Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Σεργούλα: Ενας εκπληκτικός προορισμός, πολύ κοντά στην Πάτρα, που τα συνδυάζει όλα - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

 Σεργούλα: Ενας εκπληκτικός προορισμός, ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Απέναντι από τα Τροιζόνια

Για αρχή σας έχουμε το καλύτερο. Ενα βίντεο από ψηλά, στις ομορφιές που βρίσκονται, λιγότερο κι από 1 ώρα από την Πάτρα. Θα λατρέψετε την παραλία της Σεργούλας, ενώ και εκείνες του Μαραθιά και του Σκαλώματος είναι επίσης εκπληκτικής ομορφιάς.

Εστιάζοντας στη Σεργούλα αναζητούμε και βρίσκουμε πως η αρχική ονομασία, επί Τουρκοκρατίας, ήταν «Μύλοι» λόγω των πολλών νερόμυλων που υπήρχαν στην περιοχή. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το «κανάλι» του μύλου, που στηρίζεται σε αριστοτεχνικές καμάρες και περιβάλλεται από πλατάνια. Με πρόσφατη απόφαση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πατρών έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο κτίσμα.

Πριν μερικές δεκαετίες ονομάσθηκε «Κάμπος» και το οφείλει στο γεγονός ότι είναι κτισμένο σε μια μικρή πεδιάδα που την διασχίζει το ποτάμι «Πολισταύρι». Στην δεκαετία του 1930 λειτούργησε για πρώτη φορά το Δημοτικό Σχολείο και από τότε λειτουργεί συνέχεια.

Το χωριό σιγά σιγά μεγάλωνε και έφθασε σήμερα να έχει περίπου 220 κατοίκους, ταβέρνες, εστιατόρια, και τουριστικές επιχειρήσεις. Πολλά σπίτια χτίσθηκαν στην περιοχή. Η φυσική ομορφιά το ατέλειωτο πράσινο, τα πελώρια πλατάνια, η καθαρή θάλασσα και οι όμορφες ακρογιαλιές είναι μαγνήτες και προσελκύουν χιλιάδες παραθεριστές.

Το χωριό δημιουργήθηκε πριν από το 1800. Η παράδοση αναφέρει ότι πρώτος εγκαταστάθηκε κοντά στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη – μετόχι της μονής Βαρνάκοβας- κάποιος Πολίτης, ντυμένος παπάς. Αυτή η εγκατάσταση του Πολίτη αποτέλεσε το πρώτο κύτταρο της δημιουργίας του χωριού της Σεργούλας.

Το Δημοτικό σχολείο του χωριού, που κάποτε φιλοξενούσε 140 παιδιά, σήμερα είναι κλειστό. Τους καλοκαιρινούς μήνες πλημμυρίζει από παιδικές φωνές καθώς η παιδική χαρά γεμίζει.

Η εκκλησία του χωριού ο Αϊ Γιάννης, δεσπόζει σε περίοπτη θέση, κοσμεί και προστατεύει το χωριό από την δημιουργία του μέχρι σήμερα.

Στο βόρειο μέρος υψώνεται το κεφαλάρι. Αυτό το δάσος φυλάγεται από τους ίδιους τους κατοίκους και αποτελεί ασπίδα του χωριού από τις νεροποντές. Δίνει την αίσθηση και την ομορφιά πραγματικού δρυμού και δένει αρμονικά με το διάσπαρτο πράσινο στις αυλές των σπιτιών και τις κεραμοσκεπές.

Στο χωριό διατηρείται το ένα από τα δύο «αρχοντικά» του Κ. Λιδωρίκη, υπουργού των Φιλευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η οικογένεια Λιδωρίκη είναι διάδοχος των οικογενειών Παπαπολίτη (προεστού της περιοχής) και της οικογένειας του ήρωα Διοβουνιώτη.

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει κατά τους θερινούς μήνες τις πηγές «Φλέβα» πέντε λεπτά νότια του χωριού, όπου υπάρχει ο μύλος του αείμνηστου Γ. Καρμανιόλα, σε μια μαγευτική περιοχή με αιωνόβια πλατάνια.

Η Σεργούλα εορτάζει με παραδοσιακό τρόπο τέσσαρες εορτές. Αγίων Θεοδώρων (8 Ιουνίου), Κοίμησης της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), Αγίου Ιωάννου (29 Αυγούστου) και Αγίας Σοφίας (17 Σεπτεμβρίου). Κάθε μια από τις γιορτές αυτές έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και αποζημιώνει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight