Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Ζητούν πολιτική παρέμβαση για τις αποζημιώσεις οι ελαιοπαραγωγοί

Ηλεία: Ζητούν πολιτική παρέμβαση για τις...

Επλήγησαν σφόδρα από τη χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας

Την πολιτική παρέμβαση των κεντρικών και των αυτοδιοικητικών αρχών ζητούν οι ελαιοκαλλιεργητές που επλήγησαν σφόδρα από τη χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας.

Παρότι από τον ΕΛΓΑ ξεκαθαρίστηκε ότι βάσει νομοθεσίας δεν προβλέπεται αποζημίωση για την ελιά αυτή τη χρονική περίοδο, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργου ζητά την ενεργοποίηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τη συγκρότηση αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων με στόχο την εισήγηση για να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να καλύπτεται μεγαλύτερη χρονική περίοδος για τις ζημιές.

Όπως δήλωσε η κα Μηλιά Αθανασοπούλου, ελαιοπαραγωγός από το Λαμπέτι, η ζημιά στις ελιές από το χαλάζι αποτελεί σοβαρό πλήγμα στο εισόδημά της και θα έπρεπε η πολιτεί να μεριμνήσει για την αποκατάστασή τους.

«Η ζημιά είναι μεγάλη, δεν προλάβαινα να μετράω τα άνθη της ελιάς από το έδαφος. Είναι κρίμα να μην αποζημιωθούμε, πώς θα ζήσουμε. Από τις ελιές και το λάδι ζω και πληρώνω τις υποχρεώσεις μου. Έχω 18 στρέμματα, 500 ρίζες ελιές που παλεύω. Να το βάλουν στο νου του οι μεγάλοι ότι κάπως πρέπει να μας κοιτάξουν», τόνισε με νόημα η κα Αθανασοπούλου.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Μιχ. Πλαστουργός ζήτησε την παρέμβαση των αιρετών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του υπουργείου, ώστε να λυθεί με πολιτική απόφαση το πρόβλημα και παράλληλα να ρυθμιστεί νομικά ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

«Έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στις αποζημιώσεις στις ελιές από το χαλάζι σε όλη την Ηλεία. Εμείς αμφισβητούμε τον νόμο, διότι δεν είναι διευκρισμένο αν όντως αποκλειόμαστε από την αποζημίωση.

Η πολιτική ηγεσία και η νομική υπηρεσία του ΕΛΓΑ οφείλουν να διευκρινίσουν στον κόσμο για να ξέρουμε τι να κάνουμε.

Εμείς ζητάμε από την πολιτκή ηγεσία του υπουργείου και της Περιφέρειας να συγκροτηθεί επιτροπή εξειδικευμένων επιστημόνων που θα κάνουν αυτοψία στις ζημιές και ύστερα να γίνει έγγραφη εισήγηση και να κατατεθεί στον ΕΛΓΑ και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να αλλάξει η νομοθεσία. Σε μια μέρα με μια απλή τροπολογία βουλευτών μπορεί να γίνει αυτό», σημείωσε ο κ.Πλαστουργός.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός για τη νέα καταστροφή στις ελιές, μετά την πρόσφατη χαλαζόπτωση σε περιοχές της Ηλείας

 

Πηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις