Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης: Με την συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων της Πάτρας θα βγουν στους δρόμους και τις γειτονιές 45 ένστολοι

Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης: Με την συγχώνευση τ...

Στόχος η εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων

Η «απoδέσμευση» Αστυνομικών από την υποχρέωση να στελεχώνουν τα γραφεία είναι ο βασικός στόχος του νέου σχεδιασμού που προβλέπει στην Πάτρα την συγχώνευση των 5 Αστυνομικών Τμημάτων σε 2, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη.  Όπως εξηγεί για την λειτουργία ενός Α.Τ. απαιτούνται περίπου 12 με 15 αστυνομικοί κι έτσι πλέον 45 ένστολοι θα μπορούν να επιστρέψουν στους δρόμους και στις γειτονιές της Πάτρας, δίπλα στο πολίτες.

Παράλληλα ο κ. Αναγνωστάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούνται «φρούδες» ελπίδες για τη λειτουργία, μετά από πίεση, ακόμα ενός Α.Τ. όπως ζητούν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, αφού ο κοινωνικός διάλογος που προηγήθηκε ήταν εξαντλητικός και κατέληξε στο συγκεκριμένο πλάνο.

«Από την συγχώνευση στην Πάτρα 45 άτομα πλέον δεν θα έχουν την διοικητική υποχρέωση να είναι εντός των κτιρίων και θα είναι έξω. Θα είναι πληρώματα περιπολικών, θα είναι πεζές περιπολίες, θα έχουμε περισσότερο κόσμο στους δρόμους, στις γειτονιές, στις πλατείες εκεί που τους έχει περισσότερο ανάγκη ο πολίτης. Τα 5 Α.Τ. συγχωνεύονται λοιπόν σε 2 και βεβαίως όλα τα υπόλοιπα παραμένουν, όπως η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών, η Τροχαία, το Μεταγωγών και Άμεσης Δράσης.

Με όλο αυτό το πλέγμα αστυνόμευσης, με πρόταση όλων των υπηρεσιακών-επιχειρησιακών συνεργατών μας, πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια καλύτερη και πιο ουσιαστική αστυνόμευση για την περιοχή. Θέλω να είμαστε απόλυτα ειλικρινής και να μην δημιουργήσω φρούδες ελπίδες ότι μπορεί κάτι να αλλάξει, είναι ένα οριστικό σχέδιο που έχει πάρει το δρόμο του, είμαστε στο σχεδόν στο τελικό στάδιο.

Με το που θα γίνει η ενσωμάτωση των παρατηρήσεων του ΣτΕ πηγαίνει για υπογραφή στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ευελπιστούμε ότι αρχές του Φθινοπώρου θα υλοποιηθεί. Θα εξοικονομήσουμε ανθρώπινους πόρους που τόσο πολύ τους έχουμε ανάγκη και θα υλοποιήσουμε το μοντέλο με την προσδοκία καλύτερης ικανοποίησης στο αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να νιώσει ο Έλληνας πολίτης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστάκης, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφορικά με τον κάλεσμα ουσιαστικά των συνδικαλιστών Αστυνομικών του Νομού Αχαΐας προς του τοπικούς φορείς να αντιδράσουν στη συγχώνευση των Α.Τ. και τη διατήρηση ακόμα ενός, λόγω του πληθυσμού της Πάτρας, ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης, σχολίασε: «Ο ρόλος τους συνδικαλιστικού κινήματος είναι συγκεκριμένος, περισσότερο έχει χαρακτήρα διεκδικητικό, από την άλλη αυτό {το σχέδιο} δεν έγινε από πάνω προς τα κάτω αλλά από κάτω προς τα πάνω.

Δηλαδή οι Αστυνομικοί Διευθυντές των Νομών, μαζί με τους Διοικητές των Τμημάτων, υπό την καθοδήγηση του Γενικού Περιφερειακού Διευθυντή, έκαναν την πρόταση προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και την πολιτική ηγεσία. Υπό την έννοια αυτή, όλοι οι υπηρεσιακοί-επιχειρησιακοί συνεργάτες μας, έχουν λάβει σοβαρά υπόψη κι έχουν σταθμίσει όλους εκείνους τους παράγοντες, άρα και το πληθυσμιακό, γι’ αυτό και πρότειναν την συγχώνευση των 5 Α.Τ. σε 2 ώστε να έχουμε εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι, επιτρέψτε μου το ρήμα, ξεβολεύονται…

Δεν είναι όμως  η ΕΛ.ΑΣ. για να έχουμε μόνο θέσεις και οφίτσια. Η ΕΛ.ΑΣ., αυτή την στιγμή, στη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα, στη δύσκολη κοινωνική συγκυρία, θα πρέπει να είναι κάθε μέρα έξω, κοντά στον πολίτη. Για να μπορέσουμε να έχουμε προσδοκίες εκκίνησης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να εξασφαλίσουμε αυτό που λέγεται ασφαλές περιβάλλον. Αυτό είναι το μέλημά μας και καλώ όλες τις συνδικαλιστές οργανώσεις να το δουν έτσι, να βοηθήσουν και να μην προχωρούν σε μια αντιπαράθεση χωρίς ουσία και μόνο στο όνομα μιας τυφλής σύγκρουσης που θα κατοχυρώνει μόνο το θεσμικό ρόλο των συνδικαλιστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται η αίσθηση στον κόσμο ότι όλα αυτά έγιναν ερήμην τον καθ’ ύλην αρμόδιων. Έγινε ακριβώς το αντίθετο. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι πρότειναν σε εμάς κι εμείς υιοθετήσαμε και υλοποιούμε.»

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία, όπως την μετέφερε ο κ. Αναγνωστάκης, ο νέος σχεδιασμός έχει να κάνει με την πιο έντονη και εμφανή παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους και τις γειτονιές για να εδραιωθεί ακόμα περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας. Με άλλα λόγια, όπως επισήμανε, γίνεται προσπάθεια:

«Να φύγουμε από την λογική να έχουμε παντού διάσπαρτες υπηρεσίες μόνο σε επίπεδο γραφείων και όχι ουσιαστικής παρουσίας δίπλα στον πολίτη την ώρα που τον χρειάζεται τον αστυνομικό. Σε αυτή τη λογική είχε γίνει, για πρώτη φορά κοινωνική διαβούλευση, δηλαδή στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας, έγινε συνάντηση με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, με τους φορείς και τις συνδικαλιστικές ενώσεις και ο καθένας είχε τη δυνατότητα να εκφράσει την άποψή του. Προσπαθήσαμε όλο αυτό το υλικό να το ενσωματώσουμε στον σχεδιασμό χωρίς όμως να απομειώνεται η επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΛ.ΑΣ.», τόνισε ο κ. Αναγνωστάκης.

Τέλος παραδέχθηκε ότι, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις σε προσωπικό ενώ και οι υλικοτεχνικές υποδομές (οχήματα κ.α.) χρειάζονται ανανέωση. Αποκάλυψε δε ότι και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις γίνονται προσπάθειες.

Ως προς την ενίσχυση με προσωπικό σημείωσε ότι πέραν του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στα Α.Τ., ακολουθεί η κανονιστική διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που οριοθετεί την εδαφική αρμοδιότητα των περιφερειακών δομών και γίνεται ανακατανομή των οργανικών θέσεων. «Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα σε ένα βάθος χρόνου να ανοίξουν θέσεις και να έχουμε την ενίσχυση όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη (σε προσωπικό). Η αναλογία αστυνομικών προς κατοίκους πρέπει να διορθωθεί σε αρκετές περιοχές και θα διορθωθεί», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις υλικοτεχνικές υποδομές ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης επισήμανε ότι έχει υπάρξει επικοινωνία με όλους του Περιφερειάρχες της χώρας κι έχουν βγει συνολικά «προσκλήσεις», 30εκ. ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ) για την ενίσχυση σε αυτοκίνητα. Για τη Δυτική Ελλάδα, που ακόμα δεν βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο είπε ότι ο Περιφερειάρχης έχει δρομολογήσει κάποια πράγματα, δεν έχουν βγει ακόμα «προσκλήσεις» αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος.  

«Πέραν του ΕΣΠΑ εμείς έχουμε αξιοποιήσει κάποιες ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες και για άλλα 15εκ.,  άμεσα, δηλαδή μετά τις 25 Αυγούστου, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διαγωνισμό για την αγορά καινούργιων οχημάτων. Βέβαια δεν αντιμετωπίζεται ριζικά το πρόβλημα είναι όμως κινήσεις τονωτικές και ευελπιστούμε ότι αυτό θα συνεχιστεί. Έχουμε ήδη ακόμα 10εκ. που γίνεται επαπροσανατολισμός από άλλο πρόγραμμα και τα μεταφέρουμε για προμήθεια οχημάτων», εξήγησε ο κ. Αναγνωστάκης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις