Τι λένε οι αγρότες για την κλιμάκωση του αγώνα τους
Τα μπλόκα των αγροτών αυξάνονται κάθε μέρα, όπως και τα τρακτέρ που φθάνουν στα σημεία συνάντησης. Σε έξι σημεία έχουν στηθεί προς το παρόν μπλόκα αγροτών στην Πελοπόννησο: στην Κάτω Αχαγιά Αχαΐας, στην Αμαλιάδα Ηλείας, στο Ασπρόχωμα Μεσσηνίας και στη Μονεμβασιά. Ειδικότερα στην Δυτική Ελλάδα, τα μπλόκα έχουν συμβολικό χαρακτήρα μέχρι αυτή την ώρα και δεν έχει ακόμη προκληθεί το παραμικρό πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Ωστόσο καθημερινά οι αγρότες λαμβάνουν και νέες αποφάσεις. Κι αν δεν βρεθεί λύση στα προβλήματά τους, προφανώς θα σκληρύνουν τη στάση τους.
ΑΧΑΙΑ
Και στην Αχαΐα τα τρακτέρ έχουν λάβει θέσεις. Ο πρόεδρος των παραγωγών στις λαικές αγορές Αλέκος Θανόπουλος δήλωσε στο thebest.gr πως τόσο σήμερα όσο και όλες τις προηγούμενες μέρες η ντουντούκα δεν σταμάτησε να ηχεί στα χωριά καλώντας τους αγρότες να ενισχύσουν τα μπλόκα. Τα τρακτερ είναι παρατεταγμένα και σε ώρα που αναμένεται να αποφασιστεί από το συντονιστικό τους θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός στην Κάτω Αχαΐα. "Τα μπλόκα θα κρατήσουν οσο χρειαστεί. Ασφαλιστικο, φορολογικό, κόστος παραγωγής μας γονατίζουν", μας λέει ο κ. Θανόπουλος εξηγώντας πως οι κινητοποιήσεις και τα μπλόκα θα αυξάνονται κάθε μέρα, ενώ δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης.
"Στόχος μας προς το παρόν, η ενίσχυση των μπλόκων στην Κ. Αχαΐα. Καλούμε τους κυβερνώντες να έλθουν εδώ να συζητήσουμε", είπε νωρίτερα στο thebest.gr ο περιφερειακός σύμβουλος , Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικων Συλλόγων Αχαΐας Σάκης Μαυρόγιαννης.
Να αναφέρουμε πως οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Κ. Αχαΐας και επί της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών Πύργου.
Xθες αγρότες έκαναν κινητοποίηση στη Γ΄ΔΟΥ Πατρών.
Πάτρα: Στην Γ' ΔΟΥ οι αγρότες - Παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στην Εθνική Οδό- ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ηλεία
Από χθες το πρωί τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους και στάθμευσαν εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου, στο Κουρτέσι και τη Μαραθιά. Έως αργά το απόγευμα η προσέλευση των αγροτών με τα τρακτέρ τους συνεχιζόταν και το τέλος της ημέρας βρήκε δεκάδες τρακτέρ στους δρόμους. Τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και όσοι δεν παρατάξουν τα τρακτέρ τους θα έχουν φυσική παρουσία στα μπλόκα.
Στην χθεσινή προσυγκέντρωση των τρακτέρ οι αγρότες της Ηλείας φανέρωσαν τις προθέσεις τους, αν χρειαστεί να φτάσουν και στη σύγκρουση προκειμένου να βγουν κερδισμένοι στις διεκδικήσεις τους. Όμως δηλώνουν πως δεν θέλουν να συγκρουστούν με την υπόλοιπη κοινωνία, που ούτως ή άλλως βρίσκεται στην ίδια κατάσταση και στην ίδια αγωνιστική ετοιμότητα, ενώ ο αποκλεισμός των οδών είναι κάτι που δεν θέλουν για την ώρα να χρησιμοποιήσουν ως όπλο στην μάχη με την Κυβέρνηση, ωστόσο βρίσκεται πάντα στην «φαρέτρα» τους…
Οι Ηλείοι αγρότες έχουν ξεκαθαρίσει από τις προσυγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν πως ακολουθούν τη γραμμή των κινητοποιήσεων που χαράσσει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο. Από την άλλη δηλώνουν πως στόχος των κινητοποιήσεών τους είναι να πάρει η Κυβέρνηση ένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης για τα σκληρά μέτρα που αφορούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό, χωρίς να αποκλείουν, πως η στάση τους δεν θα σκληρύνει, αν δουν πως η Κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Το πλαίσιο δράσης ενάντια στο προωθούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στα όσα έπονται με τη φορολογία και στη γενικότερη πολιτική αφανισμού του πρωτογενούς τομέα και των ίδιων των παραγωγών,όπως αναφέρεται καθορίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης Αγρινίου.
Κοινός τόπος υπήρξε η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή πλέον, παρά η αγωνιστική διεκδίκηση αποτροπής των ολέθριων, όπως χαρακτηρίστηκαν, επιλογών, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν τους παραγωγούς στο να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις και τις καλλιέργειές τους, αφού η ενασχόληση με την παραγωγή καθίσταται πλέον ασύμφορη. Το στίγμα δόθηκε με την κεντρική εισήγηση.
Σταχυολογούμε τα βασικά της σημεία:
«Το διεκδικητικό μας πλαίσιο, εκ των πραγμάτων, θα πρέπει να κινηθεί στο τρίπτυχο φορολογικό-ασφαλιστικό-παραγωγή. Οι εξελίξεις δεν μας επιτρέπουν καμία ολιγωρία. Δυστυχώς, εδώ που φτάσαμε, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για φιλοσοφικές συζητήσεις και ατέρμονες αναζητήσεις αιτιών. Χρειάζεται δράση και μάλιστα με άμεσο και μαζικό χαρακτήρα, αν πραγματικά θέλουμε να διασφαλίσουμε την ίδια την ύπαρξή μας σ’ αυτό που λέμε «αγροτική παραγωγή». Οφείλουμε, λοιπόν, ανυποχώρητα να διεκδικήσουμε:
1). Ένα δίκαιο και αναλογικό φορολογικό σύστημα, με συντελεστή που δεν θα υπερβαίνει το 13% για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, στον οποίο συντελεστή θα πρέπει να συνυπολογίζονται οι δαπάνες του κόστους παραγωγής, έτσι όπως η λογική επιτάσσει και όπως ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, θα πρέπει επιτέλους να υπολογιστεί η προσωπική εργασία του αγρότη και των μελών της οικογένειάς του, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αφορολόγητο ενισχύσεων και αποζημιώσεων, αλλά και την κατάργηση των τεκμηρίων.
2). Παραμονή του ΟΓΑ στο σημερινό καθεστώς της τριμερούς χρηματοδότησης, χωρίς καμία αλλαγή ως προς το σκέλος των εισφορών που καταβάλουν οι παραγωγοί. Διεκδικούμε ακόμη αναβάθμιση των υπηρεσιών του Οργανισμού, είτε αυτός συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα είτε υπό τη σκέπη οποιουδήποτε σχήματος. Σημειώνουμε, δε, ότι στην Αιτωλοακαρνανία, ο ΟΓΑ είναι ανύπαρκτος ως Ταμείο. Και μας καλούν να τον χρυσοπληρώσουμε!
3). Διαχωρισμό και κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος. Οι αγρότες δεν είμαστε ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες ούτε επιτηδευματίες και αυτό θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό απ’ τους εκάστοτε κυβερνώντες και νομοθετικά να υπάρξει ο απαραίτητος διαχωρισμός.
4). Αγροτική ανάπτυξη στην πράξη και όχι με αόριστες, ανέξοδες κατά κανόνα εξαγγελίες. Σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία πρέπει επιτέλους να προχωρήσουν τα στοιχειώδη έστω έργα υποδομής (αρδευτικό, οδοποιία, εξηλεκτρισμός κτλ), να ενισχυθεί η αγροτική επιχειρηματικότητα και να διορθωθούν οι γραφειοκρατικές στρεβλώσεις που ανακόπτουν κάθε προσπάθεια βελτίωσης των συνθήκων παραγωγής.
Στα παραπάνω μπορούν να προστεθούν μια σειρά από επιμέρους διεκδικήσεις, με πανελλαδικό ή τοπικό πρόσημο.Δικαιούμαστε ισότιμη αντιμετώπιση, θέλουμε έρευνα και εκπαίδευση, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, μείωση του κόστους παραγωγής, χρηματοδότηση προγραμμάτων για την ανασυγκρότηση υποβαθμισμένων περιοχών. Τέλος, διεκδικούμε τη χάραξη και υλοποίηση εθνικής αγροτικής πολιτικής, με έμφαση στο μείζον πρόβλημα του κατακερματισμού του κλήρου. Η «πολιτική γης» αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωσή μας».Σημειώνουμε ότι διατυπώθηκε πλήθος επιμέρους προτάσεων σχετικά με τη μορφή των κινητοποιήσεων, οι οποίες και θα τύχουν της ανάλογης επεξεργασίας τις επόμενες μέρες, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τις ίδιες τις εξελίξεις. Πολλές προτάσεις υπήρξαν ακόμη και για τα σημεία που θα στηθούν τα μπλόκα.
Τελικά αποφασίστηκε, οι κινητοποιήσεις να ξεκινήσουν με μπλόκο στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, στις 11.00 το πρωί.
Υπενθυμίζουμε ότι τη Συντονιστική Επιτροπή συγκροτούν οι:
Τάκης Μολώνης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων
Γιάννης Καλλίμορφος, αντιπρόεδρος Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ηλίας Δρακόπουλος, πρόεδρος παραγωγών λαϊκών αγορών Αγρινίου
Τάκης Κουμάσης, μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων
Παναγιώτης Καλλογιάννης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας
Θωμάς Καραγκούνης, πρόεδρος συνεταιρισμού Κεχρινιάς
Νίκος Μπούτιβας, πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Αγγελοκάστρου
Γρηγόρης Μετάνοιας, πρόεδρος Νέων Αγροτών Αιτωλοακαρνανίας
Ανδρέας Κότσαλος, εκπρόσωπος παραχελωίτιδας
Θεόδωρος Γρίνος, πρόεδρος κτηνοτροφικού συλλόγου Ξηρομέρου-Αστακού
και Θεόδωρος Λιαροκάπης, εκπρόσωπος αγροτικού συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Αιτωλοακαρνανίας
Η Επιτροπή δύναται να διευρυνθεί και με νέα μέλη, σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση στο site της Ένωσης Αγρινίου.
Με στοιχεία και από ilialive και agriniopress.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr









