Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Πάτρα: Ολοήμερο Παραδοσιακό Γλέντι σε ρυθμό Τσικνοπέμπτης – Δείτε τα στιγμιότυπα

Πάτρα: Ολοήμερο Παραδοσιακό Γλέντι σε ρυ...

Η τσίκνα είχε την τιμητική της στους δρόμους της πόλης

Γλέντησαν οι Πατρινοί τιμώντας το παραδοσιακό έθιμο της Τσικνοπέμπτης και παραμερίζοντας για λίγο τα προβλήματα και τις έγνοιες της αφόρητης πραγματικότητας. Από νωρίς το πρωί και παρά το κρύο οι αυτοσχέδιες ψησταριές έκαναν την εμφάνισή τους και η τσίκνα είχε την τιμητική της στους δρόμους, τις πλατείες και κάθε υπαίθριο χώρο.

Το κρασί και οι ευχές που έδιναν και έπαιρναν, ζέσταναν την ατμόσφαιρα στο παραδοσιακό αυτό συναπάντημα των ανθρώπων με τη μεγάλη γιορτή της Αποκριάς.

Το Καρναβάλι των Παιδιών συμμετείχε στη γιορτή της Τσικνοπέμπτης με ζωγραφική δρόμου και παιδικά δρώμενα που παρουσίασαν η Δημοτική Κοινότητα Ρίου και τα σχολεία στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Ρίου, αλλά και με την πομπή των μεταμφιεσμένων παιδιών με κρουστά στο κέντρο της πόλης και το γλέντι με τους παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασε το Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών στον Έσπερο.

Αργά το μεσημέρι στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας η Μπάντα Χάλκινων Πνευστών από την Αριδέα του Γιάννη Δέσκου ξεσήκωσε το κοινό αφήνοντας το κεφάτο αποτύπωμά της και διαμορφώνοντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα παραδοσιακής Αποκριάς που αρμόζει στη γιορτή.

Το βράδυ, όπως προστάζει το έθιμο οδηγούσαν στην Άνω Πόλη, όπου η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας είχε ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα υπογραμμίζοντας το ρόλο της αυθεντικής Λαϊκής διασκέδασης στο Πατρινό Καρναβάλι.

Από την πλατεία Ταμπαχάνων άρχισε η παρέλαση της Μπούλας ακολουθώντας την οδό Γερμανού και με κατεύθυνση την πλατεία Αγίου Γεωργίου. Το Μουσικό Άρμα προπορευόταν και ακολουθούσαν καρναβαλιστές μεταμφιεσμένοι σε μπούλες. Κεντρικό πρόσωπο της παρέλασης η Μπούλα, η οποία με τη μουσική συνοδεία της, τη Μπάντα Χάλκινων Πνευστών από την Αριδέα πάνω στην κινητή ταβέρνα, σκόρπιζε το γέλιο και τον ενθουσιασμό χαιρετώντας τον κόσμο.

Γύρω από το άρμα της ταβέρνας μια τεράστια αλυσίδα χορευτών παραδοσιακά μεταμφιεσμένων, μελών των χορευτικών τμημάτων πολιτιστικών συλλόγων (Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Χορευτικό Τμήμα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πατρών, Χορευτικό Τμήμα του «Φάρου» Ποντίων, Λύκειο Ελληνίδων, Πολιτιστική Λέσχη των Εργαζομένων του ΟΤΕ, Χορευτικός Όμιλος Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πατρών, Χορευτικό Τμήμα των Δασκάλων, Χορευτικό των Λέσβιων Αχαϊας, Σύλλογος «Ελλήνων Χορός» και Σχολή Χορού Παναγιώτη Κατσίκη), συντονιζόταν στους παραδοσιακούς ρυθμούς κρατώντας τους χορούς και ανεβάζοντας το θερμόμετρο του κεφιού.

Η πομπή έκανε προσωρινές στάσεις και οι χοροί ξετυλίγονταν. Στο τέλος της πομπής λεωφορείο με μέλη των πληρωμάτων(Magic Bus) έδινε το δικό του καρναβαλικό τόνο υπό τους δυναμικούς, κεφάτους ρυθμούς χορευτικής ηχογραφημένης μουσικής.

Η κατάληξη της πομπής στην πλατεία Αγίου Γεωργίου έδινε τη σκυτάλη στην έναρξη των δρώμενων στο πάλκο της πλατείας. Εκεί η χαρισματική Μπούλα (εξαιρετική στο ρόλο της η Κατερίνα Λειβαδά) διάβασε με τον αμίμητο περιπαιχτικό τρόπο ένα θαυμάσιο πρωτότυπο, επίκαιρο, σατιρικό, έμμετρο κείμενο του Γιάννη Γεωργακάκη συνδέοντας ιδανικά την οικονομική κρίση με την αυθεντική φυσιογνωμία της ημέρας.

Στο πάλκο ακολούθησε μικρή συναυλία της Μπάντας των Χάλκινων Πνευστών από την Αριδέα του Γιάννη Δέσκου, με τους βιρτουόζους μουσικούς της να ξεδιπλώνουν τη δεξιοτεχνία και το πάθος τους και να διασκεδάζουν το κοινό με τους διονυσιακούς και εξωστρεφείς βαλκανικούς και ελληνικούς ρυθμούς τους, ενώ στη συνέχεια επταμελής ορχήστρα από τα Μουσικά Εκπαιδευτήρια Θεοδώρου παρουσίασε ένα ποικίλο πρόγραμμα με λαϊκά, δημοτικά, νησιώτικα και αποκριάτικα τραγούδια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View