Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αέξης Τσίπρας: «Ζούμε πρωτόγνωρες αντιδημοκρατικές στιγμές»

Αέξης Τσίπρας: «Ζούμε πρωτόγνωρες αντιδη...

Οι «μάγκες της διαπλοκής»

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο. Η νομοθετική λειτουργία και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι διατάξεις για τα ΜΜΕ, οι χειρισμοί με τα ταμεία των ενστόλων, ο ΕΝΦΙΑ και προσωπικά ο πρωθυπουργός βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής του κ. Τσίπρα, ο οποίος προέβλεψε ότι η κυβέρνηση φτάνει στο τέλος του βίου της.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει καταπατήσει κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, με το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής και την ψήφιση κρίσιμων διατάξεων και νομοσχεδίων στα θερινά τμήμα, ότι διαπράττει «μεθόδευση που δείχνει όχι μόνο το φόβο απέναντι στο λαό, αλλά και μπροστά σε κάθε δημοκρατική διαδικασία, σε κάθε ίχνος ουσιαστικού διαλόγου».

«Ζούμε πρωτόγνωρες αντικοινοβουλευτικές στιγμές τα 4 τελευταία χρόνια. Τέτοια προκλητική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, τέτοια περιφρόνηση της Δημοκρατίας, δεν έχει υπάρξει στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Μετά από 40 χρόνια μεταπολιτευτικού κοινοβουλευτικού βίου έχετε οδηγήσει σε πρωτοφανή κατάντια και απαξίωση την κοινοβουλευτική διαδικασία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια διαρκής παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας, διαρκής παράκαμψη του Κοινοβουλίου και αυταρχισμός, που δεν είναι εξαιρέσεις, αλλά ο κανόνας της Μνημονιακής διακυβέρνησης, η οποία σε 4 χρόνια έχει κάνει όσες επιστρατεύσεις δεν είχαν γίνει από το 1974 έως το 2012».

«Θυμάστε πως είχε αποκαλέσει ο πρωθυπουργός, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τις επιστρατεύσεις; Χουντικές μεθοδεύσεις τις είχε αποκαλέσει. Συγχαρητήρια που τις ενστερνίζεστε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έφερε 24 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στα δύο τελευταία χρόνια.

«Μια δυνατότητα που το Σύνταγμα προβλέπει μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, εσείς την έχετε μετατρέψει σε καθημερινή πρακτική. Οικοδομείτε ένα αυταρχικό κράτος έκτακτης ανάγκης, στη θέση του μεταπολιτευτικού κράτους δικαίου», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη δια βοής απόφαση του θερινού τμήματος για το αν θα γινόταν συζήτηση στη Βουλή για το δημοψήφισμα (που ζητήθηκε για τη «μικρή ΔΕΗ») έκανε δε λόγο για «θέατρο νομοτεχνικών βελτιώσεων», για «εκπρόθεσμες τροπολογίες που έχουν γίνει κανόνας» και που δίνουν «μικρά και μεγάλα δωράκια» σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα, λίγο πριν από την ψήφιση των νομοσχεδίων τα οποία και χαρακτηρίζονται ως προαπαιτούμενα.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εύλογη τη δήλωση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη ότι κάποια στιγμή θα ήταν καλό να γίνει μια εξεταστική επιτροπή για να διαπιστωθεί ποιους ωφέλησαν όλα όσα ψηφίστηκαν.

Κριτική στον πρωθυπουργό

Ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας προσωπική αναφορά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επισήμανε:

«Νομίζετε ότι περιποιεί τιμή στον πρωθυπουργό, που δύο χρόνια τώρα δεν έχει βρει ούτε μια μέρα, ούτε μισή ώρα να έρθει στη Βουλή να απαντήσει στις ερωτήσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης; Αυτό απαξιώνει τον ίδιο και αποδεικνύει ποια είναι η αντίληψή του για τον κοινοβουλευτισμό και το δημοκρατικό διάλογο».

«Με όλα αυτά δεν κάνετε τίποτα παραπάνω από το να πληγώνετε την ίδια τη Δημοκρατία και να δίνετε πάτημα στην ακροδεξιά και τους εχθρούς της Δημοκρατίας», σημείωσε.

«Εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων»

Αναφερόμενος, ειδικότερα στο πολυνομοσχέδιο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης σημείωσε ότι αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, με τις διατάξεις για τις δημόσιες συμβάσεις παραχώρησης. «Σας θυμίζω την περίπτωση των αυτοκινητοδρόμων, όπου το κόστος χρεοκοπίας των έργων το ανέλαβε το δημόσιο», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε δε και στις διατάξεις για το «πόθεν έσχες».

Για τις διατάξεις που αφορούν τους ένστολους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «τι έγινε η μεγάλη αγάπη που έτρεφε» για εκείνους η κυβέρνηση, αφού σήμερα που τους έχει πετσοκόψει τους μισθούς, τους κοροϊδεύει με τα προεκλογικά επιδόματα του κοινωνικού μερίσματος και μπαίνει και στα ταμεία τους.

Οι «μάγκες της διαπλοκής»

«Η πραγματική αγάπη του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησής του είναι προς τους ιδιοκτήτες των χρεοκοπημένων ΜΜΕ, των όποιων οι ιδιοκτήτες επιμένουν να συντηρούν με τα λεφτά από τις τράπεζες, που τις πληρώνει ο ελληνικός λαός που χειμάζεται», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναφερόμενος στην τροπολογία για τις συγχωνεύσεις των ΜΜΕ, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να χαρίσει χρέη στη διαπλοκή και τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις ΜΜΕ.

«Αν ένας ταλαίπωρος επιχειρηματίας προσπαθεί να στήσει επιχείρηση, τον διαλύετε στους φόρους και οι τράπεζες, αν του δώσουν δάνειο, θα του δώσουν με ληστρικά επιτόκια. Οι μάγκες της διαπλοκής, όμως και χρωστάνε και δημόσια έργα παίρνουν και χρηματοδοτικές ροές από τις τράπεζες έχουν και κουρεύετε και τα δάνεια τους», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «έφτιαξε» τσιφλικά, έναν ιδιοκτήτη 28 στρεμμάτων στην ορεινή Ηλεία και ότι οι πολίτες στενάζουν μέσα στο κατακαλόκαιρο κάτω από το αίσχος του ΕΝΦΙΑ. «Όποιος έχει πλάκες χρυσού και πανάκριβα έργα τέχνης δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ, αλλά θα πληρώσει όποιος έχει ένα σπίτι στο Περιστέρι», είπε και σημείωσε ότι «έφυγε και ο κ. Θεοχάρης και τώρα η κυβέρνηση δεν θα έχει που να τα φορτώσει».

Τέλος, αναφερόμενος στις άμεσες προτεραιότητες του κόμματος του, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, προστασία από τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, κατάργηση του αυτόφωρου για χρέη στο δημόσιο, λύση για χρέη στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και αναθεώρηση του καθεστώτος του ειδικού φόρου ακίνητης περιουσίας, για να περιλαμβάνει μόνο τον πραγματικά μεγάλο πλούτο και «όχι να ρημάζει τα νοικοκυριά».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις