Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κώστας Γαβράς: "Ο Αλέξης Τσίπρας μου αρέσει πολύ, είναι δυναμικός κι έχει όραμα"

Κώστας Γαβράς: "Ο Αλέξης Τσίπρας μο...

Ο σκηνοθέτης μίλησε για την γνωριμία του με το νέο Έλληνα πρωθυπουργό

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστα Γαβράς στο γαλλικό περιοδικό “Paris Match”, στην οποία αναφέρθηκε σε μια συνάντηση που είχε με το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Ο 82χρονος Γαβράς παραδέχτηκε ότι αρχικά δεν γνώριζε τον Αλέξη Τσίπρα αλλά γνωρίζοντάς τον ένιωσε ιδιαίτερα γοητευμένος από την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του:

“Ηρθε στο Παρίσι τον περασμένο Μάιο και ζήτησε να με συναντήσει. Μιλήσαμε και είχα διάθεση να μάθω τι είχε στο στομάχι του. Τελικά φάγαμε μαζί σε ένα εστιατόριο και μείναμε να κουβεντιάζουμε ως τις 2 η ώρα το πρωί. Μιλήσαμε για όλα, για τη ζωή, για τα σκαμπανεβάσματά της. Τον ρώτησα τι εννοεί όταν αυτοαποκαλείται «ριζοσπάστης» και μου απάντησε κάτι που μου άρεσε: “Ριζοσπάστης σημαίνει οι ρίζες μας, η κουλτούρα, η δημοκρατία. Αυτές είναι οι δύο αρχές μου”».

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον γνωστό σκηνοθέτη πώς βλέπει τον νέο Αλέξη, ο οποίος θα μπορούσε να είναι γιος του: “Μου άρεσε πολύ. Είναι δυναμικός, δεν μιλάει για τον εαυτό του και κυρίως έχει ένα όραμα πολύ ανοιχτό και θετικό για τον κόσμο. Δεν είναι στενοκέφαλος. Αντίθετα με τους Γάλλους, για παράδειγμα, αυτός δεν χτυπάει τους αντιπάλους του. Αυτό είναι απόδειξη πόσο έξυπνος είναι. Αντί να αναζητήσει συμμαχίες με τους Έλληνες κομμουνιστές, οι οποίοι είναι ανυπόφορα σταλινικοί, ο Τσίπρας πήγε και έκανε συμμαχία με ένα δεξιό κόμμα, συντηρητικό. Αυτό είναι πολύ πονηρό και κυρίως πολύ ρεαλιστικό σε σχέση με τους Έλληνες.

Σε επίπεδο πολιτισμού και παιδείας, ο Τσίπρας είναι πιο έτοιμος από τους Γάλλους σοσιαλιστές. Πολύ πιο έτοιμος. Θέλει να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει τις Τέχνες, τον κινηματογράφο, την λογοτεχνία, το σχολείο, το οποίο έπρεπε να είχαν μεταρρυθμίσει εδώ και πολλά χρόνια. Έχει ένα πρόγραμμα πολλών σελίδων και θα το κάνει.

Η εποχή μας έχει αλλάξει. Πρέπει να βγούμε μια για πάντα από την αντιπαράθεση Δεξιά-Αριστερά, μια αντιπαράθεση που χρονολογείται από το '50. Αυτός ο διπολισμός δεν αντιστοιχεί πλέον με τίποτα. Οδηγεί μόνο στο να ελέγχει το κοινοβούλιο μια μειοψηφία και αυτό δεν είναι υγιές. Εξάλλου και ο Φρανσουά Ολάντ το κατάλαβε, ξέρει να παίρνει αποφάσεις «Δεξιές», να ψηφίζει νόμους «Δεξιούς», ορισμένες φορές εις βάρος του κόμματός του, βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Οταν ο δημοσιογράφος ρώτησε τον κύριο Γαβρά και για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση για την Εκκλησία αλλά και τους Ελληνες εφοπλιστές εκείνος είπε:

"Ο Τσίπρας γνωρίζει καλά τους Ελληνες ώστε να ξέρει ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί κατά της Εκκλησίας, αλλιώς δεν θα μπορούσε να εκλεγεί. Η ελληνική Εκκλησία είναι όπως τα παλιά το κομμουνιστικό κόμμα. Εχει οπαδούς παντού. Μιλήσαμε για τους Ελληνες εφοπλιστές. Μου ανέφερε τη λίστα Λαγκάρντ με τους φοροφυγάδες. Ο Τσίπρας πιστεύει ότι πρέπει να βρει το χρήμα εκεί που υπάρχει. Αλλά ξέρει επίσης ότι οι εφοπλιστές αν νιώσουν ότι θέλει να τους απομυζήσει θα μετακομίοσυν στον Παναμά".

Το όνομα του Κώστα Γαβρά έχει ακουστεί έντονα αυτόν τον καιρό στη σεναριολογία για το πρόσωπο που θα προταθεί ως νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις