Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ευθύμιος Σώκος: Ο φονικός σεισμός της Ιταλίας δεν μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στην Ελλάδα

Ευθύμιος Σώκος: Ο φονικός σεισμός της Ιτ...

Οι ιδιαιτερότητες της περιοχής που αύξησαν τους νεκρούς

Κατηγορηματικός ότι δεν μπορεί ο φονικός σεισμός της Ιταλίας να ενεργοποιήσει ρήγματα που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο εμφανίζεται ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιο Σώκος. Όπως ανέφερει ο καθηγητής ο σεισμός αυτός είναι πολύ μακριά και το μέγεθός του είναι μικρό για αυτού του είδους την αλληλεπίδραση.

«Ήταν ουσιαστικά μια επανάληψη του σεισμού της Λ’ Ακουϊλα. Η Ιταλία έχει αυτό το άσχημο «προνόμιο» να γίνονται σεισμοί στην στεριά, κοντά σε κατοικημένες περιοχές σε συνδυασμό με κτίρια που δεν είναι σύγχρονα έχεις αυτά τα αποτελέσματα. Το θέμα των νεκρών είναι εκείνο στο οποίο επικεντρώνει ο κόσμος, αλλά να ξέρετε ότι ο αριθμός τους είναι και θέμα τύχης.

Σκεφτείτε αυτός ο σεισμός να γινόταν σε κάποια ώρα εργάσιμη που ο κόσμος δεν θα ήταν στα σπίτια του, λογικά θα ήταν λιγότεροι οι νεκροί, οι καταστροφές όμως θα ήταν οι ίδιες. Σεισμολογικά έχουν την ιδιαιτερότητα ότι είναι αρκετά ρηχοί σεισμοί, τα χωριά είναι χτισμένα πάνω στα ρήγματα και επομένως οι κινήσεις είναι πολύ πιο έντονες κι έτσι οι καταστροφές πολύ μεγαλύτερες.

Η πιο σημαντική διαφορά όμως είναι τα κτίρια, επειδή είναι παλαιά δεν έχουν τν αντοχή που έχουν τα σημερινά κτίρια. Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι ήταν ο κύριος σεισμός, ο φόβος που πάντα έχουμε είναι μήπως ενεργοποιηθεί κάποιο κοντινό ρήγμα, προς το Νότο είναι απίθανο, τώρα αν υπάρχει κάποιο ρήγμα εκεί κοντά, θεωρητικά θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί. Άλλα όσο περνάνε οι μέρες και δεν έχουμε κάτι τέτοιο αυτός ο φόβος μειώνεται», είπε ο κ. Σώκος μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7" για τον σεισμό της Ιταλία και πρόσθεσε αναφορικά με το κατά πόσο έχει τη δυναμική να ενεργοποιήσει ρήγματα στην Ελλάδα:  

«Είναι πολύ μακριά και το μέγεθός του είναι μικρό για αυτού του είδους την αλληλεπίδραση. Ξέρετε βέβαια να ποσοτικοποιήσουμε αυτή την αλληλεπίδραση, η σεισμολογία προσπαθεί ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός αλλά σε πολύ μεγάλους σεισμούς. Έχει βρεθεί ότι πολύ μεγάλοι σεισμοί μπορεί να ενεργοποιήσουν ή να αυξήσουν τα επίπεδα σεισμικότητας, αλλά μιλάμε για πολύ-πολύ μεγάλους σεισμούς.

Τέλος μιλώντας για τη Δυτική Ελλάδα η οποία, ως γνωστόν, είναι η πλέον σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης τόνισε: «Η σεισμική ενέργεια συσσωρεύεται στην περιοχή μας αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Κάποια στιγμή θα απελευθερωθεί, αλλά ούτε γι’ αυτό μπορούμε να κάνουμε κάτι. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε σωστά κτίρια και να είμαστε προετοιμασμένοι ως κοινωνία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα. Δεν λέω ότι θα έχουμε στην Ελλάδα χτυπήματα σαν και αυτό της Ιταλίας, γιατί δεν ξέρω περιπτώσεις που να είναι παρόμοιες συνθήκες με κτίρια παλιά και ρήγματα πολύ ρηχά κοντά στις πόλεις.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις