Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Θλίψη και στην Πάτρα για τον Τάσο Πεζιρκιανίδη: Είχε παίξει στο Αρχαίο Ωδείο με το Θέατρο Τέχνης

Θλίψη και στην Πάτρα για τον Τάσο Πεζιρκ...

Κηδεύτηκε το πρωί της Δευτέρας 6/5/2019 στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, την ιδιαίτερη πατρίδα του

Μπορεί στη συνείδηση του ευρύ κοινού ο Τάσος Πεζιρκιανίδης που έφυγε από τη ζωή στα 68 του χρόνια βυθίζοντας στη θλίψη το ελληνικό θέατρο αλλά και τον κόσμο που τον εκτιμούσε και τον αγαπούσε, να είχε συνδεθεί περισσότερο με κωμικούς ρόλους εν τούτοις ο ίδιος δήλωνε απλά «άνθρωπος με χιούμορ».

«Πρόκειται για μία άμυνα μέσα στην ψυχολογία μου, πάντα ξεπερνούσα την μοναχικότητα μου μέσα από την κωμωδία», είχε δηλώσει τον Αύγουστο του 2001 στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», στον Τάκη Μαρτάτο, με αφορμή την παράσταση «Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλέκου Σακελλάριου σε σκηνοθεσία του Κώστα Αρζόγλου όπου ο αξέχαστος Τάσος Πεζιρκιανίδης είχε υποδυθεί τον ρόλο που είχε κάνει ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Την παράσταση εκείνη είχε ανεβάσει το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης ενώ τέσσερα χρόνια πιο πριν, το 1997 είχε συνεργαστεί με τον Ντίνο Ηλιόπουλο στην παράσταση του Θεάτρου Αιγαίου «Πλούτος» του Αριστοφάνη.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ο Τάσος Πεζιρκιανίδης πήγε το 1979 στο Παρίσι όπου στο Εθνικό Κονσερβατόριο δραματικής τέχνης, πλάι σε δασκάλους όπως οι Αντουάν Βιτέζ και Γιώργος Σεβαστίκογλου, ειδικεύτηκε στην ψυχολογία του ρόλου 7 την αυτοσκηνοθεσία του ηθοποιού. Τα καλοκαίρια ωστόσο ερχόταν στην Ελλάδα για να παίξει θέατρο, σε αξιόλογες παραστάσεις όπως το μιούζικαλ «Άννι» που είχε ανέβει το καλοκαίρι του 1980 σε παραγωγή της αξέχαστης Αλίκης Βουγιουκλάκη και «Ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας» στο Θεσσαλικό θέατρο.

Στην Πάτρα ο Τάσος Πεζιρκιανίδης είχε παίξει όπως ανέφερε ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, επικεφαλής του Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος (το ανέφερε και στην σελίδα του στο facebook) το καλοκαίρι του 2004, στην παράσταση-σταθμό για το ελληνικό θέατρο «Μισός αιώνας Αριστοφάνης» του Θεάτρου Τέχνης (είχε παιχθεί στις 25 και 26 Ιουνίου στην Επίδαυρο). Επρόκειτο για μία παραγωγή, που περιλάμβανε κομμάτια από δέκα έργα του κορυφαίου Αθηναίου κωμωδιογράφου, τα οποία σημάδεψαν την 50χρονη πορεία του Θεάτρου Τέχνης.

Με 95 συντελεστές, 38 ηθοποιούς, 12 χορευτές, 200 κοστούμια και 2.000 σκηνικά αντικείμενα, το Θέατρο Τέχνης αναβίωσε εκείνο το καλοκαίρι τα σημαντικότερα αποσπάσματα των Αριστοφανικών κειμένων.

Βασικοί πρωταγωνιστές εκείνης της παράστασης που παίχθηκε με επιτυχία στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος, ήταν εκτός από τον Τάσο Πεζιρκιανίδη, ο Γιάννης Μόρτζος, η Αννίτα Σαντοριναίου, ο Γιάννης Καρατζογιάννης και ο Αλέξανδρος Μυλωνάς.

Τη σύνθεση και τη σκηνοθετική επιμέλεια είχαν υπογράψει ο Γιώργος Λαζάνης, ο Κωστής Καπελώνης και ο Θοδωρής Γράμψας και τη σκηνογραφική σύνθεση & την επιμέλεια των κοστουμιών ο Διονύσης Φωτόπουλος. Όπως ανέφερε στο thebest.gr ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, ο εκλιπών Τάσος Πεζιρκιανίδης ήταν ένας άνθρωπος με πολύ χιούμορ, ένας πολύ ωραίος τύπος.

Στη θεατρική του διαδρομή ο Τάσος Πεζιρκιανίδης συνεργάστηκε με τουλάχιστον τρεις γενιές άξιων σκηνοθετών μεταξύ των οποίων: Μίνως Βολανάκης, Σπύρος Ευαγγελάτος, Σ. Ντουφεξής, Γιώργος Ρεμούνδος, Γ. Μιχαηλίδης, Ανδρέας Βουτσινάς, Διαγόρας Χρονόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Θ. Τερζόπουλος, Κώστας Τσιάνος, Σωτήρης Χατζάκης, Ν. Μιλβόγιεβιτς, Γ. Χουβαρδάς κ.α. Με τον Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς συνεργάστηκε στο έργο «Δον Ζουάν» του Μολιέρου στο Εθνικό Θέατρο όπου υποδύθηκε τον Σγαναρέλ. Είχε ακόμα παίξει σε παραστάσεις όπως «Το σώσε» στην Ελεύθερη Σκηνή, «Ψεκάστε - σκουπίστε - τελειώσατε» επίσης στην Ελεύθερη Σκηνή, κ.α.

Έγινε ευρύτερα γνωστός και αγαπητός μέσα από το δημοφιλές τηλεοπτικό σήριαλ του Mega, της δεκαετίας του ’90, «Εμείς και εμείς» όπου έκανε τον Χάμπο. Οι συνάδελφοι του ηθοποιοί από την συγκεκριμένη σειρά είναι συντετριμμένοι και τον αποχαιρέτισαν με συγκινητικά λόγια όπως η Μαρία Φιλίππου.

Η βουλευτής της Α' Αθήνας και τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ., Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση, «ο Τάσος Πεζιρκιανίδης, ταλαντούχος ηθοποιός, με πολυετή διαδρομή και μεγάλη προσφορά στο ελληνικό θέατρο, έφυγε από τη ζωή. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει πως «πενθεί για τον χαμό του Τάσου Πεζιρκιανίδη, ενός σπουδαίου ρολίστα, αγαπημένου ηθοποιού, αλλά και ενός σεμνού και καλλιεργημένου ανθρώπου που υπηρέτησε με συνέπεια το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Εν ενεργεία ηθοποιός του ΚΘΒΕ, ο Τάσος Πεζιρκιανίδης συμμετείχε σε παραστάσεις του από το 1971, με τελευταία την κωμωδία “Οι Ηλίθιοι” του αξέχαστου Αμερικανού συγγραφέα και σεναριογράφου Νηλ Σάιμον που παιζόταν έως τα τέλη Αυγούστου του 2018.

*Ο Τάσος Πεζιρκιανίδης έφυγε από τη ζωή έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, τα ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή 5 Μαΐου 2019. Η κηδεία του Τάσου Πεζιρκιανίδη τελέστηκε στις 11 το πρωί της Δευτέρας 6 Μαΐου 2019 στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης.

*Σε ερώτηση τότε από την εφημερίδα «Η Καθημερινή» αν θα ήθελε να παίξει και σε άλλα Ελληνικά έργα της ίδιας περιόδου, είχε πει «θα ήθελα να παίξω το “Φωνάζει ο κλέφτης” ή το “Θα σε κάνω βασίλισσα” του Σακελλάριου που είναι λίγο παραγνωρισμένο. Ακόμα θα με ενδιέφερε το “Στραβόξυλο” του Δημήτρη Ψαθά ενώ θα ήθελα να δω να ανεβαίνει και η απίθανη κωμωδία “H Θεία από το Σικάγο”».  Η παράσταση “H Θεία από το Σικάγο” ανέβηκε τελικά το 2006 με την Άννα Παναγιωτοπούλου, τον Παύλο Ορκόπουλο, κ.α.

Η φωτογραφία είναι του Χάρη Καραβαγγέλη από την παράσταση του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν «Λαϊκό Πανηγύρι - Μισός Αιώνας Αριστοφάνης» που δόθηκε την Δευτέρα 28 Ιουνίου του 2004 στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών στα πλαίσια του 23ου Φεστιβάλ Πάτρας 2004 - Θεσμός Αρχαίου Δράματος και προέρχεται από το αρχείο του Φεστιβάλ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight