Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Συμφωνία μέχρι την Κυριακή εκτιμά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Συμφωνία μέχρι την Κυριακή εκτιμά ο Γαβρ...

Δεν αποκλείει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

Την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές μέχρι την Κυριακή εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών.

«Η ελληνική ομάδα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες έχει μεταβεί με σκοπό να κλείσει η συμφωνία μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν είναι λόγια του αέρα ότι ετοιμάζεται η συμφωνία, εδράζεται σε πολλά στοιχεία, στην πρόοδο που έχει γίνει και ελπίζουμε μέχρι την Κυριακή να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους» είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

Τόνισε δε πως υπάρχει η πρόθεση από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, να υπάρξει συμφωνία που θα είναι αμοιβαία επωφελής, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε πως με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες το σενάριο της χρεοκοπίας θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Αναφερόμενος στην διαδικασία της συμφωνίας διευκρίνισε: «Μιλάμε για κοινό κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς. Εκεί που υπάρχει συμφωνία είναι ώρα να καταγραφούν στο χαρτί. Αυτά που είναι ανοιχτά επίσης πρέπει να κλείσουν και να καταγραφούν και αυτά στο χαρτί και να αποτελέσουν μια συμφωνία».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις περί ψυχραιμίας και τι πραγματικά αυτές σημαίνουν ο κ. Σακελλάρίδης διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία σχετικά με τις τράπεζες και σχολίασε πως οι δηλώσεις που γίνονται πολλές φορές δεν είναι ουδέτερες σε σχέση με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Όπως σχολίασε δηλώσεις που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία μπορεί να εντάσσονται στο κλίμα της διαπραγμάτευσης και πίεσης προς την ελληνική πλευρά για να κάνει υποχωρήσεις.

«Εμείς θέλουμε συμφωνία, έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση, μεγαλύτερη από αυτή που αναλογούσε στην Ελλάδα. Όσοι δηλώνουν σε τόσους στεντόρειους τόνους την απαισιοδοξία ελπίζουμε να μην κρύβουν προθέσεις και όχι εκτιμήσεις » είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσον αφορά, στην απόφαση της ΕΚΤ και γιατί η Ελλάδα δεν ζήτησε αύξηση του ELA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και η κυβέρνηση γνωρίζει με βάση την ενημέρωση από την ΤτΕ ότι τα 80,2 δισ. από τον ELA είναι επαρκές να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας.

Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις ότι ο κίνδυνος επιμόλυνσης από πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που ήταν κάποτε και πως αυτή η εκτίμηση επηρεάζει τη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης απάντησε: «Κανείς δεν μπορεί να απομειώσει τις συνέπειες ενός απευκταίου Grexit. Νομίζω όλοι αντιλαμβανόμαστε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε συνέπειες και γεωπολιτικές αλλά και στην ουσία της ΕΕ. Εργαζόμαστε για να έχουμε συμφωνία».

Για τις πιέσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση και εάν αυτές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εκβιαστικές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης πάντα υπάρχουν πιέσεις και ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα τις χαρακτήριζε εκβιασμό. Ωστόσο υπογράμμισε πως οι εκβιασμοί δεν χωράνε από καμία πλευρά.

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζει δεν εκβιάζεται. Έχει επιλέξει να διαπραγματεύεται σκληρά επειδή πιστεύει ότι με βάση όσα είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις η οικονομία και η κοινωνία είχαν μπει σε λάθος ράγες» είπε.

Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε, έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου της Bild ότι υπουργός Οικονομικών χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου περί «βασανιστικής διαδικασίας» κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:

«Η Ζωή δεν χρειάζεται κινήσεις από την κυβέρνηση για να νιώσει στήριξη. Η στήριξη αυτή είναι δεδομένη. Δεν συμμερίζομαι την άποψη περί βασανισμού. Ενδεχομενως μια διαδικασία με πολλές ερωτήσεις μπορεί να είναι κοπιαστική, μπορεί να ξεπερνά τα όρια της αντοχής, όμως σε καμιά περίπτωση δε συμμερίζομαι την άποψη ότι πρόκειται περί βασανιστηρίων».

Διαβάστε επίσης:

Στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης... "Επίθεση" σύγκλισης από την Αθήνα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις