Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χρήστος Γεωργίου: Οι νέοι "έξυπνοι μετρητές" της ΔΕΗ που θα μπουν στα σπίτια μας εκπέμπουν καρκινογόνα ακτινοβολία

Χρήστος Γεωργίου: Οι νέοι "έξυπνοι ...

Οι επιστήμονες έχουν κάνει έκθεση προς το αρμόδιο Υπουργείο

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που εκπέμπουν είναι επικίνδυνη, σαν αυτή των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, επισημαίνουν οι ερευνητές σε έγγραφό τους, που απέστειλαν στο αρμόδιο Υπουργείο. Τον Ιούλιο του 2016 η ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει σε 200.000 κατοικίες και καταστήματα “έξυπνους μετρητές” αντικαθιστώντας τα παλιά αναλογικά ρολόγια.

Οι περισσότεροι θα τοποθετηθούν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας και 7.000 στο νομό Αττικής, ενώ μέχρι το 2018 σχεδιάζεται η αντικατάσταση όλων των παλιών ρολογιών με 7 εκατομμύρια ασύρματα ψηφιακά ρολόγια.

Ο καθηγητής Βιοχημείας, του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Γεωργίου μίλησε “Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7” υπογραμμίζοντας ότι αυτοί, η νέας τεχνολογίας μετρητές, εκπέμπουν επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η οποία θα έχει μελλοντικά ως αποτέλεσμα να απλωθεί πάνω από τη χώρα μας, ένα “αόρατο νέφος” ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας:

“Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από το 2011 έχει αποφασίσει ότι οι ακτινοβολίες, που εκμπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και κατα συνέπεια και αυτές οι ακτινοβολίες των έξυπνων μετρητών, κατατάσσονται στους καρκινογόνους παράγοντες. Μόνο και μόνο από αυτή την απόφαση ξέρουμε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα καρκίνων.”

Οι έξυπνοι μετρητές θα αποτελούν μέρος ενός δικτυακού πλέγματος, το οποίο θα αποτελείται από περίπου 300.000 ασύρματες κεραίες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα χρησιμεύουν για την συλλογή και την μετάδοση πληροφοριών από όλους τους ψηφιακούς μετρητές. Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Γεωργίου, στο μέλλον ένα τεχνολογικά εξελιγμένο σύγχρονο σπίτι μπορεί να έχει εσωτερικά, ακόμη και 10 πομπούς συσκευών, ασύρματα συνδεδεμένους με τον μετρητή.

Εδώ και τέσσερις μήνες το Υπουργείο έχει στα χέρια του την μελέτη-εισήγηση, που είχε ζητήσει από ομάδα επιστημόνων, με τους κινδύνους, που ελοχεύουν από την εγκατάσταση αυτών των “έξυπνων μετρητών”. Ο καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Γεωργίου τονίζει ότι για να μειωθεί στο ελάχιστο το όριο έντασης του ηλεκτρικού πεδίου, η σύνδεσή τους, θα μπορούσε να γίνει ενσύρματα μέσω των οπτικών ινών:

“Η μεταφορά δεδομένων με αρτιότερο και ασφαλέστερο τρόπο μπορεί να γίνει ενσύρματα μέσω οπτικών ινών. Το δίκτυο υπάρχει είναι εγκατεστημένο, είναι παρα πολύ εύκολο οι έξυπνοι μετρητές  να συνδεθούν με οπτικές ίνες . Υπάρχει λοιπόν αυτή η πολύ ανώτερη τεχνολογία των οπτικών ινών, η οποία είναι ασύγκρητα υψηλότερη και σε ταχύτητες από αυτή των ασύρματων τεχνιτών.”

Τέλος, οι επιστήμονες στην πρότασή τους προς το Υπουργείο τονίζουν ότι μέχρι να υλοποιηθεί ο τρόπος ενσύρματης σύνδεσή τους, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ελεύθερη επιλογή, εαν επιθυμούν την εγκατάστασή τους ή όχι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις