Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ και το τηλεφώνημα από την συνεργάτιδα του Βαξεβάνη

Η αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ και το τ...

Του Διονύση Ζακυνθινού

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας δέχθηκα ένα απρόσμενο τηλεφώνημα από συνεργάτιδα της δημοσιογραφικής ομάδας του Κώστα Βαξεβάνη.
Σκοπός του τηλεφωνήματος αυτού ήταν να μου μεταφερθεί το μήνυμα ότι ο γνωστός δημοσιογράφος είχε στα σκαριά μια έκτακτη έκδοση του περιοδικού «Hot Doc» με ένα αποκαλυπτικό θέμα και ότι είχε επιλέξει το ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Γάμμα» με τον οποίο συνεργάζομαι για να μιλήσουμε στον «αέρα» γι’ αυτό.

Η κουβέντα μας θα γινόταν την ημέρα της έκδοσης του περιοδικού, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, με την απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, ότι θα κυκλοφορούσε το περιοδικό, διότι όπως μου εξηγήθηκε η έκδοση του ήταν ακόμη μετέωρη για ευνόητους (ως επί το πλείστον νομικούς) λόγους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συνεργάτιδα του Κώστα Βαξεβάνη δεν μου αποκάλυψε το θέμα του περιοδικού. Αυτό έγινε τις παραμονές της έκδοσής του, σε μια νέα τηλεφωνική μας επικοινωνία, και αφότου οριστικοποιήθηκε το ραδιοφωνικό μας ραντεβού.

Η περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ»  δημοσιεύτηκε, ως γνωστόν, από το περιοδικό «Hot Dog» και από την πλευρά μου είχα πολλούς κι επαρκείς λόγους να θέσω στον Κώστα Βαξεβάνη εύλογα δημοσιογραφικά ερωτήματα, μεταξύ άλλων κι αυτό για τη γνησιότητα της λίστας.

Ο δημοσιογράφος υπερασπίστηκε την αποκάλυψη του περιοδικού του, μίλησε με λεπτομέρειες για το πώς τεκμηρίωσε η ομάδα του την εγκυρότητά της, εργαζόμενη πυρετωδώς και μεθοδικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ έθεσε με τη σειρά του ερωτήματα και απορίες με πολιτική χροιά και αυτονόητες απαντήσεις.

Την ώρα που γράφω αυτές τις λέξεις δεν ξέρω και δεν μπορώ να προκαταλάβω τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν σε πολιτικό και κατ’ επέκταση θεσμικό επίπεδο από την αποκάλυψη της περιβόητης λίστας.

Προσωπικά, όμως, ως δημοσιογράφος, χαίρομαι που αυτή ήλθε μέσα από την εξονυχιστική και θαυμάσια δουλειά μια ανεξάρτητης δημοσιογραφικής ομάδας, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο κάτι που πλέον σπανίζει, όλο και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα των μέσων ενημέρωσης της διαπλοκής: τη δημοσιογραφική έρευνα.

Πριν από σαράντα ακριβώς χρόνια, η αποκάλυψη στις ΗΠΑ του σκανδάλου Γουοτεργκέιτ από δύο δημοσιογράφους της «Washington Post», τον Μπομπ Γούντγουοντ και τον Καρλ Μπερνστάιν, είχε οδηγήσει σταδιακά στην αποκαθήλωση του τότε Αμερικανού προέδρου, του Ρίτσαρντ Νίξον.

Φυσικά και δεν περιμένω ότι η αποκάλυψη του «Hot Dog» θα προκαλέσει τώρα σε μια χώρα που πνέει οικονομικά και κοινωνικά τα λοίσθια παρόμοιο αποτέλεσμα και ότι θα γκρεμίσει το φθαρμένο και σάπιο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Προσδοκώ, ωστόσο, βάσιμα ότι η αποκάλυψη αυτή θα του επιφέρει ένα ισχυρό ράπισμα και θα ταρακουνήσει τους εν Ελλάδι απαξιωμένους θεσμούς, τον εξής ένα: την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία καλείται στην προκειμένη περίπτωση, ως μια από τις τρεις εξουσίες, να επιτελέσει, απλώς, το έργο της και να αιτιολογήσει την ύπαρξή της.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις