Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το άρμα μάχης του μέλλοντος

Το άρμα μάχης του μέλλοντος

Το αποτέλεσμα, τουλάχιστον σε αυτή την αρχική του φάση, είναι αρκετά φουτουριστικό

Το PL-01 είναι ένα πρωτότυπο όχημα μάχης, της πολωνικής εταιρείας Obrum και της BAE Systems. Η βασική ιδέα πίσω από την σχεδίασή του είναι η ανάγκη ελαχιστοποίησης του υπέρυθρου, οπτικού και ηλεκτρονικού ίχνους ενός στρατιωτικού οχήματος.

Το αποτέλεσμα, τουλάχιστον σε αυτή την αρχική του φάση, είναι αρκετά φουτουριστικό και αρκετοί θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι είναι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας ή από κάποιο βίντεο-παιχνίδι.

Ο βασικός λόγος της ιδιαίτερης σχεδίασής του είναι η ανάγκη να μειωθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το ίχνος του άρματος είτε πρόκειται για το υπέρυθρο φάσμα, τις οθόνες των ραντάρ ή ακόμη και την απλή οπτική παρατήρηση.

Για το λόγο αυτό έχουν υιοθετηθεί πολλαπλές γωνίες, ώστε να μειωθεί η δυνατότητα εντοπισμού μέσω ραντάρ, μέσω της ανάκλασης της ακτινοβολίας, ακριβώς όπως γίνεται και με τα αεροσκάφη τεχνολογίας stealth. Παράλληλα, έχει εφαρμοσθεί ειδική επίστρωση μείωσης του ηλεκτρονικού ίχνους του άρματος.

Για τη μείωση του υπέρυθρου ίχνους χρησιμοποιήθηκε η λύση της τοποθέτησης ενός ειδικού ψυχρού υποστρώματος, στις εξωτερικές επιφάνειες του οχήματος. Τα ειδικά αυτά υποστρώματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να «δηλώνουν» το ίδιο υπέρυθρο ίχνος με τον περιβάλλοντα χώρο. Αυτό επιτυγχάνεται ρίχνοντας τη θερμοκρασία του οχήματος και εξομοιώνοντάς την με αυτή του περιβάλλοντος χώρου. Μετατρέπει δηλαδή το PL-01 σε ένα είδος τεχνητού χαμαιλέοντα.

Παράλληλα, το υπόστρωμα μείωσης της θερμοκρασίας έχει τη δυνατότητα να «προβάλλει» το ίχνος άλλων αντικειμένων, όπως για παράδειγμα ενός απλού αυτοκινήτου, ώστε να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στην αντίπαλη αναγνώριση. Επιπλέον, το PL-01 χρησιμοποιεί έναν κινητήρα diesel ισχύος 940 ίππων, ο οποίος διαθέτει ένα ειδικό σύστημα εξαγωγής καυσαερίων, το οποίο επίσης συμβάλλει στη μείωση του θερμικού ίχνους του οχήματος.

Οι σχεδιαστές του PL-01 υποστηρίζουν ότι το επόμενο βήμα εξέλιξης θα είναι η ικανότητα οπτικής απόκρυψης. Δηλαδή το όχημα να μπορεί να παραμένει αόρατο ακόμη και στην απλή οπτική παρατήρηση. Αυτό θα επιτευχθεί με τη χρήση καμερών που θα προβάλουν πάνω στο άρμα εικόνες του περιβάλλοντος χώρου.

Το εν λόγω όχημα μάχης θα ενσωματώνει και ορισμένες δυνατότητες που είναι ήδη διαθέσιμες στην αμυντική βιομηχανία, όπως η χρήση αυτόματου συστήματος γεμίσματος του πυροβόλου και η δυνατότητα χρήσης πρόσθετης θωράκισης ή εναλλακτικών πακέτων οπλισμού.

Το PL-01 βασίζεται στο ήδη υπάρχον όχημα μάχης CV-90, το οποίο υπηρετεί σε αρκετούς ευρωπαϊκούς στρατούς. Οι σχεδιαστές του υπολογίζουν ότι ένα πλήρως επιχειρησιακό πρωτότυπο θα είναι έτοιμο μέχρι το 2016.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις