Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Γιώργου Μόσχου στο Πάντειο για το λιμάνι της Πάτρας το 1944

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Γιώργου ...

Την παρακολούθησαν εκλεκτοί επιστήμονες του χώρου της Ιστορίας

Με πρώτο ομιλητή τον Πατρινό ερευνητή Γιώργο Μόσχο και με θέμα ομιλίας του «Η απελευθέρωση της Πάτρας και οι διαπραγματεύσεις  για την αποτροπή καταστροφής του λιμανιού» συνεχίστηκε η δεύτερη ημέρα του πενθήμερου συνεδρίου του Παντείου Πανεπιστημίου. Την ανακοίνωση του συμπολίτη μας, που προκάλεσε αίσθηση, παρακολούθησαν εκλεκτοί επιστήμονες του χώρου της Ιστορίας  και καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους.

Στην ανακοίνωσή  του ο Γ. Μόσχος ανέφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Χάρις στην διαμεσολάβηση του Σουηδού Χανς Ερενστρώλε, αντιπροσώπου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και τις πιέσεις του ΕΛΑΣ διεσώθηκαν τα κρηπιδώματα του λιμανιού της Πάτρας, παρά το γεγονός ότι ήσαν υπονομευμένα με εκρηκτικά.

Από ημερών, ο Ερενστρώλε είχε αποσπάσει την υπόσχεση του Γερμανού πλοιάρχου Αλεξάντερ Μάγκνους, ναυτικού διοικητή Δυτ. Ελλάδος, ο οποίος βλέποντας την κατάρρευση της ναζιστικής Γερμανίας και κρίνοντας ανώφελη την καταστροφή, πήρε την ευθύνη και παρά την αντίθετη διαταγή της Διοίκησης της Αθήνας έδωσε εντολή στον Αυστριακό Ντόνικ, υπαξιωματικό  του  λιμένος, υπεύθυνον έναντι του Μάγκνους, με την χρήση μικρής βενζινακάτου, να προβεί σε ολίγες ανατινάξεις.

Τον Μάγκνους  βάραινε η ευθύνη του απαγχονισμού αριστερών ΕΑΜιτών, στις 9 Μαΐου στα πεύκα των Ψηλαλωνίων, ως αρχαιότερος αξιωματικός, λόγω υπηρεσιακής απουσίας του συνταγματάρχη διοικητή Πάτρας Βόλφιγκερ, στην Αθήνα.

Ένας πατρινός συνεργάτης του πράκτορα της  SOE Βαγγ. Βανδουλάκη, ο ίδιος ο πλοηγός με δημοσίευμά του, ένας Αντάρτης του ΕΛΑΣ και ένας ΕΠΟΝίτης διαβεβαιώνουν ότι ο πλοηγός Μιχαλόπουλος δεν είχε ανάμειξη, στην διάσωση του λιμένος Πατρών από την ανατίναξη που σχεδίαζαν, ήδη από τον Σεπτέμβρη του 1944 οι ναζί, στο πλαίσιο της γενικής διαταγής, περί καταστροφής των υποδομών από περιοχές που αποσύροντο υπό τον φόβο του αποκλεισμού των στρατευμάτων τους στην Ελλάδα, καθώς στα μεν Βαλκάνια προήλαυνε ο Σοβιετικός Στρατός νικηφόρος, στην δε Ανδριατική και την νότιο Ιταλία  επικρατούσαν οι Σύμμαχοι μετά την απόβαση και την συνθηκολόγηση των ιταλικών δυνάμεων τον Σεπτέμβρη του 1943.

Κι ωστόσο ο μύθος που είχε χτιστεί επί επτά δεκαετίες καλά κρατούσε».

Η ανακοίνωση του συμπολίτη ερευνητή Γιώργου Μόσχου, το μεσημέρι της 20 Νοεμβρίου στο συνέδριο του Παντείου Πανεπιστημίου, που διεξάγεται μέχρι τις 23 του μήνα υπό τον τίτλο: «Από την απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά» ήρθε να ξεκαθαρίσει αμφισημίες και  σκοτεινές πλευρές, που καλλιεργήθηκαν και ενισχύθηκαν για πολιτικούς λόγους.

Μάλιστα στις ερωτήσεις που ακολούθησαν δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθεί στην  κατακριτέα στάση του αστικού κόσμου της τότε Πάτρας, στην επιβολή του βρετανικού λέοντα επί του αντάρτικου λαϊκού στρατού, αλλά και σε άγνωστη μέχρι τούδε επιτυχία του δεύτερου με την σύλληψη αιχμαλώτων προερχομένων από τις βρετανικές δυνάμεις που επιτέθηκαν με άρματα μάχης και με την ενίσχυση των Γιούργκας, Ινδών μισθοφόρων στους πρόποδες του Ομπλού.

Περισσότερα θα δημοσιοποιηθούν ευθείς μετά το τέλος του Συνεδρίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις