Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Περίπατοι, ποδηλατοδρομίες και άλλες δράσεις στο πλαίσιο της εβδομάδας βιώσιμης κινητικότητας - Δείτε όλο το πρόγραμμα

Πάτρα: Περίπατοι, ποδηλατοδρομίες και άλ...

Απο σήμερα μέχρι και την Παρασκευή

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε σήμερα το μεσημέρι, με αφορμή την  εκστρατεία Ecomobility Week, δράση για τη Βιώσιμη Κινητικότητα, που ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την προσεχή Κυριακή (από 17 έως  23 Σεπτεμβρίου), με διοργανωτές το ECOCITY και τον Δήμο Πατρέων, με συντονιστή την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, ΜΚΟ, Ένταξης Μεταναστών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη και τη συμμετοχή πλήθους φορέων.

Η συνέντευξη δόθηκε από τους αντιδημάρχους Πολεοδομικού, και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού Χρήστο Λέγκα, Παιδείας, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης Ανδρέα Φίλια και Διοίκησης και Ανθρώπινου Δυναμικού Χαράλαμπο Στανίτσα, τον πρόεδρο του ECOCITY Θάνο Ζαφειρόπουλο, τον εκπαιδευτικό και γενικό συντονιστή εκστρατείας ECOMOBILITY στην Πάτρα Γιώργο Ραβασόπουλο, την εκπρόσωπο του Συλλόγου Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Κατερίνα Νικολάου, τον δημοτικό σύμβουλο και μέλος του ECOCITY Σπύρο Πολίτη, τον συγκοινωνιολόγο Νίκο Μηλιώνη και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αχαΐας, Χρήστο Σμυρνή.

Η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στη βιώσιμη μετακίνηση και στην αγάπη για την πόλη. Στο επταήμερο από 17 μέχρι 23 Σεπτεμβρίου,

σημαντικοί φορείς επέλεξαν την πιλοτική προσέγγιση μιας διαφορετικής ματιάς στη μετακίνηση όλων. Όλες οι δράσεις προέρχονται μέσα από εφαρμογές, που πήγασαν από προτάσεις εφήβων για την πόλη τους, κατά τη διάρκεια των εννέα χρόνων της εκστρατείας ECOMOBILITY, στην Πάτρα. Στόχος της συγκεκριμένης εβδομάδας και του προγράμματος, που διοργανώνεται από το ECOCITY με τη συνεργασία του Δήμου Πατρέων και με συντονισμό της Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, ΜΚΟ, Ένταξης Μεταναστών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, είναι να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς, στα ποδήλατα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Με το κάλεσμα του ECOCITY και της Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού, υπήρξε μια αξιόλογη συστράτευση, που έγινε για πρώτη φορά στην πόλη.

Έτσι, οι Αντιδημαρχίες Παιδείας, Περιβάλλοντος, Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού, το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Τροχαία Πατρών, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Αχαΐας, οι Πρόσκοποι, οι Οδηγοί, οι Εθελοντές της ομάδας «Ε» του Δήμου, οι Patrinistas, οι Ποδηλάτες και πολλές ακόμη Εθελοντικές Οργανώσεις της περιοχής, συμμετέχουν και προσκαλούν τους πολίτες να συμμετέχουν σε μια σειρά από δράσεις, για να ζήσουν την πόλη τους μέσα από τη ματιά και τις προτάσεις των μαθητών.

Για μια εβδομάδα η Πάτρα θα εξετάσει με μια άλλη οπτική, γεμάτη φρεσκάδα και δίψα ποιοτικής διαβίωσης, νέες εφαρμογές μετακίνησης, ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων θα καταγράφουν το αποτέλεσμα με ζητούμενο από τις πιλοτικές εφαρμογές, να απλωθούν στη καθημερινή λειτουργία της πόλης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Πρόγραμμα της Εβδομάδας είναι πλούσιο και περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες:

-Τα νήπια ακούν και ζωγραφίζουν για την Πάτρα: Δευτέρα 17 – Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου. Τα Νηπιαγωγεία της πόλης επισκέπτονται τον Έσπερο, στην Πλατεία Γεωργίου. Εκεί ακούνε το παραμύθι της μετακίνησης στη πόλη και μετά θα το ζωγραφίζουν. Τα έργα τους θα τοποθετηθούν στο χώρο και οι πολίτες θα διαλέξουν τις καλύτερες εμπνεύσεις των νηπίων.

-Οι μαθητές Δημοτικού περπατούν προς και από το Σχολείο : Δευτέρα 17 – Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου. Κάθε πρωί και μεσημέρι της εβδομάδας, η μετακίνηση των μαθητών στο σχολείο θα γίνεται περπατώντας μέσα από τους δρόμους και τα στενά της πόλης. Δύο-δύο στο πεζοδρόμιο, θα αισθάνονται τη πρωινή ζωή της γειτονιάς τους.

Στο πέρασμά τους, οι Έμποροι της Πάτρας θα καλημερίζουν το μέλλον τους, που περπατάει για το Σχολείο και την πόλη τους.

-Ανάσες στην Πάτρα : Δευτέρα 17 – Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου

Γυμνάσια και Λύκεια της Πάτρας θα συμμετέχουν εθελοντικά για πιο καθαρό αέρα και πιο όμορφη πόλη. Ομάδες μαθητών θα πρασινίσουν πάρκα και πλατείες. Κάθε ομάδα θα υιοθετεί το χώρο και με ομάδες εθελοντών θα παρακολουθούν την εξέλιξή του στη διάρκεια του έτους και θα επεμβαίνουν σε ανάγκες διατήρησης (πότισμα κλπ).

- Διαδρομή του ECOCITY αφιερωμένη στην ελευθερία Μετακίνησης: Τετάρτη. Λειτουργία ειδικής διαδρομής για την ελεύθερη μετακίνηση ΑμΕΑ και πεζών, στο κέντρο της πόλης, από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων-Κανάρη-Ρήγα Φερραίου μέχρι Πλατείας Όλγας. Η διαδρομή θα διέρχεται από το κέντρο και θα είναι

προστατευόμενη περιοχή από τα αυτοκίνητα, καθώς και από κατάληψη χώρων από εμπορικές χρήσεις.

-Με το Ποδήλατό μου στο Γυμνάσιο: Δευτέρα 17 – Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου. Κατασκευή και πιλοτική εφαρμογή για την ασφαλή προσέλευση μαθητών με ποδήλατο. Στο 11ο Γυμνάσιο Πατρών θα γίνει σήμανση διαδρομών και διαμόρφωση διαβάσεων, υποδομή ασφάλισης των ποδηλάτων στο προαύλιο και ενίσχυση χρήσης του ποδηλάτου από τους μαθητές για τη μετακίνησή τους στο Γυμνάσιο.

-Περίπατοι στη Πάτρα: Πέμπτη 20 – Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου.

Οι Patrinistas ξεναγούν μαθητές και πολίτες στην ιστορία της Πάτρας μέσα από ειδικές διαδρομές, με προσέγγιση στην αρχιτεκτονική, στο εμπόριο και την ιστορία της πόλης.

-Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο: Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου. Στα πλαίσια της συμμετοχής της πόλης στον διαγωνισμό EUROPEAN MOBILITY WEEK, το εμπορικό κέντρο της πόλης θα πεζοδρομηθεί. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα γίνεται εκμάθηση ποδηλάτου σε παιδιά.

- Ημερίδα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 10 π.μ. (Επιμελητήριο Αχαΐας), με δύο ενότητες «Πράσινες μεταφορές στην Πάτρα» και το «Νέο μοντέλο των πόλεων».

-Πάντα τη Κυριακή: Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου. Με ποδηλατάδα και μια ημέρα γιορτής για όλους όσους συμμετείχαν στην υλοποίηση του ECOMOBILITY WEEK, θα κλείσει η εβδομάδα με την επιβράβευση εθελοντών, συμμετεχόντων και ομάδων εργασιών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις