Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σώζεται ο ιστορικός Πύργος Σουκόφ στη Μόσχα

Σώζεται ο ιστορικός Πύργος Σουκόφ στη Μόσχα

Δεν απειλείται πια με αποσυναρμολόγηση

O πύργος Σουκόφ, κατασκευή της σοβιετικής εποχής γνωστή ως Πύργος του Άιφελ της Ρωσίας, σώζεται από την καταστροφή. Ο πύργος δεν απειλείται πλέον με αποσυναρμολόγηση και θα εξακολουθεί να στέκεται αγέρωχος και να κοσμεί τη μοσχοβίτικη οδό Σαμπολόφσκαγια.
Οι τοπικές αρχές της Μόσχας, σε μια έσχατη προσπάθεια διατήρησης του ιστορικού πύργου, αποφάσισαν τον Ιούλιο ότι η αρχιτεκτονική μοναδικότητα του σοβιετικού ατσάλινου κτίσματος πρέπει να προστατευτεί.
Ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος «Πύργος Σουκόφ», Σεργκέι Αρσένιεφ, χαιρέτισε την απόφαση και σημείωσε ότι συνιστά ένα ακόμη εμπόδιο για όσους επιθυμούσαν την κατεδάφιση του ιστορικού ραδιοφωνικού πύργου.
«Η ρωσική κυβέρνηση χρειάζεται να δαπανήσει περίπου 2,8 εκατ. ευρώ προκειμένου να εμποδίσει τη διάβρωση που καταστρέφει τον πύργο. Παράλληλα, το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ανακαίνιση του κτιρίου αναμένεται να ανέλθει στα 10,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η διαδικασία της σύνταξης εγγράφων που αφορά την προστασία των ιστορικών κτισμάτων σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την οριστική τους διαφύλαξη. Εάν δεν υπάρξει παροχή χρηματικών πόρων για τη διατήρηση του πύργου, αργά ή γρήγορα θα καταστραφεί» αναφέρει o Αρσένιεφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Guardian».

Ο πύργος, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1922 από τον ρώσο αρχιτέκτονα Βλαντίμιρ Σουκόφ, σταμάτησε να εκπέμπει ραδιοτηλεοπτικά σήματα από το 2002, ενώ από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια συντήρησής του.
Εκπρόσωποι του υπουργείου Επικοινωνιών είχαν προτείνει την προσεκτική αποσύνθεση και την μετακίνησή του καθώς, όπως υποστήριζαν, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης. Ωστόσο οι αρχιτέκτονες που επέβλεπαν τον πύργο προέβαλαν την αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας ότι το σύμβολο αυτό της λενινιστικής περιόδου παραμένει δομικά ισχυρό και δεν χρειάζεται να μετακινηθεί.
Η είδηση του ενδεχόμενου γκρεμίσματος του επιβλητικού ατσάλινου πύργου προκάλεσε δημόσια κατακραυγή και διαδηλώσεις προκειμένου το ρωσικό κράτος να μην προβεί στη διάλυση του έργου - ορόσημο της σοβιετικής αρχιτεκτονικής.
Διαδικτυακό γκάλοπ, στο οποίο συμμετείχαν 77.000 Μοσχοβίτες και πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο έδειξε ότι το 91% των κατοίκων επιθυμεί την παραμονή του πύργου στην τρέχουσα θέση του, επί της οδού Σαμπολόφσκαγια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις