Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Τελικά τι είναι η αριστερά σήμερα;

Πάτρα: Τελικά τι είναι η αριστερά σήμερα;

Eκδήλωση στο Πολύεδρο

Εκδήλωση με θέμα ¨"Τελικά τι είναι η αριστερά σήμερα;" πραγματοποιείται στο Πολύεδρο την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 8.15 μ.μ.

 

Συζητούν:

Χρήστος Λάζος, συγγραφέας

Ανδρέας Μιχαλάκης , Επίκ. Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Πάτρας

Κώστας Ραβάνης, Καθηγητής , ΤΕΕΑΠΗ,  Πανεπιστήμιο Πάτρας

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

Το ερώτημα δεν είναι σημερινό, όπως αναφέρει το κείμενο στη σχετική πρόσκληση. Είναι ένα ερώτημα που μας ακολουθεί από τη δεκαετία του ’70. Συνδέεται με την κατάρρευση του ανύπαρκτου «υπαρκτού σοσιαλισμού», την κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους, και τις καινοφανείς συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της κυριαρχίας των  διεθνών αγορών επί των κοινωνιών.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η κατάσταση περιπλέκεται λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που τη συγκλονίζει  αλλά και της κρίσης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος που, μεταξύ άλλων, υπονομεύει και τις πολιτικές ιδεολογίες μέσω των οποίων κατανοούμε και μετασχηματίζουμε την κοινωνία.

Ποιες είναι οι αξίες της αριστεράς σήμερα; Θα πρέπει άραγε να επανερμηνεύσουμε τις ιδέες της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης;  Και ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί στόχοι που θα μετασχηματίσουν αυτά τα αξιακά αιτήματα σε θεσμικές κοινωνικές αλλαγές προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της βελτίωσης των προοπτικών ζωής των μελών των κοινωνιών μας;

Αν τα κοινωνικά μορφώματα δεν έχουν τη συνοχή και την ενιαία επιδίωξη στόχων που τους αποδίδαμε παλαιοτέρα, ποιες μπορεί να είναι οι κοινωνικές συμμαχίες, οι πολιτικοί φορείς και τα κόμματα που θα  θελήσουν και θα επιδιώξουν την κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα της κρίσης;

Σημείωση: σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο μέγαρο λόγου και τέχνης-Πλατεία Γεωργίου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις