Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Η ΡΑΠ και οι Αγωνιζόμενοι Πολίτες για το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων

Πάτρα: Η ΡΑΠ και οι Αγωνιζόμενοι Πολίτες...

Κοινή ανακοίνωση

Στην κοινή ανακοίνωση των Δημοτικών Παρατάξεων ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη και Αγωνιζόμενοι Πολίτες για το σχέδιο Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων επισημαίνεται:

Είναι θετικό το γεγονός ότι η δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της πόλης και τις οξύτατες διαμαρτυρίες μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης βάζοντας στην άκρη ιδεοληψίες και περιχαρακώσεις προτείνοντας για υλοποίηση ένα πακέτο έργων που χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά ταμεία.

Η συγκρότηση, όμως, ενός σχεδίου Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων με στόχο τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη μιας πόλης, προϋποθέτει, κατ’ αρχάς, τη διατύπωση ενός ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ Σχεδίου επεμβάσεων στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της, το οποίο θα προδιαγράφει τον επιθυμητό ρόλο της πόλης στη σημερινή πραγματικότητα και θα οδηγεί μέσα από τη σταδιακή υλοποίηση των επεμβάσεων στην προσδοκώμενη και επιθυμητή ταυτότητά της.

Στο πλαίσιο  του Συνολικού Σχεδίου θα πρέπει να εμπεριέχεται και να καταγράφεται αναλυτικά: η ισόρροπη ανάπτυξη – αναβάθμιση των διαφορετικών περιοχών και συνοικιών της πόλης, η εξασφάλιση της βιώσιμης κινητικότητά τους, και η σύνδεσή τους με τον αναβαθμισμένο περιαστικό και ορεινό χώρο, που τις περιβάλλει. Να θυμίσουμε στη δημοτική αρχή ότι ήταν υποχρέωσή της να καταθέσει τέτοιο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο, και δεν το έπραξε, εξειδικευμένο μάλιστα σε ετήσια βάση.

Στην  πρόταση, που  παρουσίασε ο Δήμος διαπιστώνεται πλήρης απουσία αυτού του συνολικού Σχεδίου και αποσπασματικότητα στις παρεμβάσεις ενώ, ταυτόχρονα, αποτυπώνεται η ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του Νότιου και Ανατολικού τμήματος της πόλης με προσανατολισμό των επεμβάσεων στο κεντρικό και βόρειο (παραλιακό) τμήμα της παρά τις λεκτικές διακηρύξεις της δημοτικής αρχής για καταπολέμηση της «έλλειψης  σύγχρονων υποδομών, ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης…».

Η επιλογή της πεζοδρόμησης της οδού Μαιζώνος απαιτεί εμπλουτισμό των πεζοδρομήσεων με νέες, και σύνδεσή τους με τις ήδη υπάρχουσες, αλλά και με το θαλάσσιο μέτωπο. Απαιτούνται, επίσης, συνολικές επεμβάσεις σε όλο το ιστορικό κέντρο της Πάτρας από Καρόλου έως Παπαφλέσσα και από το Κάστρο, έως τα Ταμπάχανα και την Παντάνασσα, που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη και σύνδεση των τοπόσημων της πόλης που ορίζουν τα  στοιχεία της ταυτότητας της πόλης και αποτυπώνουν την ιστορία της Πάτρας και τον πολιτισμό της.

Απουσία συνολικού σχεδίου παρατηρείται και στις επεμβάσεις στο Νότιο τμήμα αφού με τις μεμονωμένες επεμβάσεις σε κάποιους πυρήνες, ασύνδετες μεταξύ τους, δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της πλήρους λειτουργικότητας και ενοποίησης αυτών των ιδιαίτερα υποβαθμισμένων περιοχών της Πάτρας, αλλά ούτε και η σύνδεσή τους με το κέντρο.

Προκαλεί δε, απορία η επιλογή τόσων δομών πολιτισμού και αναψυχής στο Βόρειο τμήμα της πόλης, λες και συγκεκριμένες ανάγκες έχουν μόνο οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, τη στιγμή μάλιστα που αρκετοί χώροι εκτός κέντρου, όπως ο Ρηγανόκαμπος, διψούν και προσφέρονται για σχετικές δομές.

Ακόμα και οι προαγγελθείσες παρεμβάσεις σε κτίρια και εγκαταλελειμμένους βιομηχανικούς χώρους, παρά τις θετικές προθέσεις αξιοποίησής τους, χωρίς το απαραίτητο σχέδιο της συνολικής επανάχρησης των κτιρίων-κουφαριών και του περιβάλλοντα χώρου τους ακυρώνουν κάθε  δυνατότητά τους να αποτελέσουν όχι μόνο εμβληματικά αλλά και λειτουργικά στοιχεία της πόλης που θα αναδείξουν και θα αναβαθμίσουν και τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρατηρήσεις μας, κατατεθειμένες ήδη στο δημοτικό συμβούλιο, έχουν σκοπό να συμβάλλουν στη δημιουργία του συλλογικού οράματος της πόλης, του μακροχρόνιου σχεδίου και των αναγκαίων πολιτικών κατευθύνσεων, στοιχεία απαραίτητα για τη διευκόλυνση και αξιοποίηση του πραγματικά πλούσιου ανθρώπινου δυναμικού των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου.

Υ.Γ. Είναι κρίμα απλές τεχνικές μελέτες όπως η πυρασφάλεια στους παιδικούς σταθμούς να δίνονται σε εξωτερικούς μελετητές, τη στιγμή που αποδεδειγμένα οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στη συγκεκριμένη ανάγκη προσφέροντας πολύτιμο έργο και εξοικονομώντας αρκετές χιλιάδες ευρώ από τα δημοτικά ταμεία.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις