλης Σπυρόπουλος και Πάνος Παπαδούκας και Μουσική: Γιώργος Μουζάκης και Γιώργος Ασημακόπουλος)

15. Σ' ένα παπόρο μέσα (Παραδοσιακή Καντάδα)

Μετά το τέλος της συναυλίας τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Λευκαδίων εν Πάτραις «Η Φανερωμένη» θα αναβιώσουν τη γνωστή περαντζάδα βολτάροντας, τραγουδώντας και παίζοντας καντάδες και άλλα αξέχαστα τραγούδια τόσο στους γραφικούς στενούς δρόμους της Γεροκωστοπούλου και της Ηφαίστου όσο και στο κέντρο της πόλης μεταφέροντας μια νοσταλγική αύρα. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν είναι: Γεροκωστοπούλου – Ηφαίστου – Αγ. Νικολάου – Ρήγα Φεραίου – Παντανάσσης – Μαιζώνος – Πλατεία Γεωργίου.

Και οι δυο εκδηλώσεις θα αναβιώσουν στιγμές της Αποκριάς που συνδέθηκαν με την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού παλαιότερων εποχών διατηρώντας τη φρεσκάδα και τη γοητεία τους ως σήμερα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις