Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ανοίγουν τα σύνορα τα Σκόπια για τετρακόσιους μόλις μετανάστες - Ξεπερνούν τους 25.000 οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα

Ανοίγουν τα σύνορα τα Σκόπια για τετρακό...

Σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά προς τον Πειραιά

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ της Κυριακής οι αρχές της ΠΓΔΜ άνοιξαν και πάλι το σημείο διέλευσης για πρόσφυγες στο ύψος της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης - Γευγελής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές της ΠΓΔΜ θα επιτρέψουν απόψε τη διέλευση σε 400 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Πάντως, ο αριθμός αυτός θα εξαρτηθεί από το εάν η Σερβία επιτρέψει σε ανάλογο αριθμό προσφύγων να εισέλθουν στο έδαφός της από την ΠΓΔΜ

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη καθώς απομακρύνθηκαν μόνοι τους οι πρόσφυγες που την είχαν καταλάβει νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ωστόσο, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ εξακολουθεί να παραμένει κλειστή εδώ και ένα 24ωρο, ενώ χθες επετράπη η διέλευση σε μόλις 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.

Μικρά παιδιά κρατούν στα χέρια χαρτόνια που γράφουν «We want to go» (Θέλουμε να φύγουμε) και φωνάζουν συνθήματα μαζί με τους γονείς τους.

Ο καταυλισμός της Ειδομένης είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτος, με ορισμένες εκτιμήσεις  να κάνουν λόγο και για 6.500 πρόσφυγες.

Οι σκηνές δεν επαρκούν πλέον για να καλυφθούν οι ανάγκες, με εκατοντάδες πρόσφυγες να περνούν τις νύχτες στην παγωμένη ύπαιθρο.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναφέρει ότι στη χώρα μας μπορεί να παγιδευτούν έως και 70.000 πρόσφυγες και ανακοινώνει νέους, προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, οι χιλιάδες εξαθλιωμένοι άνθρωποι έκλειναν τις σιδηροδρομικές γραμμές εις ένδειξη διαμαρτυρίας.

Την ίδια στιγμή, σε ένα απέραντο hot spot μετατρέπεται η χώρα μας, καθώς ξεπερνούν τους 25.000 οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί, καθώς  Σλοβενία, Αυστρία Σκόπια, Κροατία και Σερβία έχουν σχεδόν σφραγίσει τα σύνορα τους μειώνοντας δραματικά τον αριθμό εκείνων που μπορούν να περάσουν ημερησίως.

Συγχρόνως, σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά προς τον Πειραιά επιβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας.

Σε αυτό, προβλέπεται φιλοξενία των προσφύγων στα πλοία, που θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια των νησιών έως την Κυριακή. Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημειά της χώρας.

Δραματική είναι η κατάσταση και στον Πειραιά, όπου έχουν φτάσει πλέον πάνω από 3.500 άτομα και οι αρχές κάνουν αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να τους βοηθήσουν.

Το Σάββατο, το «Αριάδνη», τελευταίο πλοίο που έφτασε στον Πειραιά προερχόμενο από Χίο και Μυτιλήνη μετέφερε στην Αττική 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι περισσότεροι εξ αυτών μεταφέρθηκαν στην πέτρινη αποθήκη.

Ίδια είναι η εικόνα και στην πλατεία Βικτωρίας, η οποία έχει μετατραπεί σε καταυλισμό για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Στο Ελληνικό, το κέντρο φιλοξενίας είναι ασφυκτικά γεμάτο.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις