Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το φτωχό σκηνικό της μισθοδοσίας και επίσημα - Τα στοιχεία του ΙΚΑ για τη μείωση των μισθών

Το φτωχό σκηνικό της μισθοδοσίας και επί...

Μισθοί και ασφαλιστικό

Τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα δείχνουν ότι η πτώση τους συνεχίζεται και... εναρμονίζεται απόλυτα με την απώλεια του ΑΕΠ: ο μέσος μισθός της μερικής απασχόλησης, δηλαδή 528.571 εργαζομένων, τον περασμένο Σεπτέμβριο έπεσε στα 410,60 ευρώ μεικτά, ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης βρίσκεται στα 1.171,91 ευρώ μεικτά και συνεπώς ο μέσος μισθός στο σύνολο της μισθωτής εργασίας είναι σήμερα κάτω από 1.000 ευρώ και διαμορφώνεται στα 966,38 ευρώ μεικτά.

Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα έχει χάσει επισήμως το 24,4% της αξίας του σε σχέση με το 2009 (τότε ήταν 1.277,14 ευρώ), όσο έχασε και το ΑΕΠ.

Στον δημόσιο τομέα οι μειωμένοι βασικοί μισθοί κινούνται σε σχετικά καλύτερα επίπεδα: ο μισθός του νεοπροσλαμβανόμενου είναι 858 ευρώ μεικτά για αποφοίτους Λυκείου, 1.037 για αποφοίτους ΤΕΙ και 1.092 ευρώ για αποφοίτους ΑΕΙ, ενώ λ.χ. ύστερα από 10 χρόνια εργασίας διαμορφώνεται στα 1.038, 1.312 και 1.387 ευρώ αντίστοιχα.

Η άδικη μείωση των μισθών είναι όμως παράλληλα και η πραγματική βόμβα στα θεμέλια του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, πέρα από την ανεργία, τη μαύρη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, γιατί όσο πέφτουν οι μισθοί και η απασχόληση, τόσο μειώνονται και οι εισφορές.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις