Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΤΡΑΓΩΔΙΑ δίχως τέλος στην Ιταλία: Τουλάχιστον 120 οι νεκροί από τον πρωινό σεισμό

ΤΡΑΓΩΔΙΑ δίχως τέλος στην Ιταλία: Τουλάχ...

Δεν είναι ακόμα οριστικός ο απολογισμός

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία εξαιτίας του σεισμού που έπληξε τη χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση χτύπησε την περιοχή της Περούτζια στην Ιταλία, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων στα στα χωριά Αματρίτσε και Ακκούμουλι την ώρα που οι περισσότεροι κάτοικοι βρίσκονταν στα κρεβάτια τους.

«Υπάρχουν τουλάχιστον 120 ζωές που χάθηκαν και αυτός δεν είναι ακόμη ο οριστικός απολογισμός», τόνισε ο Ρέντσι στη συνέντευξη που παραχώρησε από το Ριέτι, σε μικρή απόσταση από την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό των 6 βαθμών, στην οποία έκανε μια σύντομη επίσκεψη.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε επίσης λόγο για 368 τραυματίες, επικαλούμενος τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Η δόνηση που σύμφωνα με το ιταλικό σεισμολογικό ινστιτούτο είχε ισχύ 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3.36 το πρωί (τοπική ώρα).

Μία περίπου ώρα αργότερα, σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός ισχύος 5,5 μονάδων Ρίχτερ, ενώ συνεχείς είναι μικρότερες δονήσεις.

Οι κατοικημένες περιοχές που χτυπήθηκαν σκληρότερα ήταν το Ακούμουλι και το Αματρίτσε, αλλά και η Πόστα και το Αρκουάτα ντελ Τρόντο. Ηδη έχουν επιβεβαιωθεί δέκα θύματα, ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός τραυματιών.

Η δόνηση έγινε έντονα αισθητή και στην περιοχή της Ρώμης, 170 χλμ. μακριά από το επίκεντρο.
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση. «Ο στόχος τώρα είναι να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Ακούμε φωνές κάτω από τα ερείπια, πρέπει να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο δήμαρχος του Αμάτριτσε Σέρτζιο Πιρότσι.

Ρεπόρτερ του Reuters ανέφερε ότι σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το νοσοκομείο της πόλης, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν χώροι του και ασθενείς να βρίσκονται στους δρόμους.

Ο δήμαρχος του Ακούμουλι Στέφανο Πετρούτσι αντίστοιχα είπε ότι σε συγκεκριμένο κτίριο που κατέρρευσε «τέσσερα άτομα είναι κάτω από τα ερείπια, αλλά δεν δίνουν σημεία ζωής. Δύο γονείς και δύο παιδιά».

«Με την έλευση της ημέρας, είναι πλέον εμφανές ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από τους αρχικούς μας φόβους, με κτίρια να έχουν καταρρεύσει, ανθρώπους παγιδευμένους στα ερείπια και καμία ένδειξη ζωής», σημείωσε αργότερα.

Δύο άτομα ακόμη έχασαν τη ζωή τους στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά άλλη κάτοικος της περιοχής, ο σεισμός «ήταν ισχυρότατος. Εμοιαζε λες και το κρεβάτι περπατούσε στο δωμάτιο, με εμάς επάνω του».



Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας προσθέτουν ότι σημειώθηκαν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτίρια και αναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ' 'Ακουϊλα, του 2009, αλλά ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές από τον πρωινό σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Χουλιάρας μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού. "Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός . Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς", είπε. Επεσήμανε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.

Και οι δυο επεσήμαναν ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές. Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από την "ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων" η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουιλα την Άνοιξη του 2009.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.

Γιούνκερ: Οι σκέψεις μας βρίσκονται στις οικογένειες των θυμάτων

«Όπως πάντα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Ιταλία και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια με όποιον τρόπο μπορούμε», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Γιούνκερ, σε επιστολή του προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Ο Γιούνκερ εξέφρασε τη «θλίψη» του για τον σεισμό και τις ανθρώπινες απώλειες εκφράζοντας τα «βαθιά συλλυπητήρια» του ιδίου και της Κομισιόν.

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων», τόνισε ο ίδιος.

 

ΠΗΓΗ: stokokkino.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις