Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα: "Πανγιατροί" για πάσα νόσο, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Αντιδρά η ΕΙΝΑ

Δυτική Ελλάδα: "Πανγιατροί" γι...

Σε στάση εργασίας προχωρούν αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαΐας

Ένα δημόσιο σύστημα υγείας με πολλά προβλήματα κι ελλείψεις. Μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για ν΄αντιμετωπιστούν τα κενά, δυσλειτουργία στα Κέντρα Υγείας. Αυτά αναλύει σε ανακοίνωσή της η 'Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, η οποία  προχωρά αύριο σε στάση εργασίας, ως ένδειξη συμπαράστασης στην πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Δυτ. Ελλάδα: Χάσαμε τ΄ασθενοφόρα,στοπ!Στήνεται καραβάνι υγείας τον Νοέμβριο. Διακομιδές με ζώα, μπουλντόζες και αγροτικά

 

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Για τη γενική κατάσταση του ΕΣΥ:

Βιώνουμε την κατάρρευση. Παρά τις εξαγγελίες των χιλιάδων προσλήψεων που ΘΑ έρθουν στα νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ, η έλλειψη προσωπικού και γιατρών είναι παραπάνω από εμφανής. Το 2005 υπηρετούσαν πάνω από 11000 ειδικευμένοι γιατροί στο σύστημα, σήμερα είναι περί τις 7000 και γηρασμένοι! Ο αριθμός των ειδικευομένων κατήλθε από τις 9000 στις 6000!

Πολλοί/ές δε απ’ αυτούς σε παράταση, χωρίς αναμονή εκ νέου κάλυψης θέσης. Η δουλειά είναι διπλάσια σε σχέση με μια πενταετία πριν. Οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις των νέων συναδέλφων για το εξωτερικό ή τον ιδιωτικό τομέα αντιστρέφουν την εικόνα των ...σωτηρίων παρεμβάσεων της Κυβέρνησης με τις σχετικές εξαγγελίες. Η εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού και των ειδικευομένων έχει ανασταλεί σε πολλές δομές λόγω φόρτου της καθημερινότητας και έλλειψης εκπαιδευτών.

Η λίστα χειρουργείων, ένα σωστό μέτρο ενάντια στη διαφθορά στο οποίο είχαμε πρωτοστατήσει σαν ΕΙΝΑ, κινδυνεύει να αποτελέσει ένα ακόμη πυροτέχνημα από την ασάφεια της καθιέρωσής της και να μην εφαρμοστεί ποτέ λόγω της μη ανάπτυξης αυτόνομων ΤΕΠ στα νοσοκομεία μας.

Η κατάσταση είναι πλέον επικίνδυνη και γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη από την επικοινωνιακή διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας που δεν το αναγνωρίζει. Γιατί αν το αναγνώριζε, θα είχε επιμείνει στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ΕΣΥ κι όχι στην υποταγή στις μνημονιακές δεσμεύσεις προς τους τοκογλύφους δανειστές.

2. Για τις εξελίξεις με το ειδικό μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών και τα επιδόματα ωρίμανσης:

Η πρόσφατη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με το Γραμματέα του Υπ. Οικονομικών, μας γεμίζει ανησυχία για την τύχη του μισθολογίου των νοσοκομειακών γιατρών. Παρά την έκφραση ...συμπαράστασης σε έναν κλάδο που έχει απολέσει -πέραν της αξιοπρέπειάς του- και το 40% και πλέον των απολαβών την τελευταία πενταετία, η αναγγελία μεταρρύθμισης του μισθολογίου σε συνάρτηση με την άρση της μισθολογικής ωρίμανσης για δύο τουλάχιστον χρόνια -14.000.000 ευρώ εξοικονόμηση είναι αυτή- δε μπορεί να ισοσκελιστούν με την υπόσχεση αύξησης 7%-12% σε δύο χρόνια και 4 δόσεις.

Η κοροϊδία είναι εμφανής: από τη μια τσέπη τα παίρνουν, από την άλλη υπόσχονται να τα επιστρέψουν... Δε μπορεί να γίνει ανεκτή αυτή η εκδούλευση. Η ΟΕΝΓΕ οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες αγώνα και συντονισμού για να μην περάσει η οικονομική εξαθλίωση του κλάδου. Δεν ανεχόμαστε να μας αποκαλούν ήρωες που κρατάμε όρθιο το ΕΣΥ και να μας απομυζούν από την άλλη.

3. Για τις μετακινήσεις των Παθολόγων στο ΓΝ Ηλείας:

Με το επιχείρημα των εκτάκτων υγειονομικών αναγκών που επικαλείται η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, εξαναγκάστηκαν παθολόγοι από τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας να μετακινούνται 100χλμ από την πόλη τους, σε μια υπό υγειονομική κατάρρευση περιοχή τουλάχιστον τρία χρόνια τώρα, προκειμένου να λειτουργούν σαν περιφερόμενες άσπρες ρόμπες, σε δομές που δε γνωρίζουν τη λειτουργία και τις ιδιομορφίες τους. Η μόνιμη δυσλειτουργία των παθολογικών κλινικών των νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας λόγω της πολιτικής των μηδενικών προσλήψεων, αντί να αντιμετωπιστεί με έκτακτες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ακολουθείται η πεπατημένη της αναγκαστικής μεταφοράς παθολόγων, όπως είχε συμβεί και το 2014.

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Η ένδειξη ασέβειας στην προσωπική, οικογενειακή και επιστημονική υπόσταση των γιατρών, που χωρίς να ρωτηθούν, τους αποστέλλεται εντολή μετακίνησης προκειμένου να καλυφθούν τα κενά της πολιτικής τους, δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Τη στιγμή που οι νοσηλευτικές δομές της πόλης μας –και οι ελάχιστοι εναπομείναντες γιατροί και εργαζόμενοι σε αυτές- δίνουν, χρόνια τώρα, μιαν άνιση μάχη να στηριχτούν υπό αντίξοες συνθήκες, δεν επιτρέπεται η περαιτέρω αποδυνάμωσή τους. Η αντιμετώπιση της υγειονομικής δυσλειτουργίας στην Ηλεία, περνάει από τη συγκέντρωση των υπηρεσιών –όπως προτείνουν οι συνάδελφοί μας στον Πύργο- και την ταχεία εκκίνηση της διαδικασίας επαρκών –και όχι με το σταγονόμετρο- προσλήψεων κι όχι από τον εξαναγκασμό γιατρών σε εσωτερική μετανάστευση προκειμένου να μη ληφθεί το πολιτικό κόστος αποφάσεων που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί εδώ και μήνες. Απαιτούμε την οριστική άρση των μετακινήσεων από την εργασία, που με δυσκολία πλέον υπηρετείται

. 4. Για τις μετακινήσεις Γενικών Γιατρών στο ΓΝ Αν. Αχαΐας:

Με τα ίδια επιχειρήματα των χρόνιων ελλείψεων γιατρών, συναντούμε τον -και ποινικά- κολάσιμο εξαναγκασμό σε αντιποίηση ειδικότητας. Δεν είναι η πρώτη φορά. Το 2012 επιχειρήθηκε η μετακίνηση γενικών ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νοσοκομείο Αιγίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ελλείψεις ειδικοτήτων. Με κινητοποίηση της ΕΙΝΑ τότε, απεφεύχθησαν οι μετακινήσεις. Παρά την -από καιρό- ανταπόκριση των συναδέλφων γενικών γιατρών σε εφημεριακή κάλυψη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΑΑ, εκκλήθηκαν για περαιτέρω κάλυψη του Χειρουργικού ΤΕΠ κι άλλοι γιατροί εις βάρος της λειτουργίας του ΚΥ Ακράτας και του ΠΕΔΥ Αιγίου, στο οποίο πρόσφατα προσελήφθησαν επικουρικοί γενικοί γιατροί για την έναρξη της λειτουργίας του στα πλαίσια του σχεδιασμού για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Προς το παρόν απεφεύχθη αυτή η εξέλιξη

. Η χοάνη των αναγκών των νοσοκομείων δεν κλείνει με μετακινήσεις-βαφτίσεις σε «πανγιατρούς». Αυταπόδεικτη είναι η επικινδυνότητα αυτών των ενεργειών και για τους γιατρούς που υφίστανται αυτή τη διαχείριση και -πιθανά- των ασθενών που δέχονται αλλότριες υπηρεσίες. Ούτε στήνεται ΠΦΥ με γιατρούς κατ’ αποκοπή που σήμερα είναι στο ΠΕΔΥ, αύριο στο νοσοκομείο και την επομένη οπουδήποτε τους στείλουν. Ο επανασχεδιασμός των αναγκών και οι στοχευμένες και μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα είναι η λύση που, όμως, προσκρούει στη μέγγενη των μνημονίων που πιστά υπηρετεί η Κυβέρνηση. Καταγγέλλουμε αυτές τις ενέργειες και δε θα επιτρέψουμε να επικρατήσουν ανορθολογικές παροτρύνσεις των διοικούντων της 6ης ΥΠΕ.

5. Για την κατάσταση των ΠΕΔΥ-ΚΥ:

Οι δυσλειτουργίες των ΚΥ συνεχίζονται. Ο εφοδιασμός των ΚΥ, οι προμήθειες, η καθαριότητα, η επιστροφή των γιατρών στην έδρα τους μετά από διακομιδή, η έγκαιρη αποπληρωμή εφημεριών των γιατρών και των εξαιρέσιμων των εργαζομένων προσκρούει στην ανικανότητα της οικονομικής διαχείρισης των ΥΠΕ, όπως έγκαιρα είχαμε καταγγείλει από την έλευση του νόμου Γεωργιάδη το 2014 ο οποίος εφαρμόζεται απρόσκοπτα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Καθίσταται μια υπηρεσία, ήδη δυσκίνητη και υποστελεχωμένη, υπεύθυνη να επιφορτίζεται με την καθημερινότητα 29 νοσοκομείων, 69 ΚΥ, δεκάδων μονάδων ΠΕΔΥ και άλλων οργανισμών (μιλάμε για την 6η ΥΠΕ). Προφανώς και η κατάσταση δεν προχωράει, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι, οι προμηθευτές εκβιάζουν λόγω των καθυστερήσεων και οι περιοδικές ελλείψεις υγειονομικού και άλλου υλικού εντείνονται.

Η προτάσεις για δημιουργία αποκεντρωμένων δομών διαχείρισης απορρίπτονται μετ’ επαίνων. Μ’ αυτές τις υπηρεσίες θα αναπτυχθεί η ΠΦΥ; 6. Για τις εργολαβίες και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη στα νοσοκομεία και τα ΚΥ Μετά από παρέμβαση των εργαζομένων, το υπουργείο δέχτηκε να υπάρξει άμεσα νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας διάρκειας ως 24 μήνες με ασφάλιση ΙΚΑ, πλήρη εργασιακά δικαιώματα και μισθό νεοεισερχόμενου ΔΥ. Με την νέα ρύθμιση κάθε άλλο παρά εξασφαλίζεται η μόνιμη σταθερή δουλειά αφού είναι ορισμένου χρόνου με ημερομηνία λήξης και έτσι διαιωνίζεται το καθεστώς προσωρινότητας και ομηρίας. Επίσης δεν εξασφαλίζεται η εργασία για όλους τους σημερινούς εργολαβικούς – υπάρχει μόνο κάποια υποτιθέμενη μοριοδότηση, άρα πολλοί/ές σίγουρα θα απολυθούν από τώρα, και φυσικά όλοι/ες μόλις λήξει ο «ορισμένος χρόνος» που θα καθορίζεται από κάθε νοσοκομείο το πολύ ως 24 μήνες. Ανακυκλώνεται η ανεργία και εντείνεται ο κανιβαλίστικος «ανταγωνισμός» μεταξύ χαμηλόμισθων και ανέργων για ένα ξεροκόμματο.

7. Για την επίθεση των ΜΑΤ στους συνταξιούχους :

Καμιά πολιτική ευθύνη δε μπορεί να αναληφθεί από κανένα κυβερνητικό παράγοντα -ούτε από τον Πρωθυπουργό- αν δε συνοδεύεται από παραιτήσεις και παύσεις πολιτικά υπευθύνων. Όσο δε γίνεται αυτό, η ευθύνη βαραίνει αυτούσια την Κυβέρνηση που έδειρε χτες απόμαχους της δουλειάς, προχτές αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, πιο πριν διαμαρτυρόμενους για τις κατασχέσεις κ.ο.κ. Ο αυταρχικός κατήφορος μιας κυβέρνησης που ομνύει στη Δημοκρατία, συμβαδίζει με την εφαρμογή των μνημονίων που έχουν καταργήσει τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Και αυτό το τίμημα θα εισπραχτεί σύντομα αν συνεχίσουν σε αυτή την κατάντια.

ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 ΑΠΟ 12:00 ΜΕΧΡΙ 15:00

ΣΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις